South Park – Elstartolt a 20. évad

Talpra állt a South Park! – muszáj ilyen elégedett odamondással kezdenem a kritikám, mert ilyenkor mindig felidéződik a 10-12. évad körüli bukdácsolása a sorozatnak, amikor hoztak sztorikat, de fájószívvel tudtuk csak azokat élvezni. Reménykedtünk, hogy a Comedy Central nem kaszálja el, illetve, hogy egyszer csak átbillennek a ló túloldalára. Mindez megtörtént. Nem most, korábban, a 18. etap során, amikor az írók felhagytak a heti sztorizásokkal, és átváltottak átívelő történetekre, amik egybefogják az egész évadot, sőt továbbnyúlnak a következőekbe. Akkor indult meg egyfajta felvirágzás, aminek színpompáját biztosan élvezni fogjuk a 20. évadja során. Erről nem más, mint az évadnyitó rész árulkodik a legjobban, mert ugyanazt a naprakészséget hozták, amit az előzőekben. Fantasztikus, nincs más jelző rá.

South Park – Elstartolt a 20. évad

Továbbra is a legnagyobb erejét a South Park-nak az aktuális tények körbegúnyolása adja. Látszik, hogy az írók nem hónapokkal, hanem mindössze napokkal előbb írják meg a történeteket, amikről szólni fog az adott epizód. Rendkívüli ez a teljesítmény, sőt, aki nem olvas világhírek, még az is kap információkat arról, hogy mire kéne odafigyelni. Ergo, olyan mintha egy fikázós híradót néznénk, csak sokkal viccesebb és barátiasabb kiadásban.

Ha össze kellene foglalnom, milyen témákat jártak körbe Trey Parker-ék, akkor az alábbiakat kellene megemlítenem. Volt az megmozdulása Colin Kaepernick-nek, a San Francisco 49ers amerikai focicsapatának egyik leghíresebb játékosának, hogy nem állt fel a himnusz lejátszása alatt, mindezt azzal indokolva, hogy nem akar képviselni egy olyan országot, ami elnyomja a fekete és színesbőrű kisebbségeket. Nos, foglalkoznak ezzel is egy eléggé egyedi megközelítésben! Előveszik az internetes trollkodást is, ahol a nőket nyomják el – mindezt Cartman nyakába akarják az iskola lányai varrni, ám az sincs kizárva, hogy más áll a háttérben. És végezetül, de nem utolsó sorban ott van az amerikai elnökválasztási kampány, ahol Gennyes Tus és Redvás Szendvics küzd azért, hogy megkaparintsa az ország irányítását. Mellékágon talán még Stan apját lehetne kiemelni, aki utóbbihoz köthető és emlékbogyókat kezd enni, hogy mélyre nyúló depressziójából kilábaljon, amit a jelenlegi elnökválasztási állás hat körül.

South Park – Elstartolt a 20. évad

Próbáltam felületesen megfogalmazni a sztorit, hogy ne sokat ártsak a rész élményvilágának. Mint láthatjátok, rengeteg mindent sűrítettek bele a nyitórész 20 percébe, amit két nagyszerű dologgal tovább fűszereztek. Az egyik, hogy behozták a remake mastert, J.J. Abrams-et a történetbe, aki bármihez nyúl, az csak jó lehet – utalván pl.: a Star Wars-ra is, melynek felélesztése a legjobb döntése volt a Disney-nek. A második pedig az epizód végére elrejtett cliffhanger, amivel a South Park tényleg kilépett az átlagos animációk sorából. Egyáltalán nem szabad már hasonlítgatni se a Family Guy-jal, se a The Simpsons-szal.

Rengeteg jó pillanatkép ugrik be az elmúlt percekből. Ez az, amiért lehet imádni ezt a sorozatot. És lehet beszélni róla, mert oly sok nagyszerű aktuális tényt rejtettek el benne, hogy az már zseniális. Látszik, hogy az írók ráéreztek arra, mivel kell foglalkozni; illetve, amivel foglalkoznak, azt hogyan kell tálalni a rajongók és a nézők felé. Nyilván már egy ideje inkább az amerikai aktuálra fókuszálnak, nem pedig a világra, ettől függetlenül egy cseppnyi csalódottság érzetem sincs, mert összerakták úgy, mint ha egész nyáron erre készültek volna.

South Park – Elstartolt a 20. évad

Ha ez valakinek nem lett volna elég, akkor pedig hagyjon fel a South Park nézésével, mert csak ilyen részekkel számolhat a jövőben, amit megint csak nem bánok. J.J. Abrams himnusz reformjára pedig felhívnám a figyelmet, mert annyira parádésan oldották meg, hogy az kész. Komolyan, ennyire egyszerűen és nagyszerűen kivitelezni valamit. Borult elmék fejében születhet csak ilyen ötlet. A South Park immáron a harmadik éve virágzik, és remélem még jó sokáig fog is!

Utószó: Egy valamit sajnálok mindössze, hogy Cartman ennyire puhapöccsé vált…

Tovább...