Homeland: vége a 6. évadnak

Lehet, hogy direkt tolták el a sorozat mostani startját őszről januárra, hogy a sorozat ismét reflektálhasson a valóságra? Az amerikai elnökválasztás így pont akkorra esett, amikor még írták a szezont, és a forgatás még alig kezdődött el, így nem csoda, hogy a Homeland sok tekintetben megint a legaktuálisabb széria tudott lenni. Mind karakterek, mind szituációk, mind motivációk, mind pedig kérdésfeltevések tekintetében.

Elég furán alapozó volt az évadpremier, olyan, amiből szinte semmi sem látszott, csak az újonnan megválasztott elnök jelenléte és pár kiemelt szál, de hogy milyen irányba akarják vinni Alex Gansa-ék a sztorit, az abszolút nem. Persze már az első részekre is jutottak érdekes és komoly kérdésfeltevések, hogy a 3-4. rész tájára egyértelműsödjön az idei főszál, ezzel párhuzamosan pedig aktuális drámából ismét politikai thrillerré vált a sorozat. Elsőrangúvá.

Homeland: vége a 6. évadnak

That seem familiar to any of you? Because it does to me. It’s what we did in Nicaragua, Chile, Congo, a dozen other places, all the way back to Iran in the ’50s.

Igen, mint egy elromlott lemezjátszó, ismét csak azt tudom ismételni, hogy mennyire jó volt a szezon, a Homeland még mindig tényező. Most, hogy felhoztam magam, kissé meg is lepett, hogy megosztónak tűnt a kommentek alapján, ami talán nem is annyira az eseményeknek, mintsem a kényes témának, vagy talán Quinn kezelésének szólt. Nálam mindenesetre a remek S5-nél nem volt egy cseppet sem rosszabb, sőt, talán még jobban tetszett.

Carrie ezúttal, ha lehet, még inkább középpontba kerül, pedig ez már a második szezon, amiben civilként és családanyaként van jelen. Azonban hiába akar ő kiszállni (meg, miképp azt Saul felfedezte, valójában nem is akar), ha mások nem engedik. És ezek a mások most érzelmi síkon támadtak inkább, igaz, néhol úgy éreztem, hogy kissé túlzásba esnek, mintha ágyúval lőttek volna a hangyára.

Homeland: vége a 6. évadnak

Utólag visszatekintve Quinn használatával is abszolút egyetértek. Nem egyszerű megmutatni ezt a PTSD-s veterán figurát úgy, hogy “jó” legyen nézni, hogy egyáltalán tartalmas maradjon a karakter, de az általa befuttatott ívvel meggyőztek a készítők.

How do we shut him down?

A belföldi eseményekre koncentráló sztori kezdve a muszlim szállal, majd azzal, hogy ki mire képes azért, hogy jó pozícióba kerüljön a politikai sakktáblán, engem abszolút megnyert, a Homeland-ben ez még valamennyire újszerűnek is tűnt, jó volt látni, hogy ezúttal nem valami főterrorista vagy überbomba levadászása a kiemelt cél. (És szerintem ebbe elég jól simították bele a Saul-lal elindított külföldi szálat is.)

Homeland: vége a 6. évadnak

A Homeland persze idén is hozta a homeland-es énjét, ami valahol kiszámíthatóvá teszi a sorozatot. Akár előzetes történéseknek, akár pár beállításnak köszönhetően, de a legtöbb csavart vagy jelentős húzást előre lehetett sejteni (hol pár perccel, hol akár egy résszel), olykor még némely, az adott pillanatban valószerűtlennek tetsző szituációban is éreztem, hogy “na, akkor Y-nak annyi, X tuti kinyírja” – s így is történt.

Ez persze csak azt jelenti, hogy egy srófra jár a készítők agya, hűek önmagukhoz, tartják magukat az általuk kitalált, nem feltétlenül erkölcsös világ szabályaihoz. És látszólagos kiszámíthatóság ide vagy oda, azért ezek az események, a halálesetek, az átverések, a nagy koppanások szinte kivétel nélkül hatottak nálam, bevitték azt a gyomrost, ami az írói szándék volt, szóval nem panaszkodom.

Homeland: vége a 6. évadnak

A finálé…, huhh, nálam a hét talán legjobb epizódja volt, tényleg maximumra csavarták, és akadt benne nem is egy, a rendszeres nézőt igencsak szíven ütő húzás. Az akciózás utáni események pedig a nyugodt lecsengetés fals hitébe ringattak minket (már kezdtem azon filózni, hogy Carrie amolyan jackryan-i utat jár be, hogy ügynökből idővel amerikai elnök lesz), a végén sújtottak le, vagy mondhatom úgy is, hogy állítottak szembe minket a rögvalósággal.

Más kérdés, hogy a történtek háttere teljesen homályos, ki tudja, hogy az új karakter behozása, valamint az eltelt hetek milyen történéseket hoztak, hogy idáig fajultak a dolgok. Nyilván az elnök karaktere sem vett 180 fokos fordulatot, bár a politikai légkör sok mindenre rá tudja kényszeríteni a politikus ént (amit nyilván el kell választani a magánembertől). “Félő” persze, hogy csak afféle kamucliffhanger-ről van szó, ami inkább azt alapozza meg, hogy mennyire biztosra megy az új politikai rendszer.

Homeland: vége a 6. évadnak

És persze a szokásos hogyan tovább?-kérdés is adja magát. Még maguk a készítők sem tudják, hol fog játszódni a sztori, hogy a kül- vagy a belpolitikára fog-e koncentrálni, mint ahogy azt sem tudni, hogy a kiiktatott és az új szereplőknek (az elnök, a jobbkezének  a fináléban érkező Wellington) milyen szerep fog jutni. Egy biztos: Carrie két évnyi távollét után vissza fog kerülni a pixisbe, nyilván terepre is, és újfent hajkurászhatja a rosszfiúkat, vagy azokat, akik annak tűnnek a szemében.

Tovább...