North & South (BBC) – írta Eloise

A kétezres évek elején a BBC úgy döntött, hogy egy 4 részes minisorozatban újra feldolgozza Elizabeth Gaskell North and South című regényét. Kiváló döntés volt. Egyrészt, mert egy nagyon szép szerelmi történet, másrészt pedig olyan társadalmi problémák jelennek meg a regényben, melyek a mai korra is érvényesek.

North & South (BBC) – írta Eloise

A sorozat igazán sikeresnek bizonyult. Sokan a kilencvenes években, Colin Firth főszerepléssel készült Pride and Prejudice-hoz hasonlítgatták. A férfi főszereplőt játszó Richard Armitage-be pedig szinte minden nő szerelmes lett. Nem csak azért, mert Armitage sármos és jóképű, gyönyörű az orgánuma, hanem mert igazán remek színész. Egy másodpercre sem esik ki a szerepéből, és az arca minden rezdülésével, az összes mozdulatával a karakter érzelmeit mutatja be.

John Thornton karakterének eljátszásához szüksége is volt minden színészi képességére, hiszen nem egyszerű őt megszemélyesíteni. A férfi egyfelől egy szigorú gyáros, akit látszólag csak a termelés érdekel. Másfelől viszont sokkal jobban bánik alkalmazottaival, mint a többi gyártulajdonos. Tettét azzal indokolja, hogy az egészséges munkás jobban dolgozik, ami nyilván logikus, de társai akkor sem értenek vele egyet. Amellett, hogy általában nagyon szigorúnak mutatkozik, nála szeretőbb fiút és bátyót nehéz lenne találni, még akkor is, ha sok mindenben nem ért velük egyet.

North & South (BBC) – írta Eloise

A női főszereplőt alakító Daniela Denby-Ashe-t sokan kritizálták, arra hivatkozva, hogy nem elég szép a szerephez. Nekem nagyon tetszett, ahogy a karaktert megszemélyesíti és örültem, hogy egy nem tipikus szépségű színészt láthatok ebben a szerepben. Emellett annak ellenére, hogy több részt is láttam a My Family-ben, csak utólag jöttem rá, hogy Jenny Harpert és az itt szereplő Margaret Hale-t ugyanaz a színésznő játssza.

Margaret sem egy egysíkú szereplő. Különösen az elején eléggé beképzeltnek tűnik, de hamar nyilvánvalóvá válik, hogy ez elsősorban a neveltetéséből fakad. Összességében eléggé idilli gyerekkora volt. Nem találkozott a szegénységgel, betegséggel nap, mint nap. Voltak a családnak gondjai, de ezek nem nélkülözésből fakadtak. Hatalmas törést jelent a családja számára, mikor édesapja úgy dönt, hogy otthagyja lelkészi hivatását, és Északról Délre költözik. Itt egészen más körülmények és szokások vannak, melyeket igyekszik megtanulni.

North & South (BBC) – írta Eloise

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Ahogy a romantikus regényekben lenni szokott, a két főszereplő személyisége jelentős változáson megy keresztül.

Margaret megismeri a déli életet, meglátja annak erényeit is és igyekszik segíteni az embereknek. Közben megismeri John Thorntont, és rá kell jönnie, hogy sok dologban félreismerte őt, és nem volt igaza, mikor csak az érzelmeire hallgatott, és nem volt racionális. Johnra is hatással van Margaret. Elkezd érdeklődni az alkalmazottai élete iránt, és segíteni őket. Rájön, hogy sokszor érdemesebb beszélni velük, mint a gondjaikról nem venni tudomást vagy egyszerűen leteremteni őket.

North & South (BBC) – írta Eloise

Mindkét szereplőre hatással van, hogy a város minden gyárában sztrájk tör ki. Természetesen ez John életében nagyobb súllyal bír, hiszen a családja otthona és jövője kerül veszélybe. De Margaret is belekeveredik az eseményekbe. Először összebarátkozik a sztrájk vezetőjének lányával Bessy-vel (Anna Maxwell Martin) és megismeri annak apjának, Nicholas Higgins-nek (Brendan Coyle) nézeteit. Majd éppen akkor tesz látogatást Thorntonéknál, mikor a sztrájk erőszakba torkollik, és a zavargás során megsérül.

A sorozat készítői többé-kevésbé ragaszkodtak a regény tartalmához. Margaret és John első találkozását módosították, mert úgy érezték, hogy Margaret ellenszenve nem volt eléggé megalapozott a regényben, és a sorozatban ezt jobban indokolttá tették. A karaktereken némileg finomítottak. Nicholas modora például még ennél is nyersebb volt és idősebb is volt a könyvben. De szinte mindenki egy picit szimpatikusabbá lett téve. Emellett ahogy a BBC regényadaptációinál lenni szokott, a történet végén csavartak egyet, hogy a vége drámaibb legyen.

North & South (BBC) – írta Eloise

Szinte minden BBC-s sorozatról készült írásomban leírom, hogy a képi világ és a zene milyen csodálatos és ez most sincs másként. A sorozat felkavaró dallamait Martin Phipps (Wallander, War & Peace) szerezte. A zene rendkívüli módon illeszkedik a szereplők érzelmeihez. Például, ha valamilyen érzelmileg megrázó esemény történik, akkor gyorsabb lesz. Engem érzelmileg iszonyatosan berántott az első perctől.

A képi világ is zseniális. Főleg azok a jelenetek, melyek a gyárban játszódnak és száll mindenütt a pihe. Mikor a téli tájban Margaret kocsija elhajt, az például egy igen látványos jelenet. De végig látszott, hogy nagy gonddal készült minden egyes képkocka, és minden darabja a díszletnek.

North & South (BBC) – írta Eloise

Akárhányszor megnézem ezt a sorozatot mindig más jelenet vagy mondat ragad meg. Gyakran felfigyelek egy mozdulatra, melyet eddig nem láttam, vagy egy arcrezdülésre, ami korábban nem tűnt fel. Számomra ez a történet arról is szól, hogy senkit nem szabad feketén vagy fehéren látni, és minden eseményt több oldalról meg kell nézni, érdemes mindenkit meghallgatni.

De természetesen, ha valaki nem szeretne filozofálgatni, akkor egyszerűen csak üljön le négy óra hosszára és drukkoljon azért, hogy Margaret Hale beleszeressen a kissé mogorva, és szigorú, de iszonyatosan jóképű és alapvetően gondoskodó John Thorntonba.

Tovább...