Life with Louie – írta Eloise

A jelenleg az FX-es Baskets-ben Zach Galifianakis anyukáját(!) alakító Louie Anderson hazánkban talán kevésbé ismert komikus. A poénjai egy részének ihletét onnan meríti, hogy egy tizenegy gyermekes családban nőtt fel. Húsz éve készült animációs sorozata, a Life with Louie történetei is gyermekkori emlékeiből fakadnak, a standupos anyagát adaptálta benne.

Annak ellenére, hogy talán más időszakban, más országban és több testvérrel nőtt fel, Louie gyermekkora hasonlít szinte bármelyikünkére. Hiszen a munkája miatt morcos apa, aki a katonai emlékeivel jön állandóan, a kedves és megértő anyuka, aki mesterien és észrevétlenül manipulálja a férjét, az idegesítő kistestvér, vagy a dirigáló, fiatalabb testvért kínzó nagytesó sok családban megtalálható.

Life with Louie – írta Eloise

Sok mesével ellentétben itt a főszereplő, Louie, egyáltalán nem különleges gyerek, kissé túlsúlyos, időnként lusta és gyakran morcos. A családja, eltekintve a testvérei számától, egy átlagos amerikai család, az édesapa gyárban dolgozik, az anyuka otthon vezeti a háztartást. Nehezen élnek meg a sok éhes száj miatt, és igencsak küzdenek a jelzálog kifizetésével. A testvérek nagy részét alig ismerjük meg, Tommy-tól a legkisebb testvértől eltekintve, akit Louie rendszeresen szekál.

A család mellett a barátok is nagy szerepet játszanak a sorozatban. Közülük is kiemelt szerepet kap Jeannie Harper, a közelben lakó lány, akibe Louie szerelmes, illetve Michael Grunewald, a szarkasztikus barát, akivel Louie születésétől fogva jóban van, hiszen a két kamasz édesapja egy helyen dolgozik.

A barátok közé tartozik még Toddler, akit gyakran cikiznek magassága és naivsága miatt, Scott Jensen pedig Louie szomszédja, akinek az édesapja patológus. Meg kell még említenem Glen Glennt, aki állandóan gúnyolja és terrorizálja főhősünket, ennek ellenére, ha nem is barátság, de egy változó, érdekes kapcsolat van kettejük között.

Life with Louie – írta Eloise

A három évadot megélt sorozat nemcsak vicces, de több nagyon megható részt is tartalmaz. A pilot, amiben például Louie apjával karácsonykor feldíszíti a szomszéd néni házát, megadja az alaphangot, de ugyanígy nagyon kedves rész az anyák napjás zárás, vagy az az igen érzelmes epizód, amiben Louie arra keres választ, hogy mi történik a halál után.

Az első szezon részeit a komikus vezeti fel, ezek számomra olykor erőltetettre sikeredtek. A második évadtól viszont főcímmel nyitnak az epizódok, amiben Louie Anderson csak egy pillanatra jelenik meg.

Mivel már felnőtt fejjel néztem végig a sorozatot, állíthatom, hogy nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is megkedvelhetik a Life with Louie-t. Sőt, igazából nem is tudom, hogy a gyerekek hogy fogják látni. Főleg a maiak, akik általában gyors, eseménydús és hangos mesékhez szoktak hozzá többségének – nekik a Life with Louie már kissé lassú és unalmas lehet.

Life with Louie – írta Eloise

Én mindenesetre képes lennék akárhányszor végignézni és megállás nélkül mosolyogni az apa visszaemlékezésein, vagy smucigságán, Grunewald szarkazmusán, Louie beszólásain. Néhány részt viszont képtelen vagyok könnyek nélkül végigülni, hiába fogadom meg, hogy erős leszek.


© vendegblogger for Sorozatjunkie, 2016. | Permalink | 4 comments | Add to del.icio.us
Post tags:

Feed enhanced by Better Feed from Ozh

Tovább...