Drugs, Inc. – Kezdett a 7. évad

Újra rászoktam a tévénézésre. Az elmúlt hónapokban fel se volt kapcsolva az áramelosztó-kábel. Ennyire foglalkoztam a tévézéssel, hiszen amit akarok, azt letöltöm a netről. Nagyjából egy-két hete térhetett vissza a függőségem, melyhez Morgan Freeman-nek is köze van a legújabb dokusorozatával. Az indította el a lavinát. Mostanra Nat Geo-val fekszem. Egyszerűen leköt. Jók a műsorok, alapvetően információgyűjtő vagyok, szeretek képben lenni a technikával, a körülöttünk lévő tárgyakkal és személyekkel. Lényegében a csatorna profilja teljes mértékben rám lett szabva. Célközönségükbe jelen vagyok, és ezt nem csak szóban értsétek, hiszen napi nézője lettem.

Drugs, Inc. – Kezdett a 7. évad

Tegnap éjfélkor elstartolt a Drugs, Inc 7. évadja, amit becsapósan tálaltak a köztudat elé. Miért? Valójában nem is a 7×01-es részt kaptuk meg, hanem a 7×07-est; azt a részt, amely Halloween-nel foglalkozik Detroit körzetében. Egyből eszembe is jutott az a fajta cserebere, amit megszokhattunk az amerikai tévék körében, azaz ha úgy érzik, hogy az évadnyitó nem sikerült eléggé berántósra, akkor helyette borítják a sorrendet. Az ilyen dokuk-nál nagyjából mindegy melyik rész után melyik következik, hiszen csak a téma a fix, a szereplők változhatnak, sőt változni fognak. Tehát a magyar Nat Geo eltért a hivatalos menetrendtől – jól is tette!

Mielőtt egy kicsit belemélyednék a „Detroit Halloween” c. rész elemzésébe, had tálaljam elétek, miről szól a sorozat. Immáron a 7. évadjában araszol, ami szép teljesítmény. Tavaly decemberben fejeződött be, ami 20 epizódot tartalmaz. A sztori középpontjában: a drog áll, valamint az a két oldal, amit maga után oszlat el. Nem csak a rendőrség, a különféle drug-felkutató ügyosztályok kapják a főszerepet; hanem azok a személyek is, akik behozzák az országba, akik elosztják az árut és akik terjesztik. Nyilván utóbbiakat maszkokban, olykor hangtorzítással szerepeltetik, hogy védjék „életüket”, de annyira hitelesen van az egész tálalva, hogy veszettül berántja az embert.

Drugs, Inc. – Kezdett a 7. évad

Ha Amerikában élsz, és nem tudtál semmit a drogról, akkor majd ez a doku-sorozat segíteni fog. Megszólaltat olyan embereket, akiknek ez a pénzforrása. Nyilván a lelkiismeretesebbekről beszélünk, akik úgy adják el az élményfokozót, hogy kikapcsolják az ügyfelet, ne pedig eltegyék azt láb alól. A 7×07-es résznek talán ez a legzseniálisabb mondanivalója, hiszen egy halott ügyfél nem fog újra vásárolni, és bevételt növelni. Másrészt a rossz minőségű drog el ijeszti az újakat, ami senkinek se jó.

A Halloween azért kulcsfontosságú nap a drognaptárban, mert ilyenkor a fiatalság beöltözik és vadul kiélheti minden felszín alá rejtett vágyát. A többség mindezt élményfokozóval csinálja. El is hangzik a részben, hogy nagyobb a bevétel, mint karácsonykor. Nagyjából ez olyan, mint a virágárusoknak a Nőnap vagy az Anyák napja. Nagyon jól találják meg a készítők az aranyközéputat, hiszen foglalkoznak mindkét oldallal. A törvényen kívüliekből pedig olyan szereplőket válogatnak, akik miatt megéri leülni napi egy órát. Nyilván ez nem az a sorozat, ahol bárkinek lehet szorítani. Ha nincs az embernek kőbevésett véleménye, akkor pedig egyik félt se helyezi a másik elé. Kb. olyan, mint egy regény, ami futatja a jó és a rossz szálát, viszont az arányok mindig 50-50%-on maradnak, mert az egyensúly a legnagyobb ereje az ötletnek.

Drugs, Inc. – Kezdett a 7. évad

Arra azért kíváncsi lennék, hogy a rendőrök felhasználják-e a képi anyagokat a drogdílerek és egyéb vele foglalkozó személyek azonosítására, valamint elkapására? A stáb nem adhat ki semmi infót, biztosan titoktartás kötelezi őket, máskülönben ki az a hülye, aki be merné vállalni. Ilyen, és ehhez hasonló rejtett kérdéseket is felmerít a nézőkben. Ezekre sose kapunk választ, viszont unalmas óránkban töprenghetünk rajtuk.

Nehéz szavakba foglalni: mi az, amivel ennyire megfogott a Drugs, Inc.?! Az nagyon szimpatikus, hogy míg más dokusorozatokban eljátsszák az adott jeleneteket, mint ha élőben történnének, addig ilyennek itt nincs helye. Tényleg azok a személyek kerülnek a kameravégre, akik a droggal foglalkoznak vagy mint terjesztők, vagy mint felszámolók. Nincs torzítás. Számomra ez a fajta hitelesség a legnagyobb húzóereje a produkciónak. Ezért van az, hogy már most várom az éjféli epizódját a magyar Nat Geo-n.

Akiben egy kicsit is felkeltettem a kíváncsiságot, az kapcsoljon a Nat Geo műsorára 00:00-kor, ugyanis ekkora van premieren a 7. évadja.

Tovább...