The Deuce: vége az 1. évadnak

Az HBO megcsinálta, de nem kicsit! A pilot után csak sejtettem, de tényleg nem tudom, láttam-e mostanában ennél jobb sorozatot. Pedig annyi minden dolgozik a The Deuce ellen, nem szabadna működnie, de David Simon képes összerántani egy gyönyörű egésszé.

The Deuce: vége az 1. évadnak

A sorozat a Deuce-ról szól, ami New York egy területének a megnevezése. Kicsit olyan, mint Chinatown Los Angeles-ben, amit James Franco karaktere alá is húz a végén egy “Forget it…”-szerű mondattal. Pontosítva ez azt jelenti, hogy a környéken boldogulni akarók életét ismerhetjük meg a 70-es évekből.

Tudom, hogy mindenféle leírással jöttünk eleinte, és ez nem is csoda, hiszen a The Deuce nem is reklámozható igazán, így az HBO bajban volt a róla kiadott anyagokkal. Azért adható el nehezen, mert a történetek szépen zajlanak egymás mellett, néha találkozva, hogy a végére mégis elkapjon minket az összhangjuk.

The Deuce: vége az 1. évadnak

Nem is tudomm hogy fogjam meg, hiszen vannak itt kurvák, stricik, bártulajok, pormófilmesek, mocskos zsaruk. És persze van változás, aminek során az eddigi kicsiben gondolkodókat vagy elnyomja a szervezettebb korrupció, vagy kénytelenek ők is beállni melléjük. Mindenki bedarál a gépezet, a Deuce, így vagy úgy.

The Deuce: vége az 1. évadnak

Sokkal inkább a boldogulásról szól a sorozat. Arról, hogy kinek milyen kiút van az örömlányságból, hogy a stricijeik mit kezdhetnek majd magukkal, hogy a bátyja adósságát törlesztő bárvezetőből mi lesz az alvilággal egyre szorosabbra fonódó kapcsolatában, hogy… és folytathatnám még sokáig. A sok kisebb történetből mégis süt a hely hangulata, az mindenkire rányomja a bélyegét.

Mindezt képzeljétek el valami eszméletlen kidolgozással. Nyilván Simontól már megszoktuk a dokumentarista kivitelezést, de valahogy emellett mégis működik a dráma a sorozatban. Minden rész 50 perc fölött van, és el is repül ez az idő könnyedén. A sok részlet miatt egyszerűen él, vibrál amit látunk. Itt még külön kiemelném a hangot, hiszen az is eszméletlenül hozzájárul ehhez.

The Deuce: vége az 1. évadnak

A szereplőgárda pedig parádés. Pár Simon-rezidens színész mellett mindenki más is remekel. Egyszerűen kiemelni sem lehet senkit. James Franco hozza az egész korrekt alakítását, Maggie Gyllenhaal mindenét beleadja, szerintem szívügye volt ez a szerep, de még sorolhatnám. Sorozatnézőként szinte csak ismert arccal van tele amúgy.

Tudom, még mit akartam szóba hozni. Szóval a szex nem kicsit van jelen a sorozatban, viszont egyáltalán nem szexista módon. Vagyis ami oda tartozna, azt kritikusan ábrázolják, sokszor épp a női rendezők. A trickelésben semmi szexi nincs, érezni, hogy mennyire tárgyias az egész üzlet.

The Deuce: vége az 1. évadnak

A végére már csak egy 10/10 kiszórása maradt számomra és a Didn’t I elindítása. Hiába néztem végig mind a nyolcszor a főcímet Curtis Mayfield dala miatt, mégis az egyik jelenetben háttérben szóló Didn’t I az, ami jobban adta az egésznek a hangulatát.

Tovább...