The Defenders: az 1. évad

Szinte biztos vagyok benne, hogy a pár évvel ezelőtti Netflix-Marvel összefogásról szóló hírnél minden képregény-rajongónak beindult a nyálelválasztása a The Defenders bejelentésénél. Már ekkor is tévés Avengers-ként hivatkoztak rá, tehát elég magasan volt a léc, amit a meg kellett ugrani, és főleg az önálló sorozatok debütálásánál tűnt úgy, hogy öröm és boldogság minden.

The Defenders: az 1. évad

Viszont az a gond, hogy a Daredevil és a Jessica Jones első szezonjai egyelőre etalonnak számítanak, sőt, egye fene a Luke Cage is bőven jobb annál, amit eddig a Netflix idén fel tudott mutatni a szuperhősös műfajban. A tavasszal debütáló Iron Fist hamar közutálat tárgya lett, és itt van nekünk most a The Defenders, aminek hiába vannak remek pillanatai, mégis félig üres (a pilotról itt írt winnie).

Kezdjük azzal, hogy a sztori igazán a Daredevil és az Iron Fist történeteit viszi tovább. Persze Jessica és Luke is belekeveredik ebbe az egészbe, de mégsem foglalkoznak velük annyit, mint a másik két szereplővel. Kapnak útmutatást, hogy miért is kell nekik is felvenni a kesztyűt a Hand-del szemben, mégis eltörpülnek a Danny és főleg Matt mellett.

The Defenders: az 1. évad

A főszereplőkön kívül a mellékszereplőket elég mostohán kezelték. Volt akinek kijutott némi csillogás (Claire és Colleen) de akadtak olyanok is akiknek semmi szerep nem jutott (Malcolm), vagy sikerült tök irritálóra írni ebben a 8 részben.

Kellettek ezek a karakterek, hiszen motivációnak tökéletesek voltak, de Foggy, Karen és Trish elmismásolása szinte fájt, és Misty pedig hiába volt a Luke Cage üde színfoltja, itt sikerült olyan idegesítő figurát kreálni belőle, hogy még Danny is értelmesnek tűnt mellette. Pedig lett volna idő rá, hogy ők kapjanak valami jó bé-sztorit, mellékszálat, de csak összehozták őket egy helyre, hogy ne csináljanak semmit.

Még a karakterek bénán használásán is túl léphetnénk, ha ez a 8 epizódos évad sehol sem laposodik el. De nem, már eleve a kezdés is unalmas, egészen addig, míg össze nem érnek a szálak. És szerintem még a későbbi epizódokban sem sikerült végig feszes tempót diktálni.

The Defenders: az 1. évad

Azonban maga a csapat működik. Danny itt kimondottan jó volt, főleg ha a saját sorozatához viszonyítom. Kifejezetten bejött a kémiája Luke-kal. De nem is ők voltak a nagy számok ebben az összefogásban, hanem Jessica és Matt, és a kettejük duója. Oké, ahogy fentebb jeleztem Jessica nem kapott annyira központi szerepet, de amikor bepakolták Matt mellé, akkor valami egészen fantasztikus dolgokat vittek véghez a képernyőn. A rengeteg verbális adok-kapok piszok jól állt ennek a két karakternek.

Sőt, a főellenségbe sem tudok igazán belekötni. Sigourney Weaver természetesen kiváló főgenya, de a Hand összes ujja elég jó volt ebben a sorozatban. Persze nem mindenki kapott sok játékidőt, viszont egész jól játszottak ezekkel karakterekkel is. És akkor még megemlíthetem Elektrát is, aki szintén remek ívet kapott ebben a 8 epizódban. 

The Defenders: az 1. évad

Maga a történet nem lenne rossz, szépen építik a karaktereket, még pofásabban terelik őket egy irányba, csak közben az egész nélkülözi a meglepetéseket. Talán pár karakterhalál meglepett, de ezek is bőven benne voltak a pakliban. Viszont az teljesen egyértelmű volt, hogy komolyabb kiemelt karakterek nem fognak meghalni. És szinte az is tuti, hogy a végső, amúgy túlnyújtott harcban sem hullott el mindenki.

Talán az fáj legjobban, hogy nem igazán mertek túl nagyot húzni a készítők. Próbáltak mindenbe belenyúlni, azonban eközben épp magának a The Defenders-nek nem lett igazi egyénisége. Viszont ahogyan megpróbálták átemelni a többi sorozat jellemző vonásait a képi világba az csodásan sült el. Konkrétan egyes karaktereknél a színekkel való játszadozás egyszerűen gyönyörű volt. Imádtam, ezért jár a pacsi.

The Defenders: az 1. évad

Az, hogy mennyire lett a The Defenders a tévés Avengers, azt mindenki döntse el magának. Látszik rajta, hogy sokkal több is lehetett volna, de túl sok helyen csapott át biztonsági játszmába a sorozat. Azért kíváncsian várom, hogy a következő fázis miként fog alakulni, és remélem, hogy sikerül visszatérni az alapokhoz.

Tovább...