Supergirl: vége a 2. évadnak – írta Rileey

A nem éppen a grandiózusságáról híres, ám szerethető Supergirl a második évadra csatornát váltott, és jogosan merülhetett fel a kérdés, mennyire fog elCW-sodni. A csatornánál igazán nagy tehetséggel képesek elszúrni az amúgy remekül induló, majd felmagasztalt képregény-sorozataik minőségét – a The Flash 3. évados mélyrepülése gondolom, megvan.

Nos, a csatornánál valamiért a fejükbe vették, hogy mi, nézők betegesen megveszünk az idegesítő kapcsolati drámákért. Hát nem.

Supergirl: vége a 2. évadnak – írta Rileey

A színvonal kezdetben maradt, de a Supergirl érezhetően más lett. A változás pozitív és negatív hozadékot egyaránt jelentett. Egy darabig kiegyensúlyozottnak érződött a dolog, aztán valahol útközben elszálltak a túlzásba vitt girlpowerrel, és a sorozat megindult lefelé a lejtőn.

Supergirl: vége a 2. évadnak – írta Rileey

A tovább mögött spoileresen írok az évadról.

Kicsit olyan adunk-kapunk felállásban folytatódott a sorozat a második évadban. Nagy szívfájdalmam volt, hogy elveszítettük Cat Grantet, de cserébe jött Lena Luthor, akinek szintén kiváló a dinamikája Karával.

Nagy pacsi, hogy megoldották Superman szerepeltetését. A rajongói közutálat tárgya, James új szerepben tündököl, és bár a szuperhős szerelése továbbra is röhejes, azt kell, mondjam, sikerült elbillenteni a karakter megítélését pozitív tartományba a korábbiakhoz képest. Rájöttek, hogy a Kara-James duó nem működik, így nem erőltették tovább a dolgot. Az viszont nem tetszett, hogy Kara civil élete és a munkája háttérbe szorult.

Supergirl: vége a 2. évadnak – írta Rileey

A sorozat egyik legnagyobb baja egyértelműen a politikai állásfoglalás. Nem biztos, hogy egy sorozatot, egy ilyen sorozatot kéne szócsőnek használni, vannak más platformok is. Az akciót szeretnénk nézni. A másik, amit a cselekmény megsínylett, hogy hihetetlenül túltolják a feminizmust.

Félre ne értsetek, igen, a Supergirl-ről van szó, illik ide a szál, de valahol meg kellene húzni a határt, és ez nem nagyon ment az íróknak, mintha átestek volna a ló túloldalára. A sorozat dagonyázik a badass női karakterekben, mindenki mást háttérbe szorítva. Sajnos szinte már kabaré lett a végére, hogy az összes problémát csak a nők tudják elhárítani. Természetesen a főellenség is nő.

Supergirl: vége a 2. évadnak – írta Rileey

És ott van a már pedzegetett kapcsolati drámázás is, ami szintén lehúzza a Supergirlt. A finálé után az járt a fejemben, hogy te jó ég, James-en kívül az összes szereplőnek szereztek párt. Nem tudom, miért kéne lerágnom azon a körmöm, hogy a marcona DEO vezetőnek lesz nője.

Winn és az idegen barátnője a faji különbözőség miatt érdekes lehetett volna, aztán jött az a rész, ahol kiderült, hogy a csaj csak kijátssza, és ez taccsra vágta az egészet − hiába fogadta Winn vissza, utána már nem volt ugyanaz. Alex előzmény nélkül szült LMBT-szála pedig igazából annyira WTF, hogy lamentálni sem érdemes rajta, főleg, hogy azt is belesüllyesztették a közhelyes és kisiskolás “leszbikus vagyok vagy sem?”, és a “szeret vagy nem szeret”-drámába részeken át.

Supergirl: vége a 2. évadnak – írta Rileey

Aztán ott van a világ legviccesebb nevű shippelt párosa: Karamel. Mon-El egy tök jó karakternek indult, aki ment a feje után, és mi lett belőle a végére? Egy papucs. Fájdalmasan látszott, hogy nem tudtak vele mit kezdeni, a szezon második felében csak egy kellék volt, egy olyan fordulat eszköze, amit kábé mindenki tudott az évad legeleje óta, és kiválóan lehetett rá építeni a hisztit.

Mon-El, a daxami herceg, és miután megtagadta a népéhez való visszatérést, az anyja célul tűzte ki, hogy elfoglalja a Földet. Rhea a szezonzáróban az ezüst kriptonit segítségével, Supermant felhasználva akarja eltüntetni Supergirl-t.

Supergirl: vége a 2. évadnak – írta Rileey

Egy kis kriptoniak közti bunyó után Superman megállapítja, hogy Kara erősebb nála, és eldöntetett: Supergirl áll ki a Dakkam Ur szent párbajában Rhea ellen. Ha megnyeri, a győzelme kötelezi a daxamiakat, hogy távozzanak a bolygóról, ha viszont veszít, a Föld népe megadja magát Rheának.

Közben Lilian Luthor belibeg Lenához, hogy gyors megoldást kínáljon az invázióra: Lex Superman ellen készített találmányának átalakításával Lena lehet az, aki megmentheti a világot. A szerkezet ólmot juttat a levegőbe, ami veszélytelen az emberekre, de általa a daxamiak számára mérgezővé válik a légkör, és muszáj lesz elmenniük, különben meghalnak.

Supergirl: vége a 2. évadnak – írta Rileey

Természetesen Supergirl simán leveri Rheát, hiába használja a daxami királynő a kriptonitot, hiszen Karát fűti az aggodalom − mi lesz az ő drága Mon-Eljével? Az ólom végül csak a levegőbe kerül, a daxamiak elhúznak, és egy könnyekkel teli, drámai búcsújelenet után egy giccses popzenére Mon-El elindul a végtelenbe és tovább. Persze Kara nyomora a legideálisabb alkalom, hogy Alex feleségül kérje Maggie-t, sutba az empátiával.

A gyengus finálé legjobb momentuma egyértelműen az volt, hogy megtudjuk: Cat előtt már nem titok Supergirl kiléte. Az utolsó percekben a rész felvezette a 3. évados főgonoszt: 35 évvel ezelőtt Kripton pusztulásának napján Kal-Ellel és Karával egy időben egy harmadik babát is kilőttek űrhajóban a bolygóról. Vajon nőnemű lesz?

Supergirl: vége a 2. évadnak – írta Rileey

Az eddigi tendencia szerint a 3. évad a minőségbeli vízválasztó. Mondjátok, hogy ennél lejjebb nem süllyed a szint!

Tovább...