Pilot-mustra: The Catch – 1×01

A con man never approaches a mark. He creates a situation where the mark approaches him, where the mark wants something from him.

Shonda Rhimes az új J.J. Abrams, mert a The Catch-et is sokan neki fogják tulajdonítani, holott csak a produkciós cége készíti, akárcsak a Scandal-t (amiben azért készítő is) vagy a How To Get Away with Murder-t. És stílusilag, vizualitását tekintve a The Catch is a nevezett két sorozatot követi, csak kicsit elegánsabb módon.

THE CATCH – 1×01 – 5/10

Pilot-mustra: The Catch – 1×01

Van egy magánnyomozó irodánk, csak itt nem Kerry Washington sikálja el gazdagot csúnya ügyeit, hanem Mireille Enos ered csalók és szélhámosok nyomába stábjával. Egyet el is kap rész elején badass-üzemmódban, de egy régi csirkefogóval már jó ideje meggyűlik a baja.

A The Catch is azon pilotok közé tartozik, amiknek az alapsztorija ellövi a sztori egyik kiemelten fontos “csavarját”, így érdemes erre vonatkozó előtudás nélkül nézni. A lényege mindenesetre az, hogy ez a régi csirkefogó, akit el akar kapni, nem más, mint a nemrég beújított pasija, aki őt is átvágja a palánkon. Illetve…, nem ilyen egyszerű a helyzet, vannak további rétegek is.

Pilot-mustra: The Catch – 1×01

Egyértelműen a két fő karakter viheti el a hátán a sorozat, akik közül Peter Krause figurája igazi enigma, nem tudni, hogy mit érez és mit akar: nem sokon múlott, hogy ne gyengüljön el, de ehhez a hidegfejű stílushoz nálam nem nagyon illett a totálisan a kockázatokra utazó magatartása, vagy a túlzott magabiztossága.

Enos sem egyszerű figura,de sajnálnám, ha vele is a violadavis-i “kőkemény, de minden részben sír”-úton indulnának el. Még nem tudom, hogy agyafúrt nyomozóként, vagy badass nyomozóként jön-e be jobban (az utóbbira rögtön az elején rájátszanak, vicces volt), de bárhogy is, őt még szoknom kell. Az viszont tetszik, hogy nem passzív a karaktere, bőven van benne potenciál. Kivéve, ha szívügyekről van szó, és ugye Olivia Pope figurája is ezért silányult el a Scandal-ben.

Pilot-mustra: The Catch – 1×01

Mint írtam fent, a legutóbbi két Shondaland-sorozat vizualitását követi a The Catch is, főleg vágás és osztott képernyő tekintetében. Én szeretem az ilyen vizuális kunsztokat, mind a Scandal, mind a HTGAWM megoldásai csont nélkül bejöttek, s itt is voltak olyanok, amik jópofák lettek, de összességében lehet, hogy meglettem volna nélkülük. Persze akkor mínusz 20 coolság faktor, de kit érdekel? (Ráadásul a pause-olgatásnak nem nagyon volt értelme fixen látható dolgoknál.)

Összességében viszont, talán a csavar ismerete miatt is, nem volt túl sok wow-momentum a pilotban – vagy inkább azt mondom, hogy tele akarták pakolni wow-momentumokkal, de azok zöme vaktöltényszerűre sikeredett. A közepes osztályzat ezúttal nem annyira langyos vizet jelentett számomra, egyszerűen csak kiegyenlítették a fejfogós és remek megoldások a kezdést – kár, hogy ennél sokkal, de sokkal többet vártam volna. Persze, megvan a fun meg a szexi stílus, akinek ennyi elég, örülhet.

Pilot-mustra: The Catch – 1×01

Simán benne van, hogy a második-harmadik rész a sorozat mellé ragaszt, bár tényleg nem tudom, hogy mi lesz a folytatásban. Oké, nyilván a szereplőgárda alapján adja magát, hogy heti ügyeket kapunk, és mellé a pilotban felvázolt macska-egér játszmát, de a kérdés az, hogy ezt milyen formában és milyen súlyozás mellett.

Ugyanis alapból engem egy átverős sorozat, amiben a “rosszakat” kvázi a saját fegyverükkel kapják el, mindenképp érdekelne, még ha epizodikus, ez az egyik kedvenc műfajom. De nyilván más is lesz benne. A macska-egér aspektusba nem akarok egyelőre belegondolni, mert különben azt mondanám, hogy annak nincs sok értelme, ha nem kapja el a nyomozó a pasiját, de akkor meg kiszámítható, és béna a főhős, mert hülyét csinálnak belőle. Ha viszont elkapja, akkor nincs sorozat. (Oké, elkapja, és ketten egy még rosszabb fiúra vetődnek – éljen a kettős ügynökösködés. Vagy nem.)

Pilot-mustra: The Catch – 1×01

Arról nem is beszélve, hogy Peter Krause-nek is kell sztori, főleg, hogy az ő szálán van két mellékkarakter is, és nem állhat csak annyiból a története, hogy menekül. Ezért mondom, hogy mindegy, hogy milyen volt a pilot, engem a 2. és a 3. rész most jobban érdekel.

Ja, igen, és a szexuális aspektust sem akarom említés nélkül hagyni, hiszen már a pilotban is egymásnak estek olykor a szereplők. Van, ahol ez elfér, de itt szokatlan a helyzet, hiszen külön van a két főszereplő, viszont nincs az az isten, hogy ne legyenek közös jeleneteik. Szóval vagy csak ezért lesznek flashback-ek, vagy titokban fognak találkozni. És egyik megoldásért sem lelkesedek.

Pilot-mustra: The Catch – 1×01

Egyébként is túlkombinálom az egészet, a lényeg a lényeg: csalódás volt a kezdés. És ha abból indulok ki, hogy a Scandal  meg a How To Get Away With Murder milyen erős pilotot hozott, akkor ez közel sem biztató.

Majd lehet, hogy külön posztba is kirakom, de kifejezetten durva, hogy mennyire lenullázták, átírták és újraforgatták az eredeti pilotot, aminek az előzetesét májusban kiadták. Az akkor trailerből szinte egy snitt nem egyezik a végeredménnyel – érdemes megnézni.


© winnie for Sorozatjunkie, 2016. | Permalink | 6 comments | Add to del.icio.us
Post tags:

Feed enhanced by Better Feed from Ozh

Tovább...