Pilot-mustra: The Good Place – 1×01

Ó, ez egy nagyon személyfüggő sorozat lesz. Akinek bejön, imádni fogja, de a többiek…

Ambiciózus sorozat az NBC-s The Good Place. És annak ellenére, hogy komédia, kifejezetten high concept-nek tűnik. Az abszolút szeralizált, rejtélyre épülő történet a Jó Helyen játszódik (elég eredeti a megvalósítása), ahová haláluk után azok kerülnek, akik kiváló, példás életet éltek. A Kristen Bell által alakított főhős azonban valami hiba folytán (fogadjuk, hogy erre még visszatérnek) kerül ide, mert minden volt, csak nem jó ember.

THE GOOD PLACE – 1×01 – 3/10

   Pilot-mustra: The Good Place – 1×01

Komolyan mondom, nem hittem volna, hogy ilyen készítők és színészek mellett a hétfői új komédiák közül a Kevin Can Wait fog jobban bejönni… Pedig nagyon szimpatikus a The Good Place, nem lerágott csont, nem tipikus és hangulatában is hoz valami újat, a végén pedig akkora WTF van, hogy csak néztem. De nézés közben…, nos, nézés közben roppant mód unatkoztam.

A sztoriról nagyjából elég a fentieket tudni, a The Good Place-ben nem a történet a lényeg, hanem maga a világ, ahova kerül a főhős (nem a menny – csak Jó Hely van és Rossz Hely), ahol eligazítja a Nagyfőnök, takaros házban szállásolják el, és ahol mindenkinek van egy lelki társa. Ez a világ eleinte nagy kérdőjel, azonban idővel érdekes dolgok kezdenek kiderülni róla, és ez adhatja a high concept alapot – főleg, ha a készítők mernek majd kijjebb lépni. (És nem a felesleges flashback-ekre gondolok.)

Pilot-mustra: The Good Place – 1×01

A pilot egy mocsok nagy expozíció volt, hiszen nemcsak a főhős kapja meg az eligazítást és a világismertetést, hanem vele együtt mi is, hogy a szabályok ismeretében lássuk, hogy mire is számíthatunk ettől az utópiától – amin egyébként (természetesen) megjelennek a repedések is, mert Eleanor, a főhős, nem fogja egyik napról a másikra levetkőzni rossz énjét. Az igazi sorozat az 1×02-ben indul.

Minden lehetőség adva van a mitológia építésére, ami nagyon jó dolog, ráadásul mindkét leadott epizód cliffhanger-rel fejeződött be, így a történet is érdekes fordulatokat vehet, azonban mit sem ér az egész, ha az ember nem röhög mosolyog, vagy dől hátra és közben határtalanul jól érzi magát, vagy csak pislog a gyönyörtől. Ez a sorozat valamiért egyiket sem nyújtotta eddig nekem. Csak random ötleteket, mert itt minden lehetséges, az írók nem kell, hogy visszafogják magukat.

Pilot-mustra: The Good Place – 1×01

Ha pedig egy komédia nem köti le az embert, a “humora” pedig nem jön be neki (tényleg csak a legegyszerűbb poént, a káromkodásokat tudtam értékelni), akkor jó eséllyel a karakterek sem fogják megmenteni a sorozatot – itt egyedül az élő számítógép volt jópofa, a többiek felejtősek, a szomszéd nő pedig érthetetlenül idegesítő. (A férje viszont kizárt, hogy néma maradna egész évadban, ugye?)

Ami legjobban meglepett, hogy a színészek is nagyon mesterkéltnek hatottak, főleg Ted Danson. Ettől még őt is, Bell-t is jó nézni, de azért ennyire felületes nem akarok lenni.

Pilot-mustra: The Good Place – 1×01

Mint próbálkozás tetszik, hogy van ilyen, szurkolok is a The Good Place sikerének, mert annyira derűs és optimista életérzést sugall, de tényleg szavak nincsenek rá, hogy mennyire nem fogott meg sem a történet, sem pedig a karakterek. (A humort most nem említem, mert alig komédia. Így, hogy az első két rész egyszerre került leadásra, ha valaki azt mondja, hogy ez 40 perces sorozat, simán elhittem volna neki.)

(Megjegyzem a második rész csak bebetonozta azt, amit éreztem a pilot után, alig találtam érdekes momentumot benne, szinte biztos, hogy passzolni fogom a sorozatot a csütörtöki 1×03 után. Pedig a friss Emmy-díjas Alan Yang írta, aki a Master of None társkészítője és benne van a The Good Place íróstábjában is.)


© winnie for Sorozatjunkie, 2016. | Permalink | 3 comments | Add to del.icio.us
Post tags:

Feed enhanced by Better Feed from Ozh