Oscar 2017: nyert a Mindenki, mutatjuk a többit is

Lezajlott az idei Oscar-díjátadó gála is, nem maradtunk pikáns pillanatok nélkül, sőt, egy-két meglepetés nyertes is befutott az este végére, de összességében a legtöbb favorit végül tényleg szoborral mehetett haza a hajnali buli után.
Mielőtt azonban belevágnánk és megnéznénk, hogy kiket díjazott idén az Akadémia, kezdjük rögtön a legfontosabbal: Deák Kristóf rövidfilmje a Mindenki nyert, méghozzá teljesen megérdemelten és mi nagyon büszkék vagyunk. Két év alatt két magyar Oscar-díj, hát mi történik itt kérem szépen?

Az este legemlékezetesebb pillanata kétségkívül Viola Davis érzelmekkel nem éppen szűkölködő beszéde volt, amit hatalmas tapsvihar zárt, s bár én meglehetősen kritikus vagyok a gálák műsorvezetéseivel úgy általában (ebben bizonyára a szinkrontolmács is közrejátszik), azt kell mondjam, hogy Jimmy Kimmel-re nem igazán lehet panaszunk. Volt egy-két pillanat, amikor akadozott a gépezet, de összességében élvezetes volt végig, kellő humorral és iróniával vezényelte le a műsort.

Aztán következett az igazi pokoljárás, az este legfőbb pillanata, a legjobb filmnek járó díj, amit idén Faye Dunaway és Warren Beatty adott át: de hogyan.. némi töprengést követően felolvasta a Kaliforniai álom győzelmét, majd a produceri beszédek alatt (!) szóltak, hogy tévedés van, valójában a Holdfény nyert. Kínos, nagyon kínos, erre nagyon nem is lehet más mondani.

Egészen tegnapig még arról ment a találgatás, hogy a La La Land vajon rekordot dönt-e, hiszen 14 jelölést gyűjtött be, ha abból 12-t szoborra tudott volna váltani, akkor egyeduralkodó lehetett volna. Nos nem árulok el nagy titkot: nem sikerült a rekord, de így is az este legfényesebb csillaga volt, 6 díjat zsebelt be. Lássuk, hogy kik kapták a szobrokat a 89. Oscar-díjátadón.

Az Oscar-díj nyertesei 2017-ben

Legjobb film: Holdfény
Legjobb rendező: Damien Chazelle
Legjobb színész: Casey Affleck
Legjobb színésznő: Emma Stone
Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali
Legjobb női mellékszereplő: Viola Davis
Legjobb élőszereplős rövidfilm: Mindenki

További kategóriák nyertesei (katt és lenyílik)

A Kaliforniai álom tehát 6 díjat söpört be, mögötte a Holdfény lett a második legsikeresebb, hárommal (köztük a legjobb filmért járóval), míg A fegyvertelen katona és A régi város 2-2 szoborral távozhatott, idén nem volt több olyan alkotás, ami egy Oscar-díjnál többet nyert volna.

Túl sok meglepetés -már ami a díjakat illeti- tehát nem történt az este folyamán, talán a Holdfény győzelme volt a legnagyobb, de az is leginkább az átadást övező “baki” miatt. Gratulálunk minden nyertesnek és külön köszönjük Deák Kristófnak és mindenkinek aki részt vett a film készítésében, nagyon jó érzés újra büszkének lenni.

The post Oscar 2017: nyert a Mindenki, mutatjuk a többit is appeared first on Hessteg.

Tovább...