Pilot-mustra: Gypsy – 1×01

(Mivel Netflix-es a sorozat, ezért az egész szezon felkerült egyszerre. Lehet, hogy lesz majd évadkritika (ha kapunk vendégírást, akkor biztosan), de addig kommentben, ha lehet vagy spoiler nélkül fogalmazzatok, vagy jelöljétek a spoilert, és azt is, hogy honnan való.)

A Netflix mai premierje tipikusan az a sorozat, amit az évadzáró után visszatekintve lehet, hogy korrektnek vagy nem rossznak fogunk megítélni, de megint csak olyan darabról van szó, aminek bizalmat kell szavazni. A gond az, hogy egyszerűen nem lehet mire alapozni a bizalmat, így jó eséllyel az fog kitartani, aki azt mondja, hogy kíváncsi, hova fut ki a sztori. (Ami, mivel Netflix-es a sorozat, egy klikkel is kideríthető. Csak mondom.)

(Rögtön ellövök egy hivatkozási pontot, a Hugh Laurie-s Chance-et, mert számtalan hasonlóságot fedeztem fel vele, de némiképp az idei Apple Tree Yard-ot is megidézte a Gypsy.)

GYPSY – 1×01 – 4,5/10
GYPSY – 1×02 – 5,5/10

Pilot-mustra: Gypsy – 1×01

A Gypsy az első részben igazából csak felvázolja az alapszituációt, ami túlságosan is átlátszónak és magától értetődőnek tűnik: adott egy terapeuta, egy látszólag ideális házasságban élő családanya, aki (valamiért) elkezdi magát túlságosan is beleártani magát a páciensei életébe. Eleinte csak úgy tűnik, hogy az infószerzés miatt, de később jobban elkapja őt az ékszíj, és azon kapja magát, hogy egy fiatal srác exbarátnője kifejezetten elkezdi őt izgatni.

A gond csak az, hogy nemcsak ártalmatlan szemlélődő, vagy esetleg stalker Naomi Watts karaktere, hanem meg is ismerkedik a páciensei életében fontos szerepet játszó figurákkal, s nem elég, hogy megszállottja lesz némelyiknek, hanem igen erős kísértés is hatalmába keríti, hogy a hűvöskéssé váló kispolgári életét feldobja valamivel. Kérdés, hogy meddig szabad elmerészkedni.

Pilot-mustra: Gypsy – 1×01

Lehet, hogy tévedek, de ez a sorozat ezúttal valóban inkább egy filmre hajaz, de nem a szerkezete miatt, hanem mert folyton az az érzésem, hogy a 10 rész 500 percét feszesebb történetmeséléssel simán össze lehetne tömöríteni egy játékfilmmé. Történet, de még karakterek szempontjából egyelőre biztosan, pedig itt tényleg igazán fontos lenne a lélektani tanulmány.

Persze, tudom, hogy sok készítő azért szereti a sorozatos műfajt, mert sokkal alaposabban be lehet mutatni a szereplőket és a történéseket, az apróbb rezdülésekre is oda lehet figyelni, a főhős lelkének mélyére lehet nézni, de egyelőre a Gypsy, bár valóban szívesen időz el a részleteken, nem adott sok pluszt, és egyelőre túlságosan kiszámítható volt. (Lehet tippelni, hogy a Naomi Watts és a lány kapcsolata merre indul el, vagy az, hogy a “kettős élet” fenntartható-e, vagy hogy miért kap szerepet a férj titkárnője.)

Pilot-mustra: Gypsy – 1×01

A gond az ilyen szerkezetű sorozatokkal tényleg az, hogy mire igazán izgalmassá vagy érdekfeszítővé válnának, a néző elveszti az érdeklődését. A Gypsy az első két részben építkezik, de hiába mutat be pár karaktert (család, páciensek, barát), hiába vezet fel mellékszálakat (férj munkahelye, iskola), minden túlságosan hétköznapi ahhoz, hogy igazán megragadja az ember figyelmét. Nem azt mondom, hogy a realistább megközelítés baj lenne, de ez esetben több kell ahhoz, hogy megtartsa a nézőt.

Az elején csak kimérten csordogál a sorozat, olyan, mint bármelyikünk nem túl érdekes élete, amibe egy csöpp izgalmat csempész valami titkos gyümölcs. De ha van benne valami, ami kitartásra késztethet, az az, hogy műfajként thrillert emlegetnek. Nyilván lehet baljós előérzete a nézőnek, de az első két rész inkább családi drámára, vagy romantikus sorozatra utal, pedig tudjuk, hogy a készítő nem véletlenül akarta megcsinálni ezt a projektet, kell lennie benne valaminek.

Pilot-mustra: Gypsy – 1×01

Nem utáltam a kezdést, és a második rész a kísértés erősödésével, valamint a lebukás veszélye miatt egy fokkal jobban bejött, mint a pilot (értsd: nem tízszer, hanem csak ötször állítottam meg), azonban, mint írtam, egyszerűen nincs mire alapoznom a bizalmat, hogy a végére kifejezetten jó dolog kerekedik ki az egészből, koppanni pedig nem szeret az ember, már csak a Chance-ből kiindulva sem, pedig az nagyon jól kezdett.

Azonban a Netflix-jelenség miatt (ha már itt van előtte, akkor megnézem) lehet, hogy mégis le fogom nyomni a Gypsy-t, és utána levonom a következtetéseket a döntésem kapcsán. Az eddigi tapasztalataim viszont valamiért azt súgják, hogy miután a fináléra “felpörög”, olyan ponton fog véget érni, hogy megállapíthassam, hogy “na, most lenne csak igazán érdekes”. Egy kihagyható, a lényeget felvezető szezont meg minek megnézni?

Tovább...