Bates Motel – kezdett az ötödik évad

Egy igazán erőteljes negyedik évad után végre elkezdődött az ötödik – és egyben utolsó – évad, ami szintén izgalmasan indított. Figyelem: a kritika a 4. évad végét spoileresen taglalja.
A Bates Motel már a kezdetektől az egyik favoritom volt, és mostanra sem veszített pozíciójából. A negyedik évad ígéretesen zárult, hiszen Norma meghalt, ezáltal Norman nagyjából nullára redukálta a maradék épelméjűségét is, ellenben maximalizálta a már eddig is meglévő pszichopata jellemvonásait.

Négy évadon keresztül figyelhettük, ahogy Norman mindinkább önmaga kísértete lesz és elfoglalja a helyét a saját maga által kialakított fiktív világban, ez a folyamat pedig az új évadban fog kiteljesedni.

Norma Bates ugyan meghalt az előző évad során, ám mégsem kell Vera Farmigát nélkülöznünk, hiszen ő Norman képzeletében még mindig létező személy. Minden fontosabb döntésénél jelen van, megkérdőjelezi és véleményezi azokat, egyfajta megvalósult tudatalattiként jelenik meg Norman életében. Az őt körülvevőket tájékoztatja, hogy az édesanyja elhalálozott, ám otthon minden ugyanúgy megy tovább, mint azelőtt. Ezt az a tény is súlyosbítja, hogy ugrottunk az időben, mégpedig nem is keveset, hiszen Dylan és Emma kislánya, Kate is megszületett.

Romero seriff börtönben van, de biztosan hamarosan kikerül, mivel az ő karaktere elég sok bonyodalmat rejt magában azáltal, hogy tisztában van Norman elmeállapotának súlyosságával.

Újabb színfoltja a sorozatnak a Madeleine Loomis (Isabelle McNally), aki kísértetiesen hasonlít a pár évvel fiatalabb Normára. Normant nyilvánvalóan az édesanyjára emlékezteti, úgyhogy borítékolható, hogy a fiú vonzalmának tárgya is bőven szerepet kap majd a később várható teljes elboruláskor. Az évad során feltűnik Rihanna is, aki Mariont alakítja majd, az ő karakterének fontosságát pedig minden Psycho-rajongó ismerheti.

Freddie Highmore egyébként zseniális színész; egyszerre illedelmes és kedves fiatal srác, ijedt, lázadozó kisfiú és skizofrén gyilkos, amellett, hogy még az édesanyját is képes megszemélyesíteni.Sajnálom, hogy az ötödik évaddal búcsút intünk a sorozatnak, bár talán jobb is, hogy a csúcson hagyják abba. A Bates Motel pedig eleve kiváló alaptörténettel rendelkezik, nem beszélve a rendkívüli alakításokról, így minden adott, hogy egy tökéletes lezárás tanúi lehessünk az évad végeztével.

The post Bates Motel – kezdett az ötödik évad appeared first on Hessteg.

Tovább...