Cooper Barrett’s Guide To Surviving Life: az első 2 rész

(human korábbi kritikája) Basszus, erre a FOX-komédiára szerintem kiosztom az évad legnagyobb csalódása díjat… Nem tehetek mást, mert a Cooper Barrett’s Guide To Surviving Life szerkezete olyan, hogy annak csont nélkül be kéne jönnie, erre…

Van valami marhaság alapsztori, vagy köntös, amiben tálalják a sorozatot, hogy főiskola után mit kell elkerülni, de a lényeg, hogy ez egy haverkomédia(!!!), aminek a főhőse olykor narrál és kibeszél a szerepéből a nézőnek(!!!), és minden rész flashforward-dal indít (!!!), amiben belebegtetnek nekünk egy totálisan abszurd szituációt, majd pedig ugrunk az időben, hogy megmutassák, hogy a francba sikerült ilyen lehetetlen helyzetbe kerülni.

Cooper Barrett’s Guide To Surviving Life: az első 2 rész

Haverok, kibeszélés és flashforward – három aspektus, ami kötelezővé tenné a CBGTSL-t, erre döbbenetes módon befürdik velük. A pilotban a főhős pár mexikói házában ül megkötözve, a második részben pedig egy épület tetején Paul Abdul szegez Cooper Barrett-nek és haverjainak egy pisztolyt. WTF! Eddig minden jó, de ezen kívül…

Az első rész szimpla alapozás volt, amiben megismerhettük a karaktereket (3 együttlakó haver, jócsaj szomszéd, egy nős tesó és a felesége) és az alapszituációt, a poénok pedig végülis csak abból adódtak, hogy a haverok buliznak és jól érzik magukat. Erre ráhúztak egy több éven át ívelő sztorit (ami mondjuk kellemes meglepetés volt), a végeredmény pedig egy meeh-közepes lett, mert szinte minden porcikája közhely volt. Pedig a buli utáni eszméletvesztéses szál az elcsépeltsége ellenére is érdekelt volna.

Cooper Barrett’s Guide To Surviving Life: az első 2 rész

Oké, ezt még be tudtam annak, hogy a pilot mégiscsak egy ember irománya, amit hónapokon át finomhangol a csatorna az öltönyöseivel, de a folytatás már egy majd tucat főt foglalkoztató írószoba agyszüleménye, szóval bizakodtam. De hiába, a folytatás hatványozottan pofán vágott.

Leginkább az lepett meg, hogy sikerült az abszurd szituációba kerülést érdektelen módon levezetni, ráadásul ezzel kapcsolatban a legnagyobb gáz, hogy már az 1×02-ben olyan cop out a flashforward alaphelyzet megoldása, hogy arra szó sincs. Oké, ezt a megoldást is be lehet dobni, de rögtön a “második” részben azt akarják jelezni, hogy elfogytak az ötleteik? (Sőt, az 1×02-ben a két totál külön futó történet is bejátszott – az egyikben három szereplő, és a másikban  is.)

Cooper Barrett’s Guide To Surviving Life: az első 2 rész

Alapból nem szörnyülködöm, lehet, hogy akár egy 4/10-et is megadnék a sorozatnak, de ez csakis a szürkeségére utal, arra, hogy nem okoz fizikai fájdalmat, s nem is annyira irritál. A koncepción kívül egyébként semmi sem tartana meg.

Hogy miért? Poénok alig vannak, a karakterek rohadtul nem érdekesek (talán csak Kelly, mert alig ismerjük), még együtt sem annyira működőképesek (chemistry, mi az?), a fiú-lány kapcsolatok közül a Cooper/Kelly-szálban lehetett volna fantázia, főleg a flashforward miatt, de az 1×02-ben (ami valójában a 4. rész volt, simán kiszúrható) egy közös jelenetük sincs, és mondom, még ez a szerkezettel való játszadozás is lelombozó. A végén a tanulság levonása súlytalan és felesleges, azt pedig, hogy minek találták ki, hogy legyen egy vállalkozós szál, végképp nem tudom, dettó értelmetlen.

Cooper Barrett’s Guide To Surviving Life: az első 2 rész

Abban viszont biztos vagyok, hogy ha a haveraspektusra koncentrál az ember, akkor bejöhet neki a sorozat, mert valahol tényleg feelgood, főleg annak, aki magára tud ismerni. Én nem tudtam, és ezek a karakterek sem igazán fogtak meg, szerintem kivétel nélkül nem odaillőek. Bár ezt végülis a casting nemtipikusságának is fel lehet fogni, szóval…


© winnie for Sorozatjunkie, 2016. | Permalink | No comment | Add to del.icio.us
Post tags:

Feed enhanced by Better Feed from Ozh

Tovább...