Dark Matter: vége az 1. évadnak

When we woke up we were just a group of strangers. But now we’re a family.

A sorozat első évados fináléról szóló véleményemet a provokatív “Killjoys vagy Dark Matter?”-kérdéssel akartam kezdeni, mert hittem, hogy a Syfy és a Space választani fog, hogy melyik űrhajózós sorozatát fogja megtartani, de luftot rúgtam volna, hiszen mindkettő második szezonja be lett rendelve. Engem pedig egyik sem fog érinteni.

A Killjoys-t nagyon hamar kukáztam, egy percig sem jött be, a Dark Matter mellett azonban kitartottam. Főleg, mert kellemesen szórakoztató volt az alapozó első két része. S mivel nyáron most több időm volt sorozatozni, a később elszürkülés ellenére is maradtam mellette, mert kíváncsi voltam, hogy vissza lehet-e kapaszkodni. Nos, annak ellenére, hogy egyesek szerint biztos, hogy “beindult” a sorozat a vége felé, én arra a következtetésre jutottam, hogy megbántam, hogy végignéztem az évadot.

Dark Matter: vége az 1. évadnak

Komolyan mondom, nem is emlékszem olyan momentumra, amire azt mondanám, hogy jó volt, hogy láttam. Ez persze főleg annak köszönhető, hogy a Dark Matter az első 2 részes bányabolygós kitérő után zömében végig egyetlen űrhajón játszódott, csak három (plusz egy, ahol flashback-eltek) részre kerültünk le róla.

És ez persze azt is jelentette, hogy szinte alig volt az állandó szereplőkön kívül más a képernyőn. Ami, mivel azért nem voltak annyira penge karakterek, ráadásul nem is tudjuk, hogy kik ők valójában, már eleve nem lehetett túl érdekes, de az ingerszegény környezet, a pár színes neonfény és az unalmas, folyton ismétlődő űrhajóbelső iszonyat lecsökkentette az élvezeti faktort.

Dark Matter: vége az 1. évadnak

És utólag ez a vizuális deficit az, ami számomra a sorozat egyik legnagyobb hibája volt. Nem változott a környezet és az abban mozgók is mindig ugyanazok voltak, s azt vettem észre, hogy a rendezők nem nagyon tudnak mit kezdeni az írók által egy epizódra szánt rövidke sztorik (azok tényleg egymondatosak voltak) 40 percre nyújtásával, csupán rögzítették a szkriptben írtak előadását.

A finálé remek példa volt erre. Az érdekesnek mondható felfedezést szállító 1×12 után ismét űrhajós rész jött, egy fedélzeti potyautas/áruló keresős, 10 kicsi néger-szerű, ami loopolt párbeszédekből és ide-odajárkálásból állt. És ezt képileg pár perc után nem tudták szinte semmivel feldobni. Nem először volt az az érzésem, hogy a Dark Matter rádiójátékként ugyanolyan élvezetes lenne, mint így, tévésorozatként. (Komolyan érdemes kipróbálni, szinte semmi pluszt nem ad a környezet és a színészek arca.)

Dark Matter: vége az 1. évadnak

Az alapsztorit a fenti linken olvashattátok, a lényeg az, hogy heten mindenféle emlék nélkül térnek magukhoz sztázist követően egy űrhajó fedélzetén, és a sorozat folyamán mozaikokból próbálják összerakosgatni, hogy kik is ők valójában, no meg kutatják, hogy ki a felelős az amnéziájukért.

Az első évad folyamán a többség származása nagyjából kiderül, sőt, ha akarom a felelős személye is, bár a finálés cliffhanger minden volt, csak kielégítő nem. Mondjuk figyelemfelkeltőnek vagy elgondolkodtatónak nevezhetném, szóval rendben volt, de mivel elkamuzható, így az sem biztos, hogy lesz következménye. Persze az is igaz, hogy engem maximum egy “Hi, I’m Eight.”-utolsó mondat ránthatott volna ki az apátiámból.

Dark Matter: vége az 1. évadnak

Hiába derültek ki apró morzsák a szezon során, hiába lehet rá fogni a készítőkre, hogy válaszolnak erre-arra, az átívelés minimális volt az epizodikus sztorikban, s inkább csak a nem túl izgalmas karakterek (rádiós!) párbeszédeire szorítkozott. Ezek során előjött persze a sorozat kissé gyerekes, de azért jópofa humora, viszont amikor feszültséget kellett volna kreálni (ld. a finálé pár perces, settenkedős jelenete), akkor totális volt a kudarc.

Szóval részemről ennyi volt a Dark Matter, ez a szezon összességében 3 vagy 4/10-et ért nálam. Oké, az évadnyitóra még visszatérek, de kizártnak tartom, hogy az olyan legyen, ami berántana. A további sztorit pedig azok elbeszéléséből fogom megtudni jövőre, akik fejből vágják, hogy kicsoda One, Three vagy Five. (Azt hiszem, mindent elmond, hogy én tuti, nem vágnám még most sem a választ.)


© winnie for Sorozatjunkie, 2015. | Permalink | 2 comments | Add to del.icio.us
Post tags:

Feed enhanced by Better Feed from Ozh

Tovább...