Cleverman: a 2. évad – írta Cyrill

Véget ért a Cleverman második évadja, ami a témáját tekintve nem a legkönnyebben fogyasztható termékek táborát erősíti. Több szemszögből is figyelemmel kísérhetjük a félemberek kis csoportjának túlélésért való küzdelmét, a társadalmi integrálás kegyetlenségét, mindezt az egyszerű egyéntől kezdve a társadalom felsőbb rétegein keresztül a vezető hatalomig.

Cleverman: a 2. évad – írta Cyrill

Mindez így talán még érdekesebbé teszi a sorozatot, de a téma bősége mellett vannak negatív érzéseim is a Clevermannel kapcsolatban. A legnagyobb ezek közül a tempó. Aki az amúgy kevés epizód alatt pörgést vár, az sajnos rosszul választ. Lehetett volna sokkal lendületesebb is a cselekmény; úgy gondolom, hogy több üres jelenet volt, amik sem a történetet nem vitték előre, sem a tartalomhoz/karakterekhez nem tettek hozzá érdemben.

Viszont ha vannak olyanok, akik elgondolkodtak ezen ausztrál alkotás megnézésén, azok igazi társadalmi drámát kapnak némi misztikummal fűszerezve. A készítőkről nyugodtan elmondhatjuk: mindig figyeltek, hogy a hangulat kifejezetten hűvös legyen. Sokszor olyan érzésem volt az epizódok nézése alatt, mintha azt a rideg valóságot látnám, amire nem feltétlenül vágynék a való életben.

Cleverman: a 2. évad – írta Cyrill

Egy olyan világban mutat be nekünk a sorozat karaktereket, ahol képviselteti magát ember és félember, a társadalom piedesztálra emelt tagjai és az onnan kitaszított régióban élők. Az első évad epizódjai inkább csak a két oldal élethelyzetének bemutatására voltak elegek. Láthattuk milyen nagyok a különbségek és teljesen jól éreztette a sorozat azt is, hogy ezek nemhogy feloldásra fognak kerülni, hanem olyan irányt fognak venni, amiből egyre nehezebb lesz visszautat találni.

A félemberek, vagy más néven szőrösek, egy épületben voltak elkülönítve, melyet éjjel-nappal őriztek, bár az nem teljesen volt tiszta, hogy kiket védtek ezzel kiktől. A történet most ott folytatódott, ahol az előző abbamaradt. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Az Emberbiztonsági Hivatal is inkább egyfajta kettősséget képviselt. Egyrészt határozottan megpróbálják asszimilálni a társadalomba a félembereket a szerintük jobb cél érdekében, ugyanakkor a kezelések végeztével külön épületben szeparálja el az immáron „ártalmatlan” embereket, kitéve a társadalom tagjai kegyetlenkedéseinek.

Cleverman: a 2. évad – írta Cyrill

Mindkét évadban vártam, hogy megtudjuk, mi van az ország többi részével. Ott is ilyen ellentétek vannak? Egyáltalán élnek őslakosok máshol vagy csak itt? Ezekre nem kaptunk választ, sőt inkább úgy éreztem, hogy nem is szeretnének ezzel foglalkozni a készítők. Ezt kifejezetten hiányoltam, mintha a város elszeparálva élne és máshol mit sem tudnának az itt zajló eseményekről, az évekig tartó elkerítéstől egészen az Emberbiztonsági Hivatal forradalmi eljárásának kötelezővé tételéig.

A történet főhősének szánt Koen az első évadban inkább csak kereste az útját, illetve nem is keresésnek nevezném, mert szimplán sodródott az árral. Ő lett a kiválasztott, amit rajta kívül talán csak féltestvére, Waruu fogadott kevesebb lelkesedéssel. Ez az esemény indította el a két karaktert és tette az előbbit a félemberek védelmezőjévé, míg a másikat azok üldözőjévé.

Cleverman: a 2. évad – írta Cyrill

A második évadban Koen már elindult a számára kijelölt úton, sőt nyugodtan mondhatjuk, hogy végre az aktív szereplővé válik. A karakter fejlődött, már önmagán túl is képes látni. Koen és Waruu ellentéte végigkíséri az egész évadot. Utóbbi szép lassan az előbbi megszállottjává válik, nem számít már ha a saját családján kell keresztülgázolnia, vagy a korábban általa védett szőrösöket kell semmibe vennie, az ár így is csekély számára.

Idén új szereplőként érkezik Jarli. Olyan érzésem volt, mintha a korábbi epizódokban látható Djukara karakterét szerették volna általa felváltani. Vele látványosan nem tudtak mit kezdeni, így a lázadó és a népe jogaiért végletekig elmenő félembert a második évadban ő képviselte. Ez, úgy érzem, jót tett a sorozatnak, mert az a kapocs lett a városban lévő és az erdőben elzártan élők között, amit szerintem Djukarával nem tudtak volna igazán elérni.

Cleverman: a 2. évad – írta Cyrill

Egy erős 6,5-7/10 pontot nálam ez az évad mindenképpen megért. Nincs eldöntve még, hogy folytatják-e a sorozatot. A két évad után olyan érzésem van, mintha ez a történet még csak most indulna el igazán, az alapok habár kicsit lassan, de lerakásra kerültek, így én mindenképpen maradni szeretnék, ha zöld utat kap a harmadik szezon.

Tovább...