American Horror Story: kezdett a 6. évad (American Horror Story: Roanoke )

My Roanoke Nightmare: A True American Horror Story – ez a címe a 6. évad történetének keretet adó tévéműsornak, az évadnak pedig American Horror Story: Roanoke. És ezzel le is lőttem a szezon keretét adó gimmick-et, cserébe a fő témáról nem írok, az maradjon meglepetés. Már persze annak, akinek a cím nem mond semmit.

Szóval úgy néz ki, hogy a 6. szezon egy true crime-sorozat adása lesz (jó hosszú adása) – tudjátok, olyanra kell gondolni, ami az Investigation Discovery-n és a társain fut: való életben történt (bűn)eseteket mesélnek bele a kamerába a résztvevők, s a szavaikat a történtek rekonstruálásával illusztrálják.

American Horror Story: kezdett a 6. évad (American Horror Story: Roanoke )

A 6. évadban Lily Rabe és Andre Holland meséli el Shelby-ként és Matt-ként, hogy miféle szörnyűség esett meg velük. A rekonstruált eseményekben őket Sarah Paulson és Cuba Gooding Jr. alakítja (később majd bővül az elbeszélők és “alteregóik” köre) – amint kiderült ez a fura szerkezet, azt kell, hogy mondjam, a szezonnyitóra én már meg is voltam véve, hiszen nagyon kíváncsi voltam, hogy mi a céljuk ezzel Ryan Murphy-éknek.

Az ifjú pár vesz egy nagy házat (már-már túl olcsón), s idővel, ahogy azt kell, a háztartásbeli feleség elkezd furcsaságokat hallani, majd pedig tapasztalni. A férj persze aggódik, a hatóságok tehetetlenek, az események pedig beindulnak. Semmi eredetiség, még egy múltbéli vonal is előkerül – de hogy mire megy ki a játék, azt nem tudni.

American Horror Story: kezdett a 6. évad (American Horror Story: Roanoke )

Engem a tévés, elbeszélős aspektus kellőképpen megfogott és vártam, hogy mi fog történni, és vártam, és vártam, s bár nem lehet azt mondani, hogy semmi sem történt, valójában nem válik világossá az irány, a rész végét elnyisszantják, nincs komolyabb payoff. Arról nem is szólva, hogy nekem hiába tartotta meg erre a 40 percre a figyelmemet a nyitány, biztos vagyok benne, hogy ezt a részt látva bőven lesznek olyanok, akik beintenek, hogy velük ne szórakozzanak.

Még véletlenül sem volt lehengerlő vagy túl meglepő a nyitány, sőt, talán az eddigi legvisszafogottabb volt. Ijesztgetés persze akad, némelyik jobb fajta is, a hangulat is úgy ahogy jelen van, de komolyabb vizuális orgiára nem kell számítani. Egyelőre?

American Horror Story: kezdett a 6. évad (American Horror Story: Roanoke )

Ha a múltból indulok ki, akkor sajnos teljességgel nélkülöz minden alapot a reménykedésem, de persze a logika valahol azt diktálná, hogy ez a szezon végre jó lesz az ígéretesnek tűnő kezdést követően. Tim Minear-t mindig is kedveltem, jó showrunner ő, csak nem biztos, hogy horroros.

Igazából, ha valami maradásra bírhat, akkor az a tévésorozatos szerkezet, azzal, hogy látjuk a szereplőket, tudjuk, hogy életben maradnak. Ami…, nos, fura lépés. De ki tudja, lehet, hogy csak ebbe a hitbe akarnak ringatni minket és tartogatnak valami csavart. Nem akarom elhinni, hogy nincs funkciója ennek a körítésnek, hogy csak puszta gimmick-nek szánták.

American Horror Story: kezdett a 6. évad (American Horror Story: Roanoke )

Számomra összességében elfogadható volt a nyitány, nem több. Valamilyen szinten kíváncsi is vagyok, de csak azért, mert az első rész vége nem adott nagy megelégedettségre okot, még véletlenül sem a belengetett, látszólag több korábbi évadból összefércelt sztori fogott meg.


© winnie for Sorozatjunkie, 2016. | Permalink | 7 comments | Add to del.icio.us
Post tags:

Feed enhanced by Better Feed from Ozh

(A cikk további részéért kattints ide...)