Survivor Hungary: kezdett a 3. évad

Igazából nem is tudom, hogy kezdjek neki, mert nem tudtam nem két szemüveggel nézni a nyitányt. Egyrészt magyarral, vagyis kvázi friss reality-ként, mely tizeniksz év után került felélesztésre két gyenge szezon után. Másrészt pedig több, mint egy évtizedes amerikai Survivor-tapasztalattal, hiszen ez a kőkemény, stratégiai játék még mindig az egyik legjobb és legegyenletesebben magas színvonalú szórakozás ősszel és tavasszal.

Adja magát, hogy csapongani fogok, de akinek esetleg bejön a magyar változat és szívesen csekkolná az amerikait, hogy milyen, amikor azt, amit itt 165 percben nyomnak le, csupán 40 percben prezentálják, az ebbe az évadajánlós posztba nézzen el, vagy pedig szimplán csekkolja a legutóbbi, 34. szezont. De most lássuk a magyar változatot, ami abszolút rendben volt. És nézném is. De nekem nagyon nem mindegy, hogy heti 40 vagy 300 percet szánok rá…

Survivor Hungary: kezdett a 3. évad

Szóval Fülöp-szigetek, és Caramoan, a Fans vs. Favorites otthona Szűz szemmel én speciel kifejezetten jónak mondanám a kezdést, mert akadtak benne olyan momentumok, amiket eleinte az amerikaiban sem láttuk. Mert volt benne stratégia. Mert rögtön előkerültek emlékezetes figurák. És mert voltak olyan szituációk, amik során a készítőkre mosolygott a szerencse.

A lényeg, hogy a nézők is láthatták, hogy miért fontos itt a stratégiázás, bár persze akadtak olyanok, akik azt mondták, hogy tesznek arra, ha kiszavazzák őket (ez tipikus casting FAIL), mások pedig kikeltek magukból, hogy valaki nem akarta tűrni, hogy szó nélkül kiszavazzák, inkább megpróbálta menteni magát és ezért… h.a.z.u.d.o.t.t. Remélem, azért nem fogják megidézni az 1. évad szellemiségét.

Survivor Hungary: kezdett a 3. évad

A tovább mögött folytatom hosszan és spoileresen. Lehet, hogy előreveszem az eseményeket, majd a karaktereket, és utána írok ezt-azt általánosságban, végül előkapom az amerikai változattal való összehasonlítást – az úgysem fog sokakat érdekelni. (Ja, az is nagyon jó a Survivor-ben, hogy remekül kibeszélhető.)

Az első hiba, hogy mindenki azt keresik, hogy mi volt a hiba.

Szóval, Nóri esett ki, aki egyrészt gyengébb volt a többiek szerint, másrészt betegeskedett is, harmadrészt pedig még generált is egy konfliktust – a túlzott őszinteség nem mindig célra vezető és taktikus lépés, de vele megásta a sírját.

Survivor Hungary: kezdett a 3. évad

Már csak a védettség amulettben bízhatott (ami Amerikában kábé a 12. évad környékén került képbe, és azóta is állandó, sokszor elég nagy szerep jut neki), ami kapcsán vicces volt látni, hogy az amerikai változatban nagyon, nagyon későn “feltalált” kamuamulettet is megcsinálta, más kérdés, hogy nem jött be a trükkje.

Nem muszáj elárulnom.

Sosem tudjuk meg, hacsak nem utólagos interjúkból, hogy bejött volna-e, ha Gergely nem árulja be őt a másik törzsnek – utóbbinak pedig kvázi ez volt az egyetlen lépése, mert a kamuamulettel tényleg vele és Zolival tolt csak ki Nóri, hiszen az Ötök nem tudták megosztani a szavazataikat, így ha biztosra akartak volna menni, akkor valamelyik srácra kellett volna szavazniuk. (Gergely végül még velük is szavazott, ami nekem feleslegesnek tűnt, de persze fő a biztonság.)

Survivor Hungary: kezdett a 3. évad

Ezt megelőzően volt két sorverseny, egy jutalomjáték és egy védettség játék (nem mindennek emlékszem a magyar nevére, így maradok az általam megszokott, magyarított kifejezéseknél, bár az idol magyar neve eszembe jutott), amit a Pirosak domináltak. És ennyi. Minderre három órát szántak, hiszen azért karakterizálni is kellett, valamint felvázolni a törzseken belüli dinamikákat.

Annak ellenére, hogy az első részben sikerült kiemelni pár karaktert (oké, inkább magukat emelték ki, nem a szerkesztők érdeme volt), még talán most is vannak számomra kérdőjeles figurák, akiknek vagy a feje, vagy a neve nem rémlik. (Nem is értettem, hogy miért nincs arcos-névkiírós főcím, az rengeteget segíthetne, főleg az új nézőknek…) Ami a nagyobb baj, sokan közülük olyanok, hogy nem is értem, mire fel kerültek be, hogy milyen szerepet szánnak nekik.

Survivor Hungary: kezdett a 3. évad

– Megvan?
– A ****t. Csináltam egyet.

Ez alatt arra gondolok, hogy ilyenkor nyilvánvalóan alapvető karaktertípusokkal, szerepekkel kell dolgozni. Ott van Feri, a nagyfőnök, aki dirigál és beszól, ha kell. Jó arc, aki ilyen stílussal esélytelen, hogy sokáig húzza, de ha jó oldalra kerül, bármi lehet. Az első három részben egyértelműen ő vitte a show-t, s bár megosztó személyiségnek kéne papíron lennie, szerintem a nézők zömében pozitívan csapódhatott le.

Ő kapott egy szövetségest (Szandra) és hamar egy nemezist is (Bianka), akikkel csak az a gond, hogy nem nagyon látni, hogy miért “különlegesek”, miért vannak itt. Ráadásul az is idióta dolog, hogy két kivétellel mindenki barnás hajú, ami dettó nem segítette azt, hogy hamar meglegyenek az arcok. (Még annyira sem futotta a készítőknek, hogy Szandra ne többféle frizurával nyilatkozzon…, de ez már csak apróság.)

Nóri a tetteivel, Lilla azért, mert sokat beszéltették, azért elég hamar rögződhetett, aki szőke és különleges hajú/tetkós az is, de még mindig kettő mínuszban vagyunk. És itt igazából az a gond, hogy bár akadtak rá szerkesztői kísérletek, de nem nagyon érezni, hogy ki hová húz, ki kivel van jobb viszonyban, de némelyiküknél ugyancsak nem érezni, hogy milyen karakternek szánták őket.

Survivor Hungary: kezdett a 3. évad

A fiúknál jobb a helyzet. Van, aki sportos, van, aki Survivor-junkie (most komolyan, szurkolhatok bárki másnak? – naná, hogy ő keveredett bajba), rajtuk kívül vannak – utóbbi sztorit is kapott tehát, miképp Feri, Zoli és Bálint is, (és Benedek is, mert több játékidőt kaptak a vesztesek) mindössze a nyertes oldalon lévő fodrász és Iliász, aki szürkébb.

Undorodom az ilyen emberektől.

Gergelyen kívül hirtelen nem is tudom, hogy kinek szorítanék elsőre: Gergő, amíg el nem kezdett nyafogni a végén, szimpatikus arc volt (ez csak játék, senki nem szegett szabályt…), Benedek úgy tűnik, hogy reálisan látja a dolgokat, Feri esélytelen, de nézném, a többi fiú nem annyira drukkolás-alapanyag egyelőre (Zoli legalább nem semmilyen), a lányok meg végképp nem azok, de csak azért, mert még nem tudtak komolyabb lenyomatot hagyni. Nórinak, mint outsidernek persze örültem volna, Barbarának pedig azért örülök, mert róla rögtön tudom, hogy kicsoda, cserébe ő sem mutatott sokat magából.

Gergely esetében mindenképp örülnék, ha maradna, mert azt érdekes lehet látni, hogy az, aki papíron nagyon ismeri a játékot, esetleg számít csavarokra, az mit tud elérni, mennyire tudja alkalmazni a tudását. Például, ha valaki, akkor ő tudta, hogy rögtön érdemes az elején többségbe kerülni a törzsbe, hogy ne érje baj, erre… (A kamuamulettes dolog is előtudást követelhet meg, túl jó ötlet, hogy valaki random rájöjjön.)

Survivor Hungary: kezdett a 3. évad

És most egy kis Amerikázás, összehasonlítás: a legnagyobb különbség, hogy ott 15*40 percben fedik le a 18-20 játékos 39 napját, ugyanabban a részben kerül sor a jutalomjátékra (az első részekben ez még nincs), a védettség játékra és a kiszavazásra.

Aki nem őszinte, azt nem tudom elviselni.

Mivel azonban mostanában a Survivor Amerikában is dupla vagy 90 perces epizóddal kezd, vagyis nettó 80 vagy 60 perces játékidővel, ezért az elején kevesebb gondom volt a hazai műsoridővel. Persze azonnal lehetett látni, hogy honnan lehetne vagdosni részleteket, de nem volt annyira vészes a helyzet. (Az elején a 4 vs 12 ellentét jó volt, erre kiderült, hogy nincs is nagy szerepe, az ilyet szokták kint vágni.)

Ráadásul érthető volt, hogy nem vették feszesebbre, mert kvázi első részként funkcionált a 3×01, így a nézőknek át kellett élniük a rácsodálkozást a körülményekre, a nehézségekre, a menedék építésre, tűzgyújtásra, kajaszerzésre és a táj szépségeire – nyilván egy 34. évadjában járó változatnál ilyesmire nem fordítanak időt, sőt, már a játékok előtti üzenet sem kerül be például. Szóval no problem.

Survivor Hungary: kezdett a 3. évad

A vész a 3×02 felénél ütötte fel a fejét, amikor lement a védettség játék. Ekkor Amerikában még kábé 13-15 perc van a részből, amibe a kiszavazás és az azelőtti kavarás is belefér. Itt pedig még másfél rész volt hátra. Itt jött a kőkemény felvizezés. A vesztesek taktikázásának elhúzása még úgy ahogy rendben volt, de az, hogy a győzteseket is mutatták egyrészt szokatlan (bár adott a dinamikához), másrészt pedig ott volt a mesterséges feszültségkeltés a műsorvezető látogatásával, amit mintha páran eltrollkodtak volna, de Szandra érthetetlen módon látszólag besérült.

Nem mondom, hogy a 3×01-ben nem volt pár, rádiózható perc a végén, de a 3×03 abszolút szétesett és csak lifegett. A lényeggel, a fő, kiszavazós nem volt gond, de minden más lelkizés és szappan nem volt túl izgalmas tévé, képtelen voltam ülni és csak koncentrálni arra, amit nézek… Kár érte.

A végén a törzsi tanács elég nudli volt. Amerikában 1-1,5 órából vágnak le 6-8 percet, ez meg olyan volt, mintha az egészet láttuk volna, vagy legalábbis nem nagyon éreztem, hogy lett volna fő csapásvonala, amire felfűzték volna, inkább csak krónika volt. (Az egyik szavazatnál pedig fura volt, hogy mutatták az első vonalhúzást, amiből rögtön kiderült, hogy kire szavaz az illető, meg egyébként sem maradt suspense a megmutatott Nóri-szavazat miatt. A végén pedig dettó fura volt, hogy nincs csúcspont, hiszen megmutatták a hatodik Nóri-szavazatot is.)

Survivor Hungary: kezdett a 3. évad

Egyébként ez a krónika jelleg a nagy különbség a két ország változata között. Míg a magyar egy-egy nap történetét meséli el, addig az amerikai konkrét történetszálakkal dolgozik, sokkalta inkább sorozatos a szerkezete, és tényleg csak azt mutatják, ami lényeges az epizód végkimenetele szempontjából, miközben persze építik a következő részek fontos szerepet játszó konfliktusait, és persze óvatosan, de ha lehet nem feltűnően, ágyaznak megfele a végjátéknak. (Oké, olykor belefér egy vicces mellékszál, de annyi. Itt például a kókuszos hadonászás több volt, mint filler.)

Viszont, egy nagy hibája volt ennek a három résznek: úgy éreztem, mintha híján lennének a szükséges infrastruktúrának. Legalább három esetben került sor ócska expozícióra, amikor valaki elmondta, hogy mi történt korábban, illetve hivatkoztak korábbi, a jelen eseményeire ható konfliktusra (vagy szövetségre). Mármint nem megmutatták, hanem csak hivatkoztak rá, ami gáz volt.

Arról nem is beszélve, hogy többször is csak kommentálta az interjúalany a látottakat, és nem pluszt adott hozzá, az meg csak vicces volt, hogy olykor az interjús válaszból kiderült a szerkesztő kérdése. (“Hogy milyen XY-nak a kapcsolatom?”) Cserébe viszont két alkalommal kreatívan prezentálták a sztorit (pl. amikor Gergely felkereste az “ellenfél” játékosait).

Survivor Hungary: kezdett a 3. évad

Összességében mindenképp elégedett vagyok a kezdéssel, ami a reality egészét, magát a játékot illeti. Azt lehetett tudni, hogy felvizezik, így nem lepett meg, lehet, hogy nem is lehetett volna sokkal többet kihozni belőle, ha pedig a karakterek nem nyíltak meg, akkor az a casting sara. De tippre idő kérdése és belerázódik a banda.

Viszont hiába vagyok elégedett valamilyen szinten, és hiába érdekelne a szezon, a végkimenetel, mivel senki nem fog összevágni nekem három 50-60 perces epizódból harmad akkorát, így nem hiszem, hogy bármivel indokolni tudnám azt, hogy maradjak. (A pilot után az Exek az Édenbennel is maradtam volna, az szerintem elég jól sikerült.) Túl sok sorozatról kéne akkor lemondanom, arról nem is beszélve, hogy az NFL is el fogja venni az időmet.

Survivor Hungary: kezdett a 3. évad

Pár random megjegyzés:

 • itt mintha a játékosok kommunikáltak volna a start előtt, legalábbis tudtak egymásról, a nevek még rendben vannak, de olyan megjegyzések, hogy valaki a másik törzsben 5 éve nem sportol, furcsa volt. Ez lehet, hogy nem baj, de nem tudom, mennyire szerencsés, ha valóban nem nulláról indultak.
 • a zene nagyon jellegtelen és nem homogén, mintha valami konzerv lenne (létezik, hogy az RTL valakivel megcsináltatja?). Az amerikai verzióban vannak témák, sokkal dinamikusabb a kezdés, a játékok lecsengetése és főleg a kiszavazás.
 • oké, hogy az RTL a mikroportokban bízik (meg a többi magyar csatorna is más reality-kben), és nem is nagyon feltűnő a dolog, de akkor is béna megoldás. A boom mikrofonos jobb szerintem.
 • ha már mikroport: olykor, főleg az elején, elmaradt a feliratozás, pedig nem lehetett mindent érteni. Később meg akkor is volt, amikor lehetett.
 • mintha az egyik lánynál egyszer nem takarták volna ki azt, amit illene kitakarni 12-es karika mellett. Először azt hittem, hogy csak a netes változatban, de láttam, hogy később valamit mintha kitakartak volna egy hegyoldalon. (Egyszer meg valaki hátából interjú közben kilógott az antenna. Senkit nem érdeklő apróság, de ennyire azért nem kéne igénytelennek lenni.
 • a káromkodások kezelését nem tudom megszokni. Van amerikai csatorna is, ami így elnyeleti a hangot, de akkor inkább sípoljanak, mert van, hogy nem jön le, hogy valaki káromkodott, pedig adna a karakterhez vagy a szituációhoz. Persze az is megoldás lenne, hogy, mint máshol, megmondják, hogy legyenek szalonképesek. De akkor már inkább a síp.
 • vicces, hogy legjobban a köszöngetés irritált. Oké, hogy a műsorvezető köszönti őket, de a visszaköszönéstől rohadtul el lehetne tekinteni.
 • Istenes Bencével, mint műsorvezetővel nincs gond. Semmi extra, se pro, se kontra, amíg nem tolja előre magát és nem lesz komolyan vehetetlen, addig rendben van. (Oké, olykor suta volt.)
 • az első játéknál nagyon érződött, hogy limitált időintervallum jutott az RTL-nek a pályán, és már érkezett volna a következő stáb. A döntetlenes húzás marhaság volt, az emberfogyasztás már sokkal jobb. Feri trükkje pedig remek. (A sok szurkolás is elég zavaró volt, de maga a játék összejött, jó lett, így működött.)
 • ponyva, LOL!
 • a sorversenyes egyenruha csak szokatlan volt, de így oda lett némi varázs.
 • Vajon lesznek klasszikus blindside-ok?

Survivor Hungary: kezdett a 3. évad

Ha nagyon elemezgetni akarnám egyébként a játékot, akkor bőven lehetne mit írni, főleg arról, hogy miképp hatottak eddig és fognak hatni a továbbiakban a körülmények (a sziget és a társak) a játékosokra. Szerintem ez lesz az egyik legérdekesebb aspektus, ami nagyon sok mindent fog befolyásolni.

ui: Az elnyújtott epizódok kapcsán eszembe jutott, hogy több reality-vel is megtörtént, hogy bruttó 60 percről 90 percre váltottak (vagy 120-ra), és legtöbbször fel sem tűnt, és el sem tudtam volna képzelni, hogy utólag mit tudtak volna kiszedni belőle, hogy ne csorbuljon az élmény. Így kell csinálni. (Mint ahogy az amerikai Survivor korai évadjait is érdekes lenne megnézni, hiszen azokban is elég sok filler volt, most még azokat (meg a hosszú főcímet) kivágva is alig férnek a műsoridőbe. Pedig a lényeg nem változik.

Tovább...