Riverdale: vége az 1. évadnak

human szerint közepes, winnie szerint pocsék, én pedig amondó vagyok, hogy a Riverdale akár egy állatorvosi ló is lehetne, hiszen szinte az országos sorozatok összes lehetséges hibáját, kliséjét képes volt 13 rész alatt felvonultatni. Igaz egy guilty pleasure státuszt képes volt kiharcolnia nálam, de azon felül nem tud működni a sorozat, pedig látszik, hogy szeretne, nagyon is.

Alapvetően a Riverdale egy tinidráma/szappan akar lenni, de ha valaki ilyesmire kíváncsi és nem középszert akar nézni, annak a 13 Reasons Why sokkal jobb döntésnek bizonyulhat.

Riverdale: vége az 1. évadnak

Nem is igazán tudom, hol kezdjem, de a sorozat legnagyobb pozitívuma a kisvárosi hangulat, és pár karakter kapcsolata.

Konkrétan a 4 tini szereplő dinamikája teljesen jó, kár, hogy egyenként nem igazán érnek sokat a karakterek. Itt arra gondolok, hogy mindegyik olyan sarkalatos ellentéte a másiknak, hogy hosszú távon egymagában nem tud érdekes lenni, de amikor ott van mellette egy ellenpólus, akkor nagyszerűen kiegészítik egymást.

Riverdale: vége az 1. évadnak

A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Archie a falu bikája, és én ezt teljesen komolyan is gondolom, hiszen majdnem minden nőnemű szereplő rámászott 13 rész alatt. Oké, tényleg egy jól szituált értelmes srác, aki nem a saját érdekeit nézi, mindig másokon próbál segíteni. Tipikus főhős, és sajnos KJ Apa sem tűnik egy színészóriásnak, ahhoz, hogy legalább ő mentsen valamit a helyzeten. Egyszerűen teljes unalomba fullad a karakter, pedig a többi szereplővel teljesen jól működik.

De az a baj, hogy a többiek sem túl érdekesek. Eleve az a gond, hogy a színészek sokszor olyan, mintha felolvasnák a szövegeiket és ezzel el is lenne intézve a munkájuk. Néha érezni a próbálkozást, de a narrátornak választott Cole Sprouse nagyjából mindennek az alja. Amikor képernyőn van az még tovább ront a helyzetén, hiszen “taylorlaunteri “ magasságokba emeli a fapofát.

Riverdale: vége az 1. évadnak

Sajnos azonban a lányok sem sokkal jobbak. Camila Mendez és Madeline Petsch rendkívül szépek, tényleg, de mindkettő annyira monoton alakítást hozott végig, igaz a karaktereik sem jártak be olyan nagy utat, de mégis mindig ugyanabból az eszköztárból dolgoztak. A fényt az éjszakában egyedül Lili Reinhart képviselte, aki kimondottan jól érzett rá a szerepére. Máshol lehet labdába sem rúgna ennyivel, de itt ebben a gárdában simán öröm volt nézni őt.

Tudom, tudom, nem itt kellene keresnem a kimagasló tehetségeket, de azért mégis fájt itt-ott, amit láttam a képernyőn. Persze segíthetne a színészeken a forgatókönyv, de nem, egy kicsit sem teszi. Pedig a főszál rendben volt, de az egész annyira lineárisan lett levezetve, a fordulatok nagy része kilométerekről látszott.

Riverdale: vége az 1. évadnak

Pedig próbálkoztak a készítők a mellékszálak felturbózásával, de olyan volt, mintha csak éppen bedobtak volna pár kósza ötletet. Konkrétan arra gondolok, amikor az egyik epizód végén beharangozzák, hogy Cheryl bosszút akar állni Archie-n, amiért kikosarazta (mondom, mindenki őt akarta), aztán ebből a szálból ezen a cliffhangerön kívül semmi nem lett. Még csak nem is arra terelték a sztorit, hogy lehessen belőle valami.

Vagy éppen a felnőttek térfelén bedobott apróságokkal sem igazán foglalkoztak túl sokat. Mondjuk ezt nem nagyon merném felhozni negatívumnak, mert ezek a szülő karakterek kábé a legrosszabbak akiket valaha láttam. Néhol olyan, mintha nem lennének ők sem idősebbek a gyerekeiknél. Úgy viselkednek, mint egy rossz tini, és ilyenkor az a legjobb, hogy pont a tizenéves gyerekeik oktatják ki őket arról, hogy mi fenét gondolnak magukról.

Riverdale: vége az 1. évadnak

És basszus, gondolhatjátok, hogy akkor mi a francért néztem én ezt végig? De még én sem tudom igazán erre a választ. Látom, hogy nem igazán jó a sorozat, guilty pleasure-nek elmegy, de ennek manapság nem kellene elégnek lennie. Viszont szinte minden epizódban volt valami, ami továbbvitt. A fináléban konkrétan eljutottunk arra a pontra, hogy izgultam egy karakterért.

Ja, a finálé. Elvarrták a gyilkossági szálat, hogy beinduljon egy másik hasonló. Egyelőre nem tetszik ez az irány, hiszen most elég egyértelműnek tűnik a helyzet, hogy a lopás csak egy álca volt. Ráadásul sokkal jobban működött volna, ha nem mutatják utána, hogy ki kapja a lövést.

Riverdale: vége az 1. évadnak

Összességében eléggé vegyes érzéseket generált bennem a Riverdale első szezonja. Néhol nagyon ótvar, néhol meglepő, mégis kedvelhető széria lett belőle. Mondjuk reálisan nézve sem érzem ezt többnek 5/10-nél.

Tovább...