Zoo: vége az 1. évadnak

You think when we fix this that we’re gonna learn our lesson? We’re gonna find a better way to share the planet?

Under The Dome. Extant. Zoo. Szerintem a CBS nyári blockbuster popcorn sorozatai remek sormintát adnak ki, nagyjából minőségileg egy kalap alá söpörhetőek be, s csak reménykedhetünk abban, hogy 2016. nyarán a The Good Wife készítőiről érkező vicces, agyzabálós thriller, a BrainDead jobban fog sikerülni.

Az állatok lázadása a’la evolúció vagy a’la vírus tematikát James Patterson könyve alapján szállító Zoo első szezonját legalább végig tudtam nézni, de ajánlani nem lenne egyszerű, még üres nyári kikapcsolódásnak sem, mert biztos vagyok abban, hogy aki poénra veszi az egészet, az sokkal jobban szórakozna a túlzásba vitt komolykodáson és a rengeteg állatos-mészárlós jeleneten, illetve emberi reakción – biztos remek poénsnitt-képregényt lehetne kreálni belőle. (Nyugi, az állatok mészárolnak embereket, nem fordítva.)

Zoo: vége az 1. évadnak

Az 1×12-ben, vagyis az utolsó előtti epizódban a főhősök megtalálták a beindult folyamatok ellenszerét, mire kaptunk egy idióta cliff-et, ami után az ember nem nagyon láthatta, hogy 40 perc alatt, hogy fogják lezárni a történet első szakaszát. S a balsejtelem beigazolódott, ugyanis az évad végén nem igazán volt lezárás, csak egy epic snitt és egy (pillanatok alatt megoldható) cliffhanger.

De lezárás, illetve annak hiánya ide vagy oda (engem az nem zavart), maga a szezonzáró magasan a Zoo legrosszabb része volt a szememben. (Ez ma sormintának tűnik, ld. Proof.) Ugyanis a 3-4. részre összehozott csapatot most ismét szétszedték, hogy 25-30 (vagy 35) percig azt nézhessük, hogy ki hogy boldogul önmagában pár totálisan érdektelen jelenetben. WTF.

Zoo: vége az 1. évadnak

Persze az epizód végére megint egymásra talál a banda, de az első pár percen és a záráson kívül nem sok értékelhető volt az 1×13-ban (a mélypont a közös éneklésnek jár), és nem csak azért, mert önmagában egyik karakter sem annyira érdekes, hogy kitöltené a saját jeleneteit. A gond részben az is volt, hogy a világon semmi nem történt, csak elmerenghettünk azon, hogy milyen lehet egy preapokaliptikus világ, amiben az állatok megpróbálják leigázni az embert. (Nem mintha nem láttunk volna hasonlót például az új Planet of The Apes-filmekben.)

Miképp a The Last Ship-ben, az okosok a Zoo-ban is ráleltek a gyógymódra, s miképp a The Last Ship-ben, itt is az volt a nagy kérdés, hogy miképp lehetne megfelelő módon elterjeszteni azt. A megoldást azonban itt nem kilogikázták, hanem egy ócska írói húzással, egy random beszélgetés random mondata hatására gyúlt villanykörtét a főszereplő agyában.

Zoo: vége az 1. évadnak

Egy biztos, a Zoo állatokban és fenyegető állatos jelenetekben (a Hitchcock-féle Birds-re kell gondolni) gazdag sorozat volt, az is pozitív volt, hogy bejárhattuk az egész világot, kár, hogy minden más téren a közepesnél gyengébben teljesített, az efféle sztoriba nem nagyon tudtok csavarokat sem belevinni, max annyit, hogy a pár részre érkező vendégszereplőket olykor legyilkolták, a mellékszálakat pedig rögtön elfelejtették.

Maga az alapszituáció persze elgondolkodtató, a fináléban felvázolt világkép is az, de minden ezzel kapcsolatos gondolatot elmaszatoltak a készítők mikrodrámáik miatt. Ettől még, aki az elsőnek abszurdnak tetsző, de egyébként “Miért ne valósulhatnak meg?” szituáción túllép, miszerint az állatok elkezdenek másképp viselkedni, és intelligenssé válva az emberek ellen fordulnak (pl. kutya a macskával kalákában), az lehet egy hétvégi dara keretébe élvezné, amit lát.

Zoo: vége az 1. évadnak

Hogy lesz-e 2. évad? A nézettség alapján simán lehetne, de még nincs döntés. És tudjátok mit, a tovább mögé beteszem a záró snittet. Spoileres.(...)
Read the rest of Zoo: vége az 1. évadnak (0 words)


© winnie for Sorozatjunkie, 2015. | Permalink | No comment | Add to del.icio.us
Post tags:

Feed enhanced by Better Feed from Ozh

Tovább...