The Grand Tour: az 1. évad – írta: BotondB

Tavaly novemberben, közel másfél év után tért vissza új, az Amazonra készített, így itthon is elérhető autós műsorával a Clarkson-May-Hammond trió. A Top Gear házigazdáiként elhíresült csapat legújabb projektjét, a The Grand Tour-t hatalmas várakozás övezte, már csak azért is, mert előző műsoruknak (általános vélemény szerint) nem igazán sikerült pótolnia őket.

Clarksonékat ismerve a kérdés csak az volt, sikerül-e stílusosan bemutatniuk egykori munkaadóiknak: jelentem sikerült.

The Grand Tour: az 1. évad – írta: BotondB

A műsor formátuma viszonylag egyszerű: minden héten elutaznak egy országba ahol aztán a helyiekkel együtt megnézik azt, amit tök másik ország(ok)ban vettek fel.

Nem volt egyértelmű elsőre, hogy ez miért lesz olyan jó, de végül bevált: az intróban és egy-két heti rovatban mindig sikerült a helyi autós (vagy épp teljesen másmilyen) szokásokról szót ejteni, a kisfilmekben pedig az aktuális helyszín került középpontba.

The Grand Tour: az 1. évad – írta: BotondB

A tovább után autós spoilerekkel folytatom.

A visszatérő szegmensek közül egyébként az érdekes témákat érintő Conversation Street szerintem abszolút jól működött, ellentétben Celebrity Brain Crash című rovattal. Minden héten elpazarolni vagy 5 percet valamire, ami az első alkalom után egyáltalán nem vicces és semmilyen szinten nem kötődik az autós tematikához, teljesen felesleges volt.

The Grand Tour: az 1. évad – írta: BotondB

És itt el is érkeztünk a talán leggyakrabban emlegetett kritikához: az egész műsorra jellemző, gyakran már erőltetett, az esetek többségében szkriptelt poénkodáshoz. A trió szerintem egyébként kitűnően működik, ezért én ezen is kitűnően szórakoztam általában, de aki csak egy érdekes autós sorozatot várt annak ez esélyes, hogy túlságosan tömény lett.

A legjobb példa talán a második epizód, ahol már csak nyomokban lehetett felfedezni a műsor eredeti témáját. Aztán ebből szerencsére sikerült jelentősen visszavenni, a namíbiai sivatagban játszódó dupla részes kaland már például az egyik kedvencem volt az évadban.

The Grand Tour: az 1. évad – írta: BotondB

Ennek ellenére a sorozat legnagyobb erősségei mégiscsak a tisztán autós tartalmak voltak, vagyis a tesztvezetések, gyorsasági versenyek, kocsikázások. Fontos megjegyezni, hogy a fényképezés kifogástalan, nem csak a verdák, hanem a tájak esetében is, tovább növelve az élvezeti faktort. Viszont az új házi tesztpilóta, az Amerikai borzalmasan irritáló és önismétlő lett, bízom benne, hogy lecserélik a következő szezon előtt.

Tagadhatatlan viszont, hogy az első szezonban jócskán akadtak fantasztikus ötletek és emlékezetes pillanatok. Ezek közül a teljesség igénye nélkül néhány: a környezettudatosságról szóló epizód, karácsonyi történelemlecke Le Mans-ból, Richard driftelni tanul a Michelin tesztpályáján. Számomra ezek voltak talán a legnagyobb kedvencek, de nagyon érdekelne, kinek mi maradt meg legjobban.

The Grand Tour: az 1. évad – írta: BotondB

Összességében egy kifejezetten érdekes és szórakoztató műsorral tért vissza képernyőinkre a legendás triumvirátus, rengeteg látványos és élvezetes tartalommal, szokatlanul szabad szájjal (még tőlük is), de talán néhol túlságosan eltávolodva az eredeti témától. Ezért is kap 8/10-et tőlem a The Grand Tour, de ha a néhány idegesítő hibát kiküszöbölik, simán lesz ez még magasabb is a 2. szezonra.

Tovább...