Pilot-mustra: The Brave – 1×01

The defense of the United Statesand its citizens relies increasingly on two groups: the intelligence analysts in Washington, who uncover and interpret threats, and the Special Forces operators tasked with elminating them.

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Már csak a “These are their stories.” hiányzott onnan meg a ding-ding, és akkor kész is a Law & Order: Army.

Úgy akartam kezdeni a mondandómat, hogy megvan az első nemezisem, de utána eszembe jutott, hogy a The Orville-ért sem voltam oda. A franc se tudja, hogy miért örültem meg hirtelen akkor, amikor kiderült, hogy a The Brave csak a katonai küldetésekkel fog foglalkozni, a szereplőket már nem kíséri haza, mert az olyan katonai-taktikai-megmentős sorozatok, mint az E-Ring vagy a The Unit totál hidegen hagytak.

THE BRAVE – 1×01 – 2,5/10

Pilot-mustra: The Brave – 1×01

Most már emlékszem, hogy azokkal mi volt a bajom, mert a The Brave felidézte. Valamiért nagyon pikkelhetek a militarista drámákra, mert lehetnek bármilyen igényesen, mélyen vagy pörgősen elkészítve, egyszerűen nem tudnak lekötni. Nem túlzás, ha azt mondom, hogy ezt a pilotot is vagy 10 szeletben néztem csak végig.

Egy random epizodikus sztorival (Szíriában elrabolnak rosszemberek egy orvosnőt) mutatják be a sorozat alaphelyzetét: van egy elemzéssel foglalkozó hírszerző központ (3 kiemelt elemzővel), és egy világkörüli bevetésekre specializálódott pár fős szakasz, akik általában olyan feladatokat kapnak, amiket nem csak puszta tűzerővel lehet megoldani, hanem okos(nak hitt) taktikázással, nyomkövetéssel, beépüléssel.

Pilot-mustra: The Brave – 1×01

Vannak sorozatok, amiken nem nagyon van mit elemezni, mert egyszerűen rátapintanak az ember achillesz-sarkára. Láttam, hogy mi történik a pilotban, próbáltam odafigyelni mondván, hogy egy katonai procedural olyan, mintha krimit néznék, csak itt nem az a kérdés, hogy ki a gyilkos, hanem az, hogy miképp lehet sikeresen végrehajtani a küldetést, amibe természetesen nehezítő tényezőket pakolnak, de képtelen voltam.

Hiába a papíron feszült helyzetek, egyszerűen a megvalósítás mentes volt minden izgalomtól, a karaktereket random párbeszédekkel próbálták megalapozni, és folyton egymás fülébe beszéltek, hol Amerika és Szíria között, hol pedig a terepen rádiózva, miközben követnek valakit. Ezeket a személytelen, interurbán kontaktusokat nehéz élvezetessé tenni, és állandóan úgy érzem, hogy csalás, amit csinálnak, hiszen Anne Heche cheat kódokat használ és műholdképek alapján irányít.

Pilot-mustra: The Brave – 1×01

Nem azt mondom, hogy nincs korrektül megvalósítva a The Brave, vagy bármelyik aspektusa béna lenne, egyszerűen csak nem köt le az efféle, pedig a készítők próbáltak mélyíteni is a dolgokon, bár kissé patikamérleg alapon, hiszen a katonai küldetésbe azért bevontak egy érzelmi szálat és egy morális problémát, bár nem értem, miért volt a rugózás, ha ilyen lazán meg lehetett oldani a helyzetet.

We are fighting people that want to wipe us off the planet. That means we have to be as ruthless as they are.

Pilot-mustra: The Brave – 1×01

A végén a teljesen valószerűtlen hepiendet megpróbálták egy röhejes (de persze ettől még drámainak szánt) cliffhanger-rel feloldani, ami mintha a 90-es évekből maradt volna ránk, én pedig elgondolkodtam, hogy mi volt ezzel a célja a készítőknek. Már persze azon kívül, hogy igazolják, hogy az ellenség tényleg bitangrosszemberekből áll. (A küldetés zárása egyébként is rossz szájízt hagyott bennem.)

Tovább...