Netflix-hatás, csapó 1.

A Netflix-hatás nem feltétlenül csak a Netflix-re vonatkozik, hanem kábé minden streamszolgáltatóra, de mivel a Netflix egyrészt hozza a saját gyártású tartalmakat a könyvtárába, másrészt pedig teljes szezonokat pakol fel, így rá vonatkoztatható leginkább az alábbi jelenség, amibe én is beleütköztem.

Ha meglátsz “magad előtt” egy új (és teljes) sorozatévadot, akkor benned van, hogy jobb eséllyel elkezded nézni?

A következőre gondolok: velem többször is előfordult már a Netflix hivatalos hazai startja óta, hogy egy frissen felkerült sorozatot elkezdtem nézni – pedig, ha nem lett volna Netflix-em, akkor nem kezdtem volna bele azonnal. Így azonban, hogy nem kellett gépet bekapcsolnom, keresnem, letöltenem, hanem csak előkaptam a tabletet, és láttam, hogy csak egy érintés az egész, azt mondtam, hogy “Miért is ne?” – és leültem a fotelbe. Mint nemrég a Flaked esetében. Ami nem is érdekelt annyira, meg egyébként is tudtam, hogy human fog írni róla. Vagy most, végre felhoztam magamat a Veep-pel is (a 4×01 óta nem láttam), ami még mindig döbbenetesen zseniális.

Tudom, hogy többször érveltem a modell mellett a kényelemmel, és sokszor ez üres frázisnak tűnhet, de tényleg rohadt kényelmes. És nemcsak az új sorozatokkal, meg a friss Netflix-gyártásokkal ez a helyzet. Twitter-en olvastam, hogy közülünk superpityu is így vágott bele év elején a 12 Monkeys-ba. Nem kérdeztem rá nála az okokra, de eddig is elérhető volt a sorozat, nézhette volna, de nem tette. Viszont amint megjelent a Netflix-en, ráklikkelt és elkezdte nézni. Gondolom, a kényelem is közbejátszott nála, meg az, hogy megtehette. És ha megteheti, akkor miért ne tegye meg?

(Nyilván például az HBO GO-val is ez a helyzet, bár a modellje más, és a friss tartalmak sem ilyen gyakoriak, és sokszor nem a teljes szezon kerül fel. Pedig ebben az impulzusnézésben annak oroszlánszerepe van, hogy előttem az évad.)


© winnie for Sorozatjunkie, 2016. | Permalink | 5 comments | Add to del.icio.us
Post tags:

Feed enhanced by Better Feed from Ozh

Tovább...