Orphan Black: vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Pamats

Talán nem a legerősebb, de mindenképpen remek évaddal zárta le a pályafutását az Orphan Black. 

Annak köszönhetően, hogy a befejezésre tudtak készülni, az íróknak lehetőségük adódott arra, hogy egy szinte minden téren kielégítő szezonnal és fináléval zárják le a sorozatot és a karakterek történetét – azokét, akik a széria kedvelőinek szerintem egy életre a szívükhöz nőttek az íróknak, és főleg Tatiana Maslany-nak köszönhetően, akinek az alakítását szintén nem feledjük el egy jó darabig.

Orphan Black: vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Pamats

Persze nem volt teljesen tökéletes az utolsó tíz rész, az évad első fele ráadásul cseppet hullámzó volt, és néhol lassú is, máskor meg úgy tűnhetett, hogy túl kapkodva kerülnek elvarrásra a szálak. De a szezon második fele és a záró rész után amondó vagyok, hogy sikerült maximálisan kerek lezárást adni sorozatnak és előhozni mindazt, amiért szerettük az Orphan Black-et. A tovább mögött kevés spoilerrel folytatom.

Kezdjük talán az évad és a sorozat egyetlen kisebb negatívumával: nem feltétlenül a tudományos és a neolúciós szál miatt kedveltük ezt a történetet, ahhoz túlságosan katyvaszra sikeredett olykor, és hiába próbáltak alapokra építkezni, a készítők is rendesen belekavarodtak olykor. Ez volt az az elem, ami ebben a befejezőző etapban is kicsit kapkodónak tűnt és csak részben érte el a tetőpontját a végső összetűzés.

Orphan Black: vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Pamats

Ennek egyik fő oka az, hogy Westmoreland karaktere kicsit csalódás maradt, legalábbis én többet vártam tőle. A kiléte és a szereplő kifejtése így nem feltétlenül érte el a benne lévő potenciált, de ezt talán foghatjuk arra, hogy kevés idő maradt rá.

Ennek ellenére a tudományos háttér, azért tudott mindig kellő izgalmat, és Westmoreland-nél jobb karaktereket is hozni, de ami talán a legfontosabb, sikerült olyan morális kérdéseket is felvetni a tudomány, annak biroklása és felhasználása, valamint manipulálása tekintetében, hogy azért mindenképpen jár a nagy piros pont.

Orphan Black: vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Pamats

Az Orphan Black természetesen a többségnél Tatiana Maslany és az általa életre keltett klónok miatt lett nagy kedvenc, neki köszönhetően fogunk sokáig emlékezni rá.

Egyszerűen nem lehet eléget méltatni a színészt és az írókat azért, ahogy felépítették ezeket a karaktereket, a személyiségeket. Mindegyikük emlékezetes és tökéletesen egyedi lett, mindegyikük sorsa és élete érdekelt, legalábbis foglalkoztatott minket minket valamilyen szinten,  és mindegyikük történetszála volt olyan érdekes, hogy akár még évekig is elnéztük volna külön részekben, ahogy az többször előfordult – sőt, akár külön sorozatokban is.

Idén, bár minden klón megkapta a maga szeleteit az évadból, mégis azt éreztem, hogy még több és még több kéne belőlük, és ezt nem is mondanám hibának.

Orphan Black: vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Pamats

Tovább kanyarodva e fonal mentén, szintén nagyon jó ölet volt, hogy kaptunk szinte minden részben egy-egy flashbacket a szereplőkről, amik bár rövidek voltak, mégis tökéletesen árnyalták a már amúgy is kidolgozott karaktereket, és segítettek még jobban megérteni miért lettek azok, akik.

Egyébként talán erről is szólt legfőképp a történet: hogy a klónok kiharcolják a szabadságot, hogy ezután végre mindenki megtalálhassa magát az életben, hogy tisztába kerüljön saját magával. E tekintetben maradéktalanul erős volt az utolsó rész is.

Orphan Black: vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Pamats

Nekem speciel Rachel története és lezárása volt a legerősebb, de a többiek szála is remekül sikerült, mindenki megtalálja végül a helyét, amire rá is erősít a finálé második fele és a békés záró képsorok.

Nyilván másoknak is könnyeket és mosolyt csalt az arcára amikor Sarah, Helena, Allison és Cosima összeült a kertben, vagy amikor visszatekintenek S nappalijára. De Rachel-re is máshogy nézhetünk ezután, az ő egyedüliként keserédes búcsúzása is tetszetős lett. (Egyébként az idei kedvenc részem az 5×08 volt, Felix kiáltásának megnyitója a klónokkal szinte tökéletes eszenciája volt a szériának és Siobhan búcsúja is meghatóra sikerült.)

Orphan Black: vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Pamats

Összességében egy nagyon emlékezetes és kerek öt évadot kaptunk különösebb hiba nélkül. Bár a történet néha döcögött, de a Clone Club tagjaira és kalandjaira sokáig fogunk emlékezni, azt hiszem sokunk a szívükbe is zártuk őket és Maslany-t is.

Nem hiszem, hogy valaha is elfelejtenénk az emlékezetes közös jeleneteiket és a parádés klóncseréket se, valamint név szerint a főbb klónokat: Sarah, Cosima, Allison, Helena, Rachel, Beth, M.K., Krystal – és még 272-en szerte a világban. De emlékezzünk meg azokról is, akik annak ellenére lettek emlékezetesek, hogy nem voltak klónok, mint Felix, Siobhan, Art, Delphine, Scott, Donnie vagy régebbről Paul.

Orphan Black: vége az 5. évadnak. És a sorozatnak is. – írta Pamats

A pontozást most mellőzném, inkább ajánlanám szeretettel mindenkinek a sorozatot – nekem személy szerint hiányozni fog nagyon.

Tovább...