Flaked: az 1. évad – írta Réka

Képzeljétek el, hogy adott egy fiatal, nagyágyú ügyvéd, aki New York-ban pert perre nyer, majd az évek múlásával kiég. Eldönti, hogy jobb dolgokra hivatott: székdizájner lesz és elvonul a nyugis kaliforniai Venice-be. Na, de ott sem fenékig tejfel az élet, és korai 40-es éveire egy hazug, másokon élősködő, tehetségét vesztett alkoholista lesz.

Bár a sztori első fele a Flaked-nél (a pilotkritika itt olvasható), nem igaz, de számomra Chip (Will Arnett) karaktere valahogy így öltött testet.

Flaked: az 1. évad – írta Réka

Nem sokkal a Love után, ami egész jóra sikeredett, a Netflix, mint saját készítésű sorozatot, a Flaked-et is a közönség elé tárta. Engem egyből megvett a GTA-játékokból (Vice City, San Andreas) leginkább ismerős életérzés – pálmafák, napfény, napbarnított emberek, lazaság – egyszerűen jó nézni.

Viszont a sorozat tartalmáról már nem tudok ennyire jókat mondani: ez a sorozat Will Arnett egyszemélyes melodrámája. Főhősünk – mert mit is várjunk valaki olyantól, aki saját magát becsapva, AA klubba járva. és ott csajozva, az otthoni teás palackját vörösborral önti tele -, pitiáner, szánni való fazon. A legjobb barátjával egy bútorüzletet vezet, viszont dolgozni sosem látjuk őket és bár szájba van rágva, hogy kevés a pénze, de a munkával töltött időt nézve (ami nem létezik), minimum éheznie kéne.

Flaked: az 1. évad – írta Réka

Az állítólagos legjobb barátját, Dennis-t (David Sullivan) úton-útfélen becsapja, maga körül csak rombolni képes, és az elejétől kezdve a katarzist várjuk, hogy mikor ér a kút fenekére Chip. Rossz hírem van, az utolsóelőtti, azaz 7. részig hömpölyög a drámafolyam, míg végre kapunk egy kis feloldozást.

Megjelenik persze a hollywood-i csillag (ex-)feleség Tilly (Heather Graham), és egy pincérnő képében a tipikus, dögös szöszi, London (Ruth Kearney). A lány (nyilván) konfliktust generál a két jóbarát között (az erősen szexista stipistoppozásról ne is beszéljünk), és ennek a szövevényes háromszögnek a dinamikáját követhetjük több részen át, jól elnyújtva, mint a rétest. ketten végül kikötnek egymás mellett, és a kettejük kapcsolatát bonyolítani hivatott: te-ölted-meg-a-bátyámat-de-mégis-szeretlek-dilemma is súlytalan, érdektelen, kidolgozatlan.

Flaked: az 1. évad – írta Réka

A srácok minden részben az utcákon flangálnak, teniszeznek, ide-oda utazgatnak – Arnettnek úgy tűnik senki sem szólt, hogy mostanában már nem menő az álrealizmus.

Ha dráma, akkor tessék valódinak látszani, ha komédia, akkor meg viccesnek. Jó esetben, ha fél órára beugranak az üzletükbe napközben, de csak személyes okok miatt, mondjuk beszélgetni – dolgozó embert, azt nem látni. És ezért is volt irritáló nekem a sorozat, mert miközben mi mondjuk 8 vagy 12 órát gályázunk, az orrunk alá dörgölik, hogy “Ú, te figyi, mi itt annyira lazán élünk a semmiből, hogy ihaj”. Köszönöm, ezt nem veszem be.

Flaked: az 1. évad – írta Réka

Nem bántam volna, ha a dramedy-be több comedy-t, több feelgood érzést kevernek, így rettenetesen száraz, keserű szájízt hagy a nézőben. Cooler (George Basil), az ügyeletes vicces arc szállítja a jobb poénokat, tényleg vannak benne jó kis gag-ek, de közel sem elég. Ez így nem elég, ha Chip kórus hazudozó és arcátlan opportunista: még a barátaival szemben is. Dennist sajnos szintén sikerült klisé karakterként ábrázolni, a jószívű lúzer képében.

A tovább mögött folytatom apró spoilerekkel.(...)
Read the rest of Flaked: az 1. évad – írta Réka (243 words)


© vendegblogger for Sorozatjunkie, 2016. | Permalink | No comment | Add to del.icio.us
Post tags:

Feed enhanced by Better Feed from Ozh

Tovább...