The Walking Dead: kezdett a 8. évad

Ejha, nem könnyítették meg a dolgomat a készítők, mert ugyan mit lehetne írni erről a kezdésről? Az előző évadban felvezették a háborút, most pedig elindult a háború. Vagy valami ahhoz hasonló taktikai hadviselés, ami többek között azt jelentette, hogy azok mindenképp örülhetnek, akik a The Walking Dead akciós énjét szeretik.

The Walking Dead: kezdett a 8. évad

Ezzel persze csak az a gond, hogy a 7. évados finálé bizonyította, hogy a sorozat rezidensei nem túl tehetséges akciórendezők, így értelemszerűen ezt a nyitányt a robbantásokkal meg lövöldözésekkel sem adták oda valaki profinak, inkább a maszkmesterre bízták. Elhiszem, hogy Greg Nicotero jól ismeri a karakterek és a zombikhoz is ért, de amikor dinamikus és logikusan kapcsolódó, lehetőleg feszült snitteket kell prezentálni, akkor gyakran kudarcot vall.

The Walking Dead: kezdett a 8. évad

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.(FONTOS! Semmilyen képregényes spoilert ne írjatok kommentbe, azokat a képregényes kibeszélőbe érdemes.)

Ellövöm a poént, nem jött be a kezdés, de ez most elég szubjektív dolog, mert sosem voltam a pufogtatás híve. Nem utáltam, de nem is indított be. Kevés duma volt benne (nem mintha baj lenne), sok lövés, főleg ember-ember elleni harc, és ennyi, sajnos az egész nem tűnt túlságosan ihletettnek. Majd a folytatás?

The Walking Dead: kezdett a 8. évad

Igen, mindez csak az első lépés volt, a felvezetés (miképp a teljes 7. évad is), és tudtam, hogy az akcióra fognak koncentrálni, de valahogy többet vártam pár beszédnél, meg random, levadászós snitteknél, és annál az attaknál, amit Rick és a mellékszereplők bemutattak. Morgan-ék, illetve Tara-ék külön szála egy ideig még fenntartotta az érdeklődésemet, de sajnos abból sem hoztak ki sok mindent.

A harcok egyik része egy robbanással fejeződött be (nem fogjuk lerágni a körmünket), a másik fele pedig Gabriel csávába kerülésével (nem hiszem, hogy a nézői társadalom nagy része a szívébe zárta volna őt annyira, hogy izguljon érte), mostantól majd Negan-t fogja fárasztani a szövegeivel, mert vélhetően alkotnak majd egy furcsa párost egy ideig.

The Walking Dead: kezdett a 8. évad

Maga Gabriel szerepéért a rajtaütésben egyébként nem voltam oda: meg akarták ugyan alapozni előtte azt, hogy elrángatja Rick-et, hogy legyen alapja annak, hogy nem nyírja ki Negan-t, de ha nem tudják mindezt értelmesen felvezetni és beágyazni a sztoriba, akkor szerintem nem kéne ilyen csapdába írniuk magukat a készítőknek.

És, ha már Gabriel: róla folyton az jut eszembe, ami az évadnyitót nézve Jézusról is beugrott, illetve a fickóról, akivel Carl találkozott. Több új karakter is biztatónak indult a sorozatban, és az írók szinte mindegyiket sikeresen leépítették. Gabriel esetében mondjuk sokan a biztató indulást is kétségbe vonhatják, de Jézus mostani jelenetei kapcsán csak az volt bennem, hogy azt hittem, hogy ő sokkal jelentősebb arc lesz.

The Walking Dead: kezdett a 8. évad

Ettől még persze lehet miről beszélni az epizód kapcsán, hiszen a készítők is felismerték, hogy az évadnyitó önmagában elég zsenge, ezért pár perccel megtoldották a szokott játékidőt, hogy vizuálisan kiélhessék magukat (elég kisiskolás volt a hatás…) és adtak nekünk álomképeket?, flashforwardokat?, képzelgéseket?

Egyrészt láthattunk magába forduló, piros szemű Rick-et (valaki meghalt! csak nem Eric? vagy Tobin!), másrészt pedig szakállas Rick-et – utóbbi esetében Judith korából ítélve egy vélt vagy valós jövőbe pillanthattunk bele. Nyilván a képregény ismerete nélkül csak találgatni lehet, a lényeg az volt, hogy művészi hatást érjenek el, de ezekhez szerintem több hozzáértés szükségeltetne.

The Walking Dead: kezdett a 8. évad

Tudom, hogy kétféle nézői iskola létezik, és más sorozatoknál én is szeretem a hangulatos életképeket, de miképp a művészieskedés, úgy legtöbbször sajnos a csendes jeleneteket sem mennek a TWD-s rendezőknek – viccen kívül, érdemes összehasonlítani, hogy a 2-3. évadban kik rendeztek a sorozatban, és most kik dolgoznak a kamerák mögött, már amikor nem Greg Nicotero barbárkodik.

The Walking Dead: kezdett a 8. évad

Értem a jelenetek célját, de a sok kapálás, vagy az az egy perc, ahogy a furgon bejön a képbe, majd leparkol, számomra felesleges helykitöltésnek tűnik. Még csak azt sem mondom, hogy ha “hangulatosan” parkolna le, akkor ütne, mert… nem. Mit adott nekünk a jelenet felvezetése? Mélységet nem ezek a szegmensek adnak a sorozatnak, és azt mára már tudjuk, hogy mivel telnek a mindennapok, a kontraszt is ismert.

Igen, azt valóban jó látni, hogy Rick-ék vannak éppen felülkerekedőben, elégedettséget vált ki belőlünk, hogy végre nem szenvedés az osztályrészük, hanem diadal, még akkor is, ha tudjuk, hogy nem lesz sima az út a végső sikerig. Csakhogy hiába örültem annak, ahogy egymást lelkesítették, ezt nem követte megfelelő kifejtés.

The Walking Dead: kezdett a 8. évad

Ja, egyébként ez volt a sorozat 100. része, ennek megfelelően a készítők ígéretük szerint elrejtettek benne utalásokat, tisztelegtek ezzel-azzal a pilot előtt.

Tovább...