Pilot: Bunnicula

Atyaég, de rég csíptem ennyire mesét! Pedig mikor a Cartoon Network új animációs sorozatának a legelején jártam, még biztos voltam benne, hogy ez a rajzfilm-sorozat egy emberiség ellenes bűn, de igencsak hamar meggondoltam magam.

Vámpírnyúl, óriáscsótány, zombi halak zölden világító szemekkel, és mindez viszonylag naturalisztikusan megrajzolva, hát… óvodás énem napokig rosszat álmodott volna öt percnyi Bunniculától is, és tuti, hogy a család legkisebb tagjainak nem lesz bemutatva a nyuszi. (Igaz, hogy Y7 besorolású a cucc, tehát hét éven aluliaknak nem is való, de anyu nem ül mindig a Cartoon Network előtt, és ráncigálja el a csöppséget ha gyanús műsor kezdődik).

Pilot: Bunnicula

De gyerek ide vagy oda, így felnőtt fejjel úgy berántott ez a marhaság, hogy minden új rész megjelenésekor üdvözült vigyor keletkezik a képemen.

A sztori eredetileg egy hetvenes évekbeli mesekönyvön alapszik, de a címszereplőn és vámpírnyúl koncepción kívül nem sok közük van egymáshoz. Mint ahogy a szintén a könyv alapján készült ’82-es rajzfilmhez sem hasonlít, csak annyiban, hogy míg a könyvben ez nem nyilvánvaló, addig mind a két mese határozottan kimondja, hogy Bunnicula valóban bír természetfölötti képességekkel.

Pilot: Bunnicula

Ehhez jött az amerikai írók/rajzolók teljesen elszállt, kevéssé gyerekbarát megvalósítása, (bár lehet, hogy csak Európában nem dívik undormányokkal teletömni a kölyköknek szóló műsorokat, végül is odaát Halloweenkor is szeretnek szemgolyó cukorkákat feltálalni), és így született meg a Warner Bros gondozásában a február elején indult, modern köntösbe bújtatott Bunnicula.

Hogy pontosan mit eszek rajta, azt még mindig nem teljesen értem, de néha a gyerekesebb poénok mellett sikerül hangosan felröhögős jeleneteket is hoznia, és az eszméletlenül cuki nyúllal együtt ez nálam már nyerő kombináció.

Pilot: Bunnicula

A három állati főszereplő közül kettő – Bunnicula, és Chester, a macska – telitalálat, sajnos Harold, a kutya néha irritál, elég debilre vették a figuráját, még egy meséhez képest is.

A gazdájuk itt a könyvvel és a régi rajzfilmmel ellentétben nem két kisfiú, hanem egy tinilány, Mina, akihez nem véletlenül került Bunnicula, de az indokot és a háttérsztorit csak lassan csepegtetik a “monster of the week” epizódok közben. A teljes történet elvileg csak a második évadban fog összeállni.

Pilot: Bunnicula

Eléggé in medias res módon indul maga az évad is, csak az intróból lehet összerakni, hogy hogy jutottunk el a jelenlegi felálláshoz. A karakterek bemutatásával sem sokat szórakoznak, mert menet közben úgyis rájövünk.

Chester a földhözragadt, mindig komoly arc, aki folyton próbál megszabadulni a mindent felkavaró nyuszitól, Bunnicula maga a káosz, de nem rosszindulatú, inkább csak egy elszabadult baba-szörny, Harold meg… többnyire a slapstick humor kedvéért van jelen, meg hogy igyon a WC-ből. Szóval kutya. Oké, egyszer-egyszer van értelmes megnyilvánulása is, és olykor az egysorosai is odavágnak.

Pilot: Bunnicula

Bunnic vámpírtulajdonságai közé tartozik, hogy füle helyére néha denevér szárnyakat növeszt, és repkedni is tud velük, nincs tükörképe, valamint fő táplálékaként kis agyaraival kiszívja a zöldségek levét. Külön poén, és szintén fokozatos felfedeznivaló, hogy melyik zöldség milyen plusz tulajdonsággal ruházza fel ideiglenesen. Például a cukorrépától extra gyors lesz, a vöröshagymától pedig vízágyút megszégyenítő erősségű sugárban sír. A fokhagymát inkább hagyjuk…

Nem tudom, hogy az én furcsa rajongásomtól eltekintve mennyire állja meg a helyét felnőtt közönség előtt a Bunnicula, (annyira bírom már ezt a nevet is!), mert túl sok magasröptű tanulság, vagy éppen rejtett, felnőttesebb poén nincs benne, de a kreativitás, például a szörnyek változatossága kimondottan értékelendő.

Pilot: Bunnicula

A zombi halaktól még most is ráz a hideg, de a krokodilkönnyeket hullató aligátor szellem hatalmas poén volt, a pók-birka kinézetén és hangján percekig röhögtem, az időutazós rész (1×05) pedig nagyon oda volt téve, csavarokkal és slusszpoénnal együtt, ki is nevezném eddigi kedvenc epizódomnak.
Azon pedig, mikor váratlanul valódi macskahangokat vágnak be Chesternek, mindig felnevetek, egyszerűen nem tudom megunni. Jól van na, engem egy pamutgombolyaggal is le lehet kötni, don’t judge me.

Szóval a Bunnicula kellemes mosolygós, sőt, gyakran nevetős, na meg borzalmasan cuki – és itt a “borzalmas” szó szerint értendő. De komolyan, az egyik percben tündibündi nyuszimuszi, aztán…nem annyira:

Pilot: BunniculaPilot: Bunnicula

És még ezek a “csúnya” dolgok is olyan szépen vannak megrajzolva, hogy bármennyire is nem gondolná az ember, de öröm nézni. Szépek a 2D-s, kézzel rajzolt hátterek, a szépek karakterek, és … egyszerűen szép, nem ragozom tovább.

Egy mondat erejéig kitérnék Bunnic hangjára, amit az ex-Saturday Night Live-os Chris Kattan-nek köszönhetünk. Abszolút eltalálta, hogy milyen “beszéd” illik a nyuszihoz, és azért teszem idézőjelbe, mert inkább zagyva gügyögéshez hasonlít Bunnicula kommunikációja, mint beszédre, de veszettül aranyos.

Pilot: Bunnicula

A Bunnicula csont nélkül az elmúlt évek legjobb animációja nálam, mármint inkább maradnék a mese kategóriánál, hiszen pl. egy Archer-rel vagy BoJack-kel nem lehet egy kalap alá venni.

Ismétlem magam, mert folyton ez a jelző jár a fejemben: az egész úgy cuki, hogy közben nem mézesmázos, és jókat lehet rajta kacagni, akkor is, ha már nem kisiskolás az ember.


© Casey Novak for Sorozatjunkie, 2016. | Permalink | 3 comments | Add to del.icio.us
Post tags:

Feed enhanced by Better Feed from Ozh

Tovább...