Once Upon a Time: visszatért az 5. évad

Ráadásul a 100. résszel, ami általában valami olyasmit szokott jelenteni a sorozatoknál, hogy maximumra kapcsolják a fan service-t, visszahoznak egy csomó már kiírt szereplőt, és próbálnak olyasmit a képernyőre tenni, ami nem biztos, hogy szövevényesen kapcsolódik az éppen aktuális főszálhoz.

A Once Upon a Time mondhatni okosan és meglepően használta fel ezt a részt. Alig tértek vissza régi arcok, akik jöttek, azok pedig szinte mind jól lettek megoldva, ráadásul fel sem áldozták magát az epizódot a jubileum oltárán, haladtak is a sztorival.

Once Upon a Time: visszatért az 5. évad

Ettől függetlenül nem volt fenékig tejföl a visszatérés. Az évad a témája az Alvilág, vagyis inkább a Purgatórium egyelőre szimpatikus irány, viszont sokkal, de sokkal érdekesebb karaktereket is visszahozhattak volna (persze később kapjuk majd őket sorban). Oké érkezett Cora és Glass, Regina Apu pedig szolgáltatta a rész katartikusabb jeleneteit, de Pán Péter iszonyatosan felesleges volt, míg a bosziról a Jancsi és Juliska történetéből az jutott eszembe, hogy “nem ért rá más?”. De legalább jó dumát írtak neki.

Az epizód első fele meglehetősen ásítós lett, pedig Emma álma bejött, de utána leeresztett az egész , egészen az utolsó jelenetekig. Kicsit sok volt a közjáték, viszont a flashback egész jól sikerült, és megmagyaráztak az első évadból egy WTF-pillanatot, ami annak idején megpecsételte a Kalapos sorsát. Tényleg meglepett, igazából meg is feledkeztem már erről, nyilvánnem voltam ezzel egyedül, így viszont jó volt látni efféle megoldást.

Once Upon a Time: visszatért az 5. évad

Kicsit féltem, hogy végül hiába akarnak haladni a főszállal, majd mégsem mennek semerre, de a végén szépen mentették a részt az új főgonosz belépőjével: itt, a Pokol tornácán (szó szerint), ki más lenne az, mint Hádész. Bár engem magától a színésztől is valamiért ráz a hideg, és nem a jó értelemben, igazából tetszik, hogy egyből egy szemétládát kapunk, és még véletlenül sem akarják (még), hogy szimpatizáljak vele.

Úgy éreztem, sokat akartak a készítők egyszerre markolni, kiszolgálni a rajongókat, közben pedig haladni is, ráadásul ilyenkor illene a fontosabb szereplőket megmutatni. Belle és Hook közel fél perce például nevetséges volt, nem maga a jelenet, hanem, hogy többre nem futotta. Zelena bele sem fért, pedig az órára pillantós résznél azt hittem, hogy megkapjuk. És az az igazság, hogy a többieket sem tudták rendesen használni. Kár.

Once Upon a Time: visszatért az 5. évad

Pontozni nem akarom az epizódot, nem is nagyon tudnám, viszont pont a Kalapos sztoriját visszakeresve volt durva látni mekkora kontraszt van az akkori és a mostani részek között. És bár hiába tetszett még pár későbbi szezon is az OUAT-ből, mégsem jó látni, hogy hol tart most, és milyen köröket futnak benne.

A világ és az ő dicsősége…


© superpityu for Sorozatjunkie, 2016. | Permalink | 5 comments | Add to del.icio.us
Post tags:

Feed enhanced by Better Feed from Ozh

Tovább...