Better Call Saul: vége a 3. évadnak – írta Lantaar

Mielőtt belekezdenék a kritikába, vallomással tartozok. Annak idején eléggé hidegen hagyott a Breaking Bad.

Egészen a Saul első évadjának kábé a feléig bele se néztem a BB-be, főleg a hype miatt. Aztán egy unalmasabb hetet rászántam, hogy megnézzem, behozzam a kulturális lemaradásom és… tényleg jó volt, de szerintem sokkal nagyobb lett a füstje, mint a lángja. Walter White szerintem az utóbbi évek egyik leginkább túlértékelt (és valamennyire félreértett/félremagyarázott) karaktere, ami számomra egyértelműen lejjebb húzta az élményt.

Better Call Saul: vége a 3. évadnak – írta Lantaar

Ebből a szempontból a Better Call Sault sokkal jobban élvezem és összességében talán egy picivel jobb sorozatnak is tartom, és ebben a hitemben csak megerősített a harmadik évad, amire nyugodt szívvel adok egy 9/10-et erre az évadra. Minden egyes rész magával ragadó volt és a színészek mindegyike kivétel nélkül kiemelkedőt és emlékezeteset alakított. Csak ajánlani tudom.

Maga az évad a testvérek közötti, évek, évtizedek óta gyűlő feszültségek végjátékáról szólt, ami egyben valószínűleg az utolsó előtti löket lesz Jimmynek a Saullá válásban. Az utolsónak Kim-nek kell lennie, de ott még nem tartunk. A másik szálon, Mike részről pedig felbukkant egy régi, régóta várt ismerős a Breaking Badből, aki számára adott egy komolyabb irányt ahhoz, hogy elfoglalja a későbbiekből ismert pozícióját.

Better Call Saul: vége a 3. évadnak – írta Lantaar

A tovább mögött spoileresen folytatom.

Három fontos, már az első évad óta várt dolog történt meg ebben az évadban: egyrészről eljött a Jimmy és Chuck között konfrontáció, másrészt Jimmy először öltötte magára Saul Goodman szerepét (még ha nem is olyan formában, mint azt korábban megszoktuk), illetve végre képbe került Gus Fring.

Better Call Saul: vége a 3. évadnak – írta Lantaar

Jimmy és Chuck viszonya végkép tönkrement az előző évad végén készült kazetta miatt, amit Chuck arra használt, hogy csapdába csalja az öccsét és megpróbálja elvetetni az ügyvédi engedélyét.

Viszont Jimmy Kimmel karöltve felállította a saját csapdájukat, amivel sikerül szinte teljesen tönkretenni Chuck ügyvédi hitelességét és ami végül ahhoz vezetett, hogy Chuck a finálé végén, egy meglehetősen sokkoló jelenet közepette megpróbáljon véget vetni az életének (nem merem biztosra mondani, hogy sikerült neki, mert nem mutattak még hullát, de minden jel arra mutat, hogy Chuck történetének itt a vége).

Better Call Saul: vége a 3. évadnak – írta Lantaar

Egyszerűen nem volt már esély a fivérek kapcsolatának megmentésére, és érezhetően minden egyes résszel előrehaladva csökkent Jimmy bűntudata azzal kapcsolatban, hogy mit tett a bátyjával, annak ellenére, hogy Chuck erőteljesen belekényszerítette ebbe a helyzetbe az öccsét.

Jimmy egyre jobban kezd átalakulni Saullá és minden bizonnyal Chuck halálából is csak azt a tanulságot fogja levonni, hogy nem érdemes a cselekedetei következményeivel foglalkozni, hiszen akár jó szándék vezérli, akár nem, a végén mégsincs beleszólása abba, hogy milyen kimenetele lesz azoknak, maximum abba, hogy mennyire profitál belőle.

Better Call Saul: vége a 3. évadnak – írta Lantaar

Hősünk minden téren lassabb, de sokkal kigondoltabb átváltozása az, ami szerintem ilyen szempontból a Breaking Bad fölé emeli ennek a minőségét. Jimmy sokkal jobban küzdött, hogy olyan ember legyen, akit elismer a bátyja, akire mindig is felnézett, hogy aztán pont tőle kapja életének a legnagyobb pofonjait.

Az egyetlen dolog Jimmy életében, ami miatt még távol tartja attól, hogy alámerüljön a simlis, bűnözői életben, az Kim. Bár Kim elnéz neki sok kétes húzást, mégis ő az, aki a puszta jelenlétével képes elérni azt, hogy Jimmy törekedjen arra, hogy jobb ember legyen. Egyértelmű, hogy akármi történik majd köztük a jövőben, az lesz a végső lökés, hogy Jimmy végleg magára öltse Saul szerepét.

(Azt viszont mindenképpen meg kell említenem, hogy Rhea Seahorn elképesztően jó alakítást hoz Kim szerepében, kiemelkedő egy olyan sorozatban, ami így is tele van kiemelkedő tehetségekkel.)

Better Call Saul: vége a 3. évadnak – írta Lantaar

Eredetileg nem igazán értettem, hogy egy Saul Goodman születéséről szóló spinoffhoz mit adhat hozzá Mike, aki gyakorlatilag a másik főszereplő a sorozatban. Aztán ahogy teltek a részek, az évadok, el kellett ismernem, hogy zseniális húzás volt Mike hozzáadása a történethez.

Teljesen más hangulatot árasztanak Mike történetei, ami teljes mértékben előnyére válik a sorozatnak. Lassabb, kimértebb, de mégis nagyobb léptékben halad előre. Soha nem gondoltam volna, hogy valaha képernyőre ragadt szemmel nézem, ahogy egy szereplő tíz percen keresztül némán szed szét apró darabjaira egy autót, de mégis megtörtént. Egyszerűen magával ragad a hangulata.

Better Call Saul: vége a 3. évadnak – írta LantaarBetter Call Saul: vége a 3. évadnak – írta Lantaar

Két fontos dologgal közelebb léptünk a Breaking Bad kezdetéhez: végre beszállt Gus Fring a mókába és Hector Salamanca a fináléban szívrohamot kapott, valószínűleg azt, ami az élete hátralevő részére tolószékbe kényszeríti.

Fring részéről pedig lenyűgöző volt nézni, ahogy Mike-kal kerülgették egymást az évad első felében, illetve hogy a találkozásuk után miként kezdődött a kapcsolatuk.

Tovább...