Criminal Minds: Beyond Borders: vége a 2. évadnak. És a sorozatnak is.

A CM:BB örökre utolsó része a szokásos recept szerint kezdődött, a célország most Oroszország volt, amiről a készítők a balettre asszociáltak, az áldozat természetesen egy fiatal lány volt, szóval ennek megfelelően nem is ölték meg, hanem pár kínzós jelenettel dúsították a kezdést, míg Gary Sinise be nem vágtatott acélparipáján Szentpétervárban. Persze egy tipikus krimi mindig megpróbál nem tipikus lenni, szóval érkezett a menetrendszerinti csavar is.

Criminal Minds: Beyond Borders: vége a 2. évadnak. És a sorozatnak is.

A világ legtipikusabb sztoriját kapni a korrekt évadnyitó után elég nagy csalódás volt így, az utolsó részre. Persze azt hittem, hogy majd a bűnügyben lesz valami, ami nem nyílegyenes, de nem ez történt, kaptunk pár jelenetet, amiben a Beyond Borders-íról nem erőltették meg magukat. Volt néhány szegmens, amikben felvázoltak egy problémát, hogy aztán szélsebesen megoldják azt, és ezt vagy négyszer eljátszották, pff.

A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Rém lusta és ihletetlen, sőt, gépies így krimit írni, de a sorozat sosem annyira a rejtélyre épített, hanem mondjuk az ismeretlentől való félelemre, ami ugyebár duplán jelen volt, hiszen minden epizód az amerikai határokon kívül, egy idegen országban játszódott.

Criminal Minds: Beyond Borders: vége a 2. évadnak. És a sorozatnak is.

Kár, hogy egy érdekes történet elmesélése helyett az évadzáróban úgy döntöttek, hogy egy totál random ötlettől vezérelve személyessé teszik az esetet és a nyomozást, hogy aztán felvonultassanak minden klisés thrillerelemet, például a párhuzamosra vágott jeleneteket, vagy a sokat pofázó bűnözőt, hogy még véletlenül se történjen semmi komoly.

Az vicces volt, hogy az írók is érezhették, hogy a néző fel fogja tenni magnak a kérdést, hogy mi értelme volt megbonyolítani a dolgokat, ezért szépen az egyik karakter meg is kérdezte Gary Sinise-t, hogy “Mi értelme volt megbonyolítani a dolgokat?” – ezt sosem szoktam tudni, hogy figyelmesség-e készítői részről, vagy rém hányaveti munka, hiszen így valami kamu válasszal be tudják foltozni a sztori szövetén tátongó lyukat.

Criminal Minds: Beyond Borders: vége a 2. évadnak. És a sorozatnak is.

Whatever, ráfogom a hanyag írásra, mert ami az utolsó 15 percben volt, az pontosan megmutatja, hogy miért van annyira kevés jó országos krimi manapság. Elkezdődött ugyanis a rohanás, percenként hoztak random döntéseket, hogy az utolsó 10 percben nagyon felületes jelenetekkel először előkészítsék azt, hogy Garrett a bűnös közelébe kerülhessen, majd hogy akcióba lendüljön, és hogy a végén elkapja.

A végén még majdnem kaptunk cliffhangerszerűséget is, amitől nyilván senki sem esett kétségbe, de az írók ahelyett, hogy a (sosem elkészülő) 3. évadban oldották volna fel, inkább az egy perces megoldást választották az előbbi rohanás jegyében. Oké, a tévében lehet, hogy volt a jelenetek között egy reklámszünet, de egyébként tényleg nem tudom, hogy miért akarnak kétségeke ébreszteni, ha az egész csak 1 percre szól.

Criminal Minds: Beyond Borders: vége a 2. évadnak. És a sorozatnak is.

Á, ez így nagyon gyenge volt.

Tovább...