Kell nekünk a világpremier?

Annak idején nagy volt a kesergés, hogy sokat késnek a tévésorozatok magyar premierjei. Magyaráztuk ezt sok mindennel, azzal, hogy 2 rész után is elkaszálhatnak valamit, meg azzal, hogy egy országos sorozat teljes szezonját mindig mindenféle szünetekkel adják le, így a hazai sugárzás is hektikus lenne, és nagyon nem gazdaságos.

Azóta változtak az idők, egyre több lett a világpremier, köszönhetően annak, hogy a kábeles sorozatoknál sem a kasza, sem a hektikus sugárzás nem fenyeget, no meg annak is, hogy egyes új sorozatok nagyon jó nemzetközi disztribúciót kapnak, és már az anyacsatornában is megvan a világpremierre való törekvés. Sőt, a nemzetközi koprodukciók esetében volt, hogy Amerikát is megelőztük.

Azzal pedig, hogy képbe került a stream, az is adott, hogy minden Netflix-es premiert nézhetünk az adott napon reggel kilenckor, és bizony az HBO sem hanyagolja el az HBO GO-t, ahol magyar specifikációkkal, a kinti bemutatóval egy időben nézhetőek a sorozatok, és nem csak HBO-sok. Sőt, az HBO meg az AMC már konkrét világpremiereket, vagyis hajnali sugárzásokat is tart, de más csatornákra is szoktak érkezni előző napi újdonságok – rögtön magyar szinkronnal, ld. például a FOX.

Szóval: mondhatjuk, hogy változik a hazai tévés piac is. (Nemcsak a világpremierek tekintetében, hanem az országos csatornák sorozatokhoz való viszonyában is, sajnos…) Egyre több a világpremier. Azonban most jön a címben megfogalmazott kérdés: kell nekünk a világpremier? Illetve nektek mennyire kell?

Ha az ember már hozzászokott az alternatív beszerzési módszerekhez, akkor nálatok ilyenkor győzedelmeskedik a megszokás, vagy pedig olykor tényleg a tévé nézés vagy a szinkronos változat mellett teszitek le a voksot?

Hogy példákat is hozzak: nemrég ugye a The Night Manager volt világpremier, az HBO-s Vinyl is (igaz, feliratosan, ami sokaknak pozitívum, másoknak pedig nem), a The Walking Dead folyamatosan világpremier, a Fear The Walking Dead is az volt tavaly, s az lesz most is, legközelebb pedig a 12 Monkeys S2 lesz az, valamint az Outcast. És akkor még a Netflix-es sorozatokról nem is beszéltem, igaz, azoknak nincsenek magyar specifikációi.


© winnie for Sorozatjunkie, 2016. | Permalink | 9 comments | Add to del.icio.us
Post tags:

Feed enhanced by Better Feed from Ozh

Tovább...