The Durrells: a 2. évad – írta Natale

Sokunk gyermekkorának egyik kedvencéhez, a Durrell-könyvekhez nyúlt hozzá az ITV és készített belőle 6 részes évadokkal sorozatot. Ebből most a másodiknak lett vége, és már a harmadik is be van rendelve.

A sztori röviden annyi, hogy a 30-as években egy angol család apuka nélkül, öt gyerekkel elköltözik Korfura ahol süt a nap és olcsó az élet. A Mama és a gyerekek (a legidősebb 23, a legfiatalabb 10) pedig ettől egyénileg mind ki tudnak bontakozni.

The Durrells: a 2. évad – írta Natale

Az alapkoncepció az, hogy veszik a könyvek legjobb történeteit, aztán megcsinálják őket gyönyörű helyszíneken és díszletekkel. Emellett átívelő történeteket írnak a kissé módosított karaktereknek. Ilyenek például a család pénzügyi gondjai vagy a Mama szerelmi ügyei. Ezt a három aspektust fogom megvizsgálni tovább után spoileresen.

Az eredeti történteket kifejezetten jól sikerült átültetni, a lényegük megmaradt, és a karakterek (akikről majd kicsit később) is jól illenek bele. Erre a szellemidézéses rész a remek példa, a készítőknek igazi jutalomjáték lehetett ilyen stílusú dolgot forgatni a sok napsütés és boldogság után. Mi is kaptunk valami extrát azzal, hogy a család többi tagját is belehelyezték, hiszen a könyvben csak Mama és Gerry van jelen.

The Durrells: a 2. évad – írta Natale

Ez az aspektus tehát abszolút pipa, technikailag a megvalósítás remek, a történetek szórakoztatóak és frissek, és azzal sincsen semmi gond, hogy nem mindenhol követik betűre a könyvet, minek is tennék, készült már más mozgókép, újat adni jó dolog.

A most hozzáadott részek közül a pénzzel foglalkozót az első évadban is nagyon szerettem, mert mélységet és realitást ad az amugy teljesen tündérmesének tűnő történethez. Miért is lenne minden csodálatos csak attól, hogy valaki Korfura költözik a szegénység elől. Valamiből ott is enni kell, mert a boldogság meg a gyönyörű tájak nem lakatnak jól.

The Durrells: a 2. évad – írta Natale

Ez a szál idén is folytatódott, a család piaci próbálkozásai szórakoztatóak, és néhol kifejezetten szomorú pillanatokat szállít, amire aztán gyorsan kapunk mindig valami vidámságot. Ettől kifejezetten sokoldalú szórakozás egy Durrells-rész, nem csak annyi hogy kapunk 40-50 perc napsütést és boldogságot (aki csak azt akar, annak a Hart of Dixie-t ajánlanám).

A Mama szerelmi szála biztos hogy kérdésesebb. Abszolút újítás ez a könyvekhez képest, ott ilyesmiről szó sem volt. Egyszer próbálták meg férjhez adni, de semmi érdeklődést nem mutatott. Itt viszont fiatalabb, szebb, és abszolút ő a főszereplő, a férfiak meg fontosak.

The Durrells: a 2. évad – írta Natale

Az első évad Svenről szólt, idén pedig kaptunk egy Hugh Jarvis nevű angolt, aki először rettentő ellenszenves volt, a végére viszont szépen összejöttek a Mamával. Ez egyébként meglepett, amikor először megjelent annyira irritálónak mutatták, hogy azt hittem csak a Mama Spiro vagy Sven felé való terelésére hozták be.

Apropó Spiro. Nagyon úgy tűnik, hogy a harmadik évadban ő lesz a Mama következő áldozata. Sokaknak a pilot után feltűnt, hogy miért ilyen jóképű, amikor a könyvben egy alacsony, görbe lábú, hordóhasú görög aki meglehetősen rosszul tud angolul. Itt is van családja, és hogyha valóban errefelé mozdul el a történet, akkor abból biztosan sok jó drámai pillanatot ki lehet hozni.

The Durrells: a 2. évad – írta Natale

A Mama-Spiro szál egyébként a könyv minden elemével szembemenne, és nyilván sokak szerint teljesen elfogadhatatlan. Nekem viszont úgy tűnik eddig, hogy a készítők amihez nyúltak azt jól csinálták, az írás jó, a karakterek jók, és a filmezés szép. Bármi is lesz, jó lesz.

Végül a karakterekről. A Mamáról már esett szó, őt alaposan átdolgozták. Larry nagyjából hasonlít a könyvbeli alakhoz, ugyanaz a halálosan magabiztos, mindenki mást lefitymáló bölcsész. Talán annyiban kaptunk újat, hogy a család iránti viszonya egy kicsit jobban előtérbe került. Leslie a könyvben nem ennyire buta, viszont itt ez halálosan szórakoztató.

The Durrells: a 2. évad – írta Natale

Margo talán a sorozat legnagyobb erénye, a casting itt zseniális, a színésznő remek, es a karakter szállítja a legjobb poénokat. Tenyleg le a kalappal a készítők előtt, ez nagyon el lett találva. Gerry meg kicsit jelentéktelen, elvan az állataival, de valahogy hiányolom azt a nagyon fontos részletet, hogy minden amit tudunk a családról az tőle jön, az ő élményei és benyomásai határozzák meg hogy mi mit látunk.

Összességében egy jól megírt, szépen filmezett, egyszerre mély, feelgood és hangosan nevetős sorozat a Durrells, az egyik legjobb a mezőnyben. 7/10 minimum, és nagyon várjuk már a következő évadot. Annyira sűrű egyébként, hogy ha nem is 22, de 10 részes évadokkal szerintem sokkal jobb lenne.

Tovább...