Law & Order: SVU: vége a 18. évadnak

People have always felt this way. Now they just feel empowered. They have permission.

Na, ha van sok évados sorozat, amit nem rutinból nézek (a heti kérdésünk megvolt?), akkor a LO: SVU ilyen, hiszen nem nézem. Vagyis nézem. Mondjuk évente 12-14 részt. Amikor eszembe jut, amikor érdekes a téma. És, bár általában az aktuális szezont csekkolom, simán lecsúsznak régi részek is, olykor, amiket nem láttam, olykor, amiket felejtettem – a 18 év hosszú idő.

Sok minden változott 18 évad alatt. Jöttek-mentek a showrunner-ök, némely szereplők is, és tudom, hogy például Stabler távozása óta egyesek szerint nem az igazi a sorozat, de én továbbra sem látok semmilyen változást minőség tekintetében. Oké, ez nyilván teljesen abszurd, hiszen most totál mások készítik, mint tíz éve, szóval “bennem van a hiba”. Vagy egyszerűen csak az aktualitása, a való életre való rezonálása teszi mindig naprakésszé a sorozatot.

Law & Order: SVU: vége a 18. évadnak

A Law & Order: SVU mindig is a mára reflektált, azzal büszkélkedik Dick Wolf is, hogy az éppen aktuális szalagcímeket dolgozzák fel, ami annak ellenére, hogy igaz, nem teszi idejétmúlttá a régi részeket sem. És hiszem, hogy a legtöbb idei epizód sem lesz az tíz év múlva, amikor, ki tudja, lehet, hogy még mindig műsoron lesz ez a krimi.

A finálé dupla epizód volt, és sokáig nem is értettem, mert eléggé nyílegyenesnek tűnt az ügy, nem nagyon volt benne pláne, mindössze hegyibeszédekre volt alkalmas a muszlim szál, és annak sejtetésére, hogy valami “belső csavar” lehet benne. (Bár az végig necces volt, hogy azonosítás ide vagy oda, egyetlen random ember szavára ennyit adtak. Ők nem néznek krimiket?)

Law & Order: SVU: vége a 18. évadnak

Our legal system is the best that there is. But it’s not perfect. Or pure. It never was.

A rész vége felé aztán kiderült, hogy a szóban forgó bűncselekmény (kettős erőszak, kettős gyilkosság) milyen gépezetet hozott mozgásba, milyen erkölcsi dilemma elé állította Benson-t, illetve, hogy miképp látják a problémakört a többiek. És igen hatásos volt a tálalás, annak ellenére, hogy ez a rendőrségi bully-zás nagyon nem a kenyerem, de a sorozat “élvezetéhez” (haha!) nem egyetértenem kell velük, hanem elfogadni azt, hogy így is alakulhatnak a dolgok.

Law & Order: SVU: vége a 18. évadnak

Tényleg nem sok rosszat tudok mondani az idei szezonra. Mintha egy fokkal gyakrabban prédikáltak volna, de a gyomrosak igen erősek voltak, a személyesebbre hangszerelt szálak működtek, és továbbra is egy csodának tartom, hogy egy nem feltétlenül rejtélyre építő, abszolút kaptafa vázra építkező bűnügyi sorozat milyen változatos képes lenni, és mennyire le tud kötni.

Tovább...