Alapfogalmak: Konzervnevetés

Tényleg nagyon röviden, mert sokan a szinkronizált sorozatok nevetés-effektje alapján ítélik meg az egyébként abszolút nem konzerv nevetést. (Bár hozzáteszem, én is csak műkedvelő vagyok, technikai kérdésekben meg laikus, de utánakérdeztem szinkronstúdióknál, hogy náluk mi a módi.)

Az, hogy vannak egykamerás, illetve többkamerás komédiák, elvileg már nem újdonság, írtunk róluk (lehet, hogy frissítenem kéne már, nem tudom) – az egykamerás megszokott módszerrel, filmszerűen forgatott sorozat (nem feltétlenül egy kamerával), míg a többkamerás színpadon, közönség előtt, kvázi színházi előadásként 3 vagy 4 leszúrt kamera előtt, amiknek a folyamatosan rögzített képeit egymásra vágják.

Alapfogalmak: Konzervnevetés

A lényeg, hogy a többkamerás műfajban (meg a hibridben is, ami a kettő mixe) hallható a közönség nevetése (laugh track), ami szerves része a dramaturgiának, hiszen a karakterek sokszor a számukra nem létező röhögés megvárva kommunikálnak ügyelve arra, hogy a poén, ha épp nem helyzetkomikum, akkor mindenképp a mondatok utolsó szavára essen.

Ugyan papíron a nevetéssávok keverésével foglalkozó hangmérnök turbózhatja és módosíthatja a közönségreakciókat, nagyjából az eredeti helyszínen felvett nézőhangokat, -nevetéseket használják fel az adott epizód hangulati aláfestésére, csupán kozmetikáznak rajta itt-ott. (Itt egy érdekes cikk, amiben egy, ilyen hangmérnök mesél a munkájáról.)

Alapfogalmak: Konzervnevetés

És ez az a pont, amikor sokan felemelhetik a kezüket, hogy mi bizony jó pár sorozatban (tényleg, melyek a legsúlyosabb elkövetők?) hallunk folyton ismétlődő nevetéseket, amik egy idő után, főleg, ha valakinek benne jellegzetes a röhögése, rám idegesítővé és gépiessé válik. Ez viszont nem a műfaj hibája (illetve azé is is, közvetetten), hanem a szinkronizálásnak köszönhető.

Az alánevetés nem minden sorozatnál egyforma. A sorozat forgalmazója a szinkronstúdiónak általában küldeni szokott egy ún. M/E hangsávot (ez a nemzetközi hangsáv: zene, zörej, effektek), aminek általában tartalmaznia kellene a nevetést is, amit az eredeti hangsávban (az eredeti epizódban) hallunk.

Ha valamiért nem kapnak a stúdiók ilyen hangot (vagy M/E nincs, vagy csak a nevetés nincs rajta), akkor az M/E-hangot gyártani kell, minden egy sorozatnál, illetve epizódnál külön-külön, mert nem minden esetben nevetnek azonos ideig egy sorozatban. (Persze, ha csak 1-2 helyen hiányzik a nevetés, akkor az stúdión belül megoldja a hangmérnök.) Mivel ezt élőben nem lehet felvenni, így nincs más megoldás.

Alapfogalmak: Konzervnevetés

És ez az, amit valójában konzerv nevetésnek nevezhetünk, nem pedig minden élőben rögzített alánevetést – mert ez tényleg konzerv. És sajnos ezért alakult ki sokakban az a tévképzet, hogy odakint is csak alávágnak valami loopolt robotkacagást a sorozataik alá, és a többség még valószínűleg ma sem tudja, hogy például az Egy rém rendes családban Ed O’Neill színpadi produkcióján valóban szakadt a közönség és sokszor a színésztársai is.

Manapság nem nagyon nézek szitkomot a magyar tévében (oké, szerintem valójában sosem néztem, bár a klasszikusokból azért láttam részeket), így nem tudom, hogy milyen a jelenlegi sorozatoknál a helyzet itthon, de az biztos, hogy az lenne az ideális, ha sorozatepizód úgy kerülne a stúdiókhoz, hogy korrekt M/E hangsávot kapnak nevetéssel együtt.

Alapfogalmak: Konzervnevetés

ui: Aki azt hiszi, hogy még azok a sorozatok is csalnak, amelyek elején bemondják, hogy a felvétel élő közönség előtt zajlik, és valóban élő-élő nevetésre kíváncsi, az nézzen élőben sugárzott szitkom-epizódokat, vagy az Undateable-t, aminek a teljes harmadik évadja élőben lett felvéve. (A szereplők és az írók rá is játszottak az élő faktorra, előbbiek versengtek, hogy ki tudja megröhögtetni a társait. A fenti képen pedig épp élőben szőrtelenítenek.)

ui2: Egyik olvasónk beszámolója a The Big Bang Theory egyik epizódjának forgatásáról, a közönség soraiból. És tavaly is volt egy olvasónk, aki elment TBBT-t nézni, és megírta az élményeit.


© winnie for Sorozatjunkie, 2016. | Permalink | 3 comments | Add to del.icio.us
Post tags:

Feed enhanced by Better Feed from Ozh

Tovább...