Pilot-mustra: Szérum – 1×01

Egy kicsit megkéstem, de azért elég égő lenne, ha pont nálunk nem lenne legalább egy vélemény az új magyar sorozatról.

Épp úgy értelmezhetetlen az eredendő jó és gonosz fogalma, mint a sebesen áramló folyónak a benne akadályként felbukkanó kő. Nincs jó… és nincs gonosz. Folyó van. És a szabad áramlásának folyton útjába álló kő.

Erős kezdés, nem? Nem mind arany, ami… magyar? Oké, sokáig inkább fordítva volt igaz, a “magyar sorozat”-összetételnek pejoratív hangzása volt, de egy ideje elmondhatjuk, hogy készülnek jó magyar szériák. És az univerzum, hogy valamennyire egyensúlyba hozza a 2015-ös termést, megteremtette a Szérumot.

SZÉRUM – 1×01 – 1/10

Pilot-mustra: Szérum – 1×01

Eskü, hogy kerestem azt a fél pontot, amivel ki tudnám húzni ezt a sorozatkezdést a totális mélypontról, de nem nagyon ment. mert szinte minden pozitív dolgot azonnal sikerült negálniuk a készítőknek. Persze így lehet, hogy fel is kelti egyesek figyelmét a sorozat (“1/10, az meg milyen? Ide vele!”), szóval akár még haszna is lehet.

De most nem az a lényeg, hogy rossz vagy nagyon rossz a kezdés (tök mindegy, nem?), egy kritikába kiemelt helyet kéne kapnia a történetnek. A bemutató posztunkban például olvasható is egy hivatalos, figyelemfelkeltő szinopszis Csernobilról, titokzatos eltűnésről és összefonódó életekről. Az 1×01-et látva viszont gőzöm sem volt arról, hogy jön ide a hajó meg Csernobil.

Pilot-mustra: Szérum – 1×01

Mint ahogy arról sem volt fogalmam, hogy mit láttam, és hogy miképpen írhatnám le, hogy miről szólt ez a 45 perc. Tény, hogy megismerünk három karaktert (az egyiket elcsapja egy autó, és egy év múlva műtétre vár, a másikat valami simlis biznisz közben lelövik, a harmadik pedig nővér), de minderre csak látásból kerül sor, szinte semmit nem tudunk meg róluk, miközben történnek körülöttük ilyen-olyan események, amikről fogalmunk sincs, hogy mi a jelentőségük. Nincsen semmilyen főszál, ami révén közölni lehetne azt, hogy miről szól a sorozat.

De tényleg, az egésznek se füle, se farka nem volt. Persze, ha valaki ilyesmit állít, akkor rá lehet sütni, hogy nem érti a sztorit (vállalom!), de aki a forgatókönyvet (HA-HA!) írta, annak biztos, hogy dunsztja sem volt arról, hogy mi lenne a funkciója egy sorozat első részének. (Az 1×01 első pár perce igazi tanulmány, sokan lehet, hogy a kezdő és vég nélküli szövegelés közben elkapcsolnak. Hogy lehet így indítani?)

Pilot-mustra: Szérum – 1×01

De lépjünk túl a sztorin értelmetlenségén, én is szoktam csapongani, talán idővel tisztulni fog a kép. A Szérumot sokkal inkább a technikai tényezők ölik meg. Tóth “IMDb-kreditnélküli” Gergely kapott egy kamerát és egy vágószoftvert, és elkezdte nyomogatni a gombokat, és húzogatni a kallantyúkat – kábé ilyen hatása volt a látottaknak.

Olykor ugyanis beletrafál, akadnak dolgok, amik jól néznek ki (kislányos elbeszélés képileg nem tudom, hogy jó volt-e, de biztos, hogy érdekes (meg techdemós, amolyan, “Ú, ilyet is lehet?!”), más kérdés, hogy nagyon kilógott), az akciójelenetek, ugyan durván CGI-ra támaszkodnak, de mégis ambiciózusak, már az plusz pont, hogy egyáltalán szóba jött a megvalósításuk, a zene pedig teljesen rendben van, bár olykor érthetetlen a baljóssága, amikor tök visszafogott jelenetet fest alá. Azonban minden más tekintetben állatorvosi ló volt az 1×01.

Pilot-mustra: Szérum – 1×01

A képet például teljesen funkciótlanul manipulálják (attól nem lesz menő), a rendezés nincs jelen (ilyenkor értékeli az ember például az Aranyéletet, ahol valóban volt rendezés), a vágás teljesen random, minden koncepciót nélkülöz, a dialógok pedig különösképpen borzalmasak, számomra totál rejtély, hogy készültek. Mert még az angolról történő fordítás sem lenne magyarázat arra, hogy olykor a kérdés és a válasz nincs összhangban egymással, máskor pedig nyelvtani egyeztetéstől mentes a szöveg, a szóismétlésekről nem is beszélve. WTF. Megoldásként csak az jut eszembe, hogy a színészek improvizáltak.

– Hogy tetszik az új kabátom?
– Szép.
– Zöld. A kislányom szerint hozzám nem illik a zöld. Szerinted igaza van?
– Nem tudom.
– Valahogy nem érzem igazán zöldnek. Inkább olyan kékesnek látom, szívesen megkérdezném tőle. Ha ugyanis ő először zöldnek látja, akkor biztosan nem tetszik majd neki, de ha véletlenül kéknek, akkor áldását adja rá.

A színészek, igen. Őket is a technika hátráltatja (legalábbis a többségüket, ld. következő bekezdés), de hiába lenne jó vagy legalábbis elfogadható némelyikük, ha egyesek következetesen tönkrevágják az összképet – például a Mirko dokinak eleve a karaktere pusztulat, az őt alakító színész pedig nagyon nem illik ebbe a szerepbe.

Pilot-mustra: Szérum – 1×01

Plusz pár hete a South of Hell-ről írtam, hogy igazi utószinkron-pokol volt. Itt szerencsére nem annyira rémes a helyzet, a legtöbbször látjuk a beszélőt, de azért nagyon hallani, hogy mennyi minden van utószinkronizálva. Van, akinek a karaktere teljesen természetesen hangzik (éljen a színész?), de jó pár teljesen kilóg.

(A stáblista alapján pedig az is kiderül, hogy mint a Lindában vagy az Éretlenekben, itt is van több olyan szereplő, akit más utószinkronizál. Sőt, a pilotban Kisfalusi Lehel két karakternek is a “magyar hangja” volt.)

Pilot-mustra: Szérum – 1×01

Alig telt el pár perc az első részből, és elkezdtem érezni, hogy nincs sok értelme annak, hogy a Szérum nézésére pazarlom az időmet, s ez az érzés mindvégig ki is tartott, és inkább csak megerősödött bennem. Egyszerűen semmi olyan nem volt a kezdésben, ami miatt maradni akarnék, még egy érdekes rejtélyt sem lógattak be ócska horogként, hogy rákapjak.

Pedig zsánersorozatról van szó, thriller akar lenni, márpedig ilyen esetben jóval megengedőbb lennék. De ilyesmit még az én gyomrom sem vesz be.

Pilot-mustra: Szérum – 1×01

Azért megnézem a 2-3. részt, meg talán az 1×08 végét, de olvasva máshol a véleményeket, szerintem nincs sok esély arra, hogy megtartson a Szérum, amely biztos, hogy nem fogja öregbíteni a magyar tévésorozatok hírnevét. Arra viszont kíváncsi vagyok, hogy a készítők az RTL-en kívül máshova is el tudják-e adni (akár külföldre), mert nyilván ez a cél. És amilyen világban élünk, még lehet, hogy össze is jön nekik.


© winnie for Sorozatjunkie, 2016. | Permalink | No comment | Add to del.icio.us
Post tags:

Feed enhanced by Better Feed from Ozh

Tovább...