Pilot-mustra: Animal Kingdom – 1×01

Nem egyszerű szemétemberekről sorozatot készíteni. Manapság elég nagy keletje van az antihősös szériáknak, szeretnek bűnözőket főszerepbe pakolni, és a Dexter, a Breaking Bad vagy a Sons of Anarchy nem csak közönségkedvenc lett, hanem kritikai is. És nem azért, mert bűnöző volt a főszereplője, hanem, mert jó karakter. És mert jó volt a körítés.

Azonban ki van zárva, hogy minden antihősös, bűnözős sorozat jó legyen. Hiába vártuk anno a nagyon korrupt zsarus Low Winter Sun-t, azt az AMC nagyon benézte. És hiába tűnt egészen biztatónak a TNT új sorozata, az Animal Kingdom, szerintem ez is nagyon mellément. Pedig minden mellette szólt, hisz az alapja egy remek film, a készítője, Jonathan Lisco vitte egy ideig a Southland-et és Halt and Catch Fire-t, az executive producer pedig John Wells, akinek a Shameless-ét nem kell méltatnom.

ANIMAL KINGDOM – 1×01 – 3,5/10

  Pilot-mustra: Animal Kingdom – 1×01

Aki látta a filmet, annak minden bizonnyal ismerős lesz az alapsztori: egy tinisrác anyja meghal túladagolásban, így nagyanyjához kénytelen költözni, aki gyerek nagybátyjaival él közös háztartásban, meglehetősen jó körülmények között. Mint nagyon gyorsan kiderül, ennek az az oka, hogy a nagyfőnök nagyi 3+1 gyereke egy bűnbandát alkot, és ebbe a környezetbe kell asszimilálódnia a jövevénynek, ami nem túl könnyű.

A srác (J) nem csak magával küzd, hanem nagybátyjai sem nagyon bíznak benne eleinte (vajon lesz kettős ügynökös szál?), de szerencsére a keresztanyu keresztnagyi abszolút pártfogásába veszi, viszont nemcsak a fényűzéshez kell hozzászoknia, hanem ahhoz is, amikor nem jön össze egy meló, aminek súlyos következményei lehetnek.

Pilot-mustra: Animal Kingdom – 1×01

Annyira tipikusnak és szájba rágósnak éreztem a kezdést, hogy arra nincs kifejezés. Ahelyett, hogy a sorozat óvatosan közelítette volna meg az alapsztorit, rögtön elkezdte sulykolni a nézőbe a nyilvánvalót, hogy ki mennyire zsarnok vagy rossz, hogy mennyire mocskos dolgoknak folynak a háttérben, miközben el volt kissé telve önmagától, hogy mennyire merész.

És ehhez természetesen remek ellenpólus J karaktere, aki (mondhatni) romlatlan, de persze nincs kétségünk afelől, hogy melyik irányba fog elindulni a karaktere, hiszen nem tehet mást, meg valamennyire meg is kísérti az, amit lát. A kérdés csak az, hogy mennyire lesz ő a középpontba állítva, mert eddig sok inkább a tuskó söpredékkel foglalkozott a készítő.

Pilot-mustra: Animal Kingdom – 1×01

Aláírom, az Animal Kingdom-nak van valami nagyon sajátos hangulata. Eleve ez a homokos tengerpartos, szörfös közeg elég jó és nem annyira elcsépelt, mint valami csapadékos nagyváros, de magának a családnak a mikroközösségét is átlengi valami iszonyat fura, kissé visszatetsző, hol hátborzongató hangulat – nem is annyira homoerotikus, mint amit a promókép sugallt, hanem túlontúl bensőséges, vérfertőző.

Az Animal Kingdom-ból hiányzik a feszültség és a tét, a szimpatikus karakterek pedig főleg. És éppen ezért az sem tesz jót, hogy ennyire felvezető jellegű a kezdés. Hiszem, hogy a szezon vége felé a tét is nőni fog, és kialakul egy komplexebb sztori is, de mivel egyelőre csak megmutatták, hogy bűnöznek a bűnözők, mit csinálnak, ha nem alakulnak jól a dolgok, és hogy mennyire tuskók is képesek lenni, képtelen voltam azt mondani, hogy ez valami újszerű, ez érdekel.

Pilot-mustra: Animal Kingdom – 1×01

Az pedig kifejezetten szappanoperás, ahogy számunkra kiderülnek szép sorban (mintha csak kipipálták volna a checklist-et) a nagybácsikról a féltett titkaik. Hiszen ez lehetőséget ad a készítőknek, hogy azzal húzzák az időt, hogy a karakterek titkolóznak egy jó ideig, miközben a lebukás veszélye fenyegeti őket, hogy aztán végül lebukjanak egymás előtt, miközben a globális sztori csigalassan halad csak.

Az már csak hab (vagy, tudomisén, kátrányreszelék) a tortán, hogy a csalódást keltő pilot után a második rész kifejezetten taszított. Igazából persze nem minőségi esést detektáltam, hanem azt, hogy még az a kevés érdeklődés is kiveszett belőlem, annyira irritálóak voltak egyesek a sorozatban, mindenkire ráerősítettek a pilot után. (Pedig a testvéri kapcsolatok általában a gyengéim. Itt nem.)

Pilot-mustra: Animal Kingdom – 1×01

Ez persze lehet pozitívum is egy antihősös, bűnözős szériában, lehet mondani, hogy az a jó, ha a nézőt taszítja mondjuk egy bűnöző, én sem tudom megítélni, hogy milyen lesz az általános tetszési index az Animal Kingdom esetében, de én végig azt éreztem, hogy aki nézőket akar nyerni magának, az nem egy vág neki egy antihősös sorozat megalapozásának.


© winnie for Sorozatjunkie, 2016. | Permalink | No comment | Add to del.icio.us
Post tags:

Feed enhanced by Better Feed from Ozh

Tovább...