A hét kérdése(i)

Manapság nagyon sok remake készül. És most konkrétan azokra a sorozatokra gondolok, amelyeket legyárt az egyik ország, hogy utána a másik megvegye a jogokat és elkészítse saját szája íze szerint. Utóbbi ország általában Amerika, s nagy mázlink, hogy ellentétben a filmesekkel, mi, sorozatosok, annyira nem fújunk a feldolgozásokra, hiszen olyan alapvetések születtek így, újrázás során, mint a Homeland, a Shameless, a The Killing vagy az In Treatment.

Viszont ebben a témakörben szerintem vannak nagyon érdekes kérdések. Egyrészt az, hogy ha érkezik egy amerikai feldolgozás, akkor ahhoz ki hogy áll hozzá? Megvárja, vagy ráveti magát az eredetire? Most például többek között jön az agyondicsért norvég Øyevitne amerikai remake-je, az Eyewitness. Tegyük fel, hogy érdekelődik iránta az ember és van lehetősége megnéznie az eredetit is. Akkor is Amerikát választja, mert már hozzá szokott.

Ha előtted van egy téged érdeklő sorozat eredetije és kezdődik amerikai feldolgozása, akkor melyiket választod?

A másik érdekes kérdés az, hogy mit reagálunk akkor, ha valamelyik amerikai remake nagyon bejön nekünk? Mert biztos, hogy van olyan, aki ilyenkor rohan megnézni az eredetit, míg másnak eszébe sem jut még egyszer ugyanazt megnézni. Még akkor sem, ha sok sorozat esetében a feldolgozás ilyen vagy olyan okokból teljesen más, mint az eredeti. Elég csak a The Killing-re és a dán Forbrydelsen-re gondolni (mindkettő nagyon, nagyon jó a szememben), vagy az amerikai Shameless után az angol Shameless bőven nem ugyanaz.

Ha nagyon bejön számodra egy amerikai feldolgozás, akkor érzel késztetést arra, hogy bepróbáld az eredeti verziót is?

És persze a végére a kísérletezés végeredménye is érdekes lehet. Vajon igaz az, hogy az embernek nem feltétlenül az eredeti jön be jobban, hanem az a változat, amit először lát?

Volt sorozat, amelyik esetében az amerikai után nézted meg az eredeti verziót? Melyik jött be jobban?


© winnie for Sorozatjunkie, 2016. | Permalink | One comment | Add to del.icio.us
Post tags:

Feed enhanced by Better Feed from Ozh

Tovább...