Pilot-mustra: Heartbeat – 1×01

Tökéletesen megértem a negatív Heartbeat-kritikákat, én is inkább a lehúzás fele tendálok, azonban ez egy olyan orvosos/kórházas sorozat, amit könnyen meg lehet szeretni. Ez persze a nagyrészt főszereplőhöz, a Melissa George által alakított főhőshöz való viszonyon fog múlni, valamint azon, hogy az ember ne lője ki a kezdő jelenet közben a pilotot, mert az…, á, szóval aranyos meg minden, de annyira rém tipikus, hogy csak na.

Move it, people. We got a donor.

Ja, és ha Heartbeat, akkor azt mindenképp érdemes előre tudni, hogy az NBC drámája csak részben dráma, mert sokkal több benne a komédia. Nem véletlen, hogy komikusként ismert színészek alakítják az orvosok egy részét (Jamie Kennedy, D.L. Hughley), sőt, a nővér, Maya Erskine is tavaly a Man Seeking Woman-ben volt állandó.

HEARTBEAT – 1×01 – 3,5/10

Pilot-mustra: Heartbeat – 1×01

Kevés a női szívsebész, olyan meg pláne nincs sok, aki szívátültetést is végzett. A Heartbeat-nek egy ilyen orvos a főhőse, a való életből nyert minta alapján alkotva. Ehhez még hozzá kell venni 1/3 magánéletezést és 2/3 szakmázást, és máris kész a Heartbeat alapfelállása, amihez olyan pilot dukál, ami csurig van tipikus megoldásokkal, látszik rajta, hogy recept alapján dolgoztak.

Miközben a legtöbb karakterrel (orvosok, ápolók) annyira nem foglalkoztak, a főhőst megdobáltak egy csomó menő hívószóval tulajdonság gyanánt. El lehet képzelni, hogy amellett, hogy rohadt jó orvos, anyaként is helytáll (a családi állapota, na az se normális, hiszen kvázi együtt él a pasijával, és a meleggé vált volt férjével, gyerekei apjával – és még egy másik régi szerelmet is behoznak a képbe…), mindent megtesz a betegeiért, halálra melózza magát, és ha kell, akkor lázad, renitens és az asztalra csap, ha a főnöke szívózni merészel vele. Ja, és szórakozott, meg bohókás is.

Pilot-mustra: Heartbeat – 1×01

Nekem egyébként, amellett, hogy a főhősbe nem estem bele (jópofa figura, semmi több), a humor sem nagyon jött be, mert helyenként teljesen retardálta van véve – kábé minden, amit Jamie Kennedy csinál, főleg a félszemű ápolóval. De ez megint csak ízlés kérdése lesz.

I mean, I’m trying, Alex. I’m really trying here.

Ez jellemző a pilotra. Annak ellenére, hogy könnyed, érezni rajta, hogy a készítő cefetül próbálkozik, hogy valami újszerűt hozzon létre. És bizony, ennek a sok erőlködésnek naná, hogy nyögés a végre. És nem azért csapódott le bennem negatívan a pilot, mert vállalhatatlan lett volna (lehet, hogy az, de nem ez volt a bajom), hanem mert túlságosan meg akarták mutatni, hogy a Heartbeat lesz a következő nagy durranás, vagy mi. (Még flashback-vonalat is kap a sorozat, ami végképp felesleges.)

Pilot-mustra: Heartbeat – 1×01

Nem lett az. Hiszem, hogy még akár el is férne, és pár rész után még a hangulatát is megszoknám, a mellékszereplők pedig érdekelni kezdenének, amit kapnak hátteret, de számomra leginkább a kiszámíthatósága öli meg a sorozatot. A pilot jó pár történeti pontját előre lehetett sejteni, ráadásul a lehető legrosszabb típusú szappanelemeket vetették be benne. Nem lett túl érdekes a végeredmény, és végképp nem olyan, aminek izgatna a folytatása.

Ami viszont érdekes aspektusa lehet a sorozatnak, ami még a főhős mellett megfoghat valakit, az a szaktéma, a szívsebészet. A Heartbeat nem ER, hogy mindenféle esetet bemutasson a sürgősségiről, hanem eléggé le van korlátozva a páciensek merítési köre a szívbetegekre. (Előfordul az ilyen, anno például a 3lbs. próbálkozott csak agysebész sztorikat hozni, papíron még azok tárháza is szélesebb.)

Pilot-mustra: Heartbeat – 1×01

Mivel a főhős (és több karakter is) valódi személyről lett mintázva, ezért a sztoriknak is van valóságalapjuk, a használt eljárásoknak meg pláne. És bár az “Ú, mi lesz a beteggel??”-kérdés nem nagyon működik (elcseszni nem fogja a főhős a műtétet), technikai, illetve etikai szempontokból belefuthatunk érdekes megoldásokba – ld. a pilotban használt módszert (elég WTF, nem is tudtam, hogy van ilyen), vagy a második részes, nagyon érzelmes, sziámi ikres-sztori.


© winnie for Sorozatjunkie, 2016. | Permalink | No comment | Add to del.icio.us
Post tags:

Feed enhanced by Better Feed from Ozh

Tovább...