Az anime is sorozat: Gallery Fake – írta Eloise

Annak ellenére, hogy nem értek hozzá, – vagy talán pont azért, – mindig is érdekesnek találtam a műkincsek világát. Így nem meglepő, hogy az azonos című japán manga alapján készült anime sorozat, a Gallery Fake, egy pillanat alatt beszippantott.

A sorozat főszereplője Fudzsita Reidzsi, aki a New York-i Metropolitan Múzeum kurátora és restaurátora volt. Azonban a neves intézményből eltávolították, mert rájött, hogy a felettese bizonyos műkincseket hamisnak bélyegez, hogy aztán jóval a valós ára alatt értékesíthessék őket. Miután elvesztette az állását, Fudzsita megnyitotta a galériáját, a Gallery Fake-et, mely nevét onnan kapta, hogy itt elvileg csak hamisítványok vásárolhatóak. Valójában a háttérben magas áron cserélnek gazdát értékes műkincsek is.

Az anime is sorozat: Gallery Fake – írta Eloise

Két nő játszik fontos szerepet az életében. Az egyik Szara, az asszisztense, aki valaha egy arab kisállam uralkodói családjának örököse volt. Mikor egy másik állam lerohanta őket, az egész családját elveszítette, csak neki sikerült elmenekülnie. Magával vitt egy képet menekülés közben, amit oda kellett adnia egy orvosnak, aki a karján lévő égési sérülést kezelte.

A képet mindenáron meg akarta találni és visszaszerezni, és így összefonódott a sorsa Fudzsitáéval, aki segített neki. Szara gyakran az őrületbe kergeti a galériatulajdonost a kedvességével, becsületességével és élénkségével, de emellett ő lesz Fudzsita életében a fény is.

Az anime is sorozat: Gallery Fake – írta Eloise

A másik nő, Mitamura Szajoko, a tokiói Takada Múzeum frissen kinevezett igazgatónője. A nagy szakértelemmel bíró igazgatónő feltett szándéka, hogy bezáratja a Gallery Fake-et, így gyakran szembekerül a galéria tulajdonosával. Időnként azonban kénytelen összefogni vele, egy nagyobb cél elérése érdekekében.

Kapcsolatuk elég érdekes. Alapvetően tisztelik egymást, de a legtöbb kérdésben más álláspontot képviselnek. Mitamura igazgatónő eleinte azt gondolja, hogy Fudzsita legendás szaktudása csak egy valami mítosz. Mikor meggyőződik annak valóságalapjáról, az érzései sokat változnak.

Az anime is sorozat: Gallery Fake – írta Eloise

A műkincsekről a legtöbb embernek csak a festmények és szobrok ugranak be. Ez a sorozat megmutatja, hogy ennél sokkal tágabb ez a fogalomkör, hiszen foglalkozik a sorozat például ékszerekkel, órákkal vagy babákkal is. Nemcsak az ázsiai kultúrába nyerünk betekintést, hanem egy nemzetközi képet is kapunk. Mivel a szereplők sokat utaznak, így sok különböző város életét is megismerhetjük.

A sorozat érdekessége, hogy az eseményeket gyakran megszakítja egy narrátor, aki elmeséli egy művész életét, vagy elmagyaráz egy fogalmat. Ez zavaróan hangzik, de remekül integrálják ezeket a szegmenseket, így sosem okoztak gondot.

Az anime is sorozat: Gallery Fake – írta Eloise

A sorozat részei egyébként nem függnek szorosan össze, így ha valakit csak egy téma érdekel, nyugodtan megnézheti az adott epizódot. Emellett érdekesség még, hogy a részek általában valamilyen tanulságot tartalmaznak, amit Fudzsita fogalmaz meg a záró percekben.

A Gallery Fake képi világa és a zenéje számomra abszolút magával ragadó volt. Ami még különösen tetszett, az a főszereplő rendkívül összetett személyisége. Egyfelől igazi negatív példa: gyakran iszik alkoholt, rengeteget dohányzik, utál sportolni és időnként nagyon lusta. Másfelől viszont mestere a szakmájának, tiszteli a művészetet, és annak ellenére, hogy szereti a pénzt, sokszor jobban érdekli a műkincs megmentése, mint az anyagi haszon.

Az anime is sorozat: Gallery Fake – írta Eloise

A sorozat olyan módon bővíti kulturális tudásunkat, hogy közben érdekes és izgalmas történetekben lehet részünk. Az már tényleg csak hab a tortán, hogy sikerült mind a főbb-, mind a mellék-, mind a visszatérő karaktereket rendkívül összetetten és sokrétűen megjeleníteni.


© vendegblogger for Sorozatjunkie, 2016. | Permalink | No comment | Add to del.icio.us
Post tags:

Feed enhanced by Better Feed from Ozh

Tovább...