Slenderman: Az internet réme életre kel (2016) – kritika

Két kiskorú lány gyilkosságot kísérelt meg barátnőjük ellen egy interneten létező, kitalált figura hatására 2014-ben. Ezt az esetet mutatja be közel két órán keresztül az HBO dokumentumfilmje.
Köztudott, hogy az internet a rengeteg előnye mellett számtalan veszéllyel kecsegtet. Ennek legfőképp a gyerekek vannak kitéve, hiszen ők a legbefolyásolhatóbb korosztály, nem véletlenül lehet beállítani különböző szűrőprogramokat a káros tartalmak kivédésére. Vannak azonban olyan weboldalak, amelyek könnyűszerrel elérhetőek mindenki számára, hiszen abszolút veszélytelennek tűnhetnek az olvasóiknak. Ilyen példának okáért a creepypasta (azaz ijesztő történetek, rejtélyek), ahol mindenféle rémtörténeteket olvashat az oldalra látogató.

Ilyen fiktív karakter Slenderman, aki olyannyira túlnőtte magát, hogy mára az egész internet ismeri. Az egész egy ártatlan versengésből indult, amelyre Victor Surge (eredeti nevén Eric Knudsen) nevezett be, ahol az volt a kritérium, hogy alkosson egy olyan szörnyet, aki (vagy ami) hasonlóan rémisztő háttértörténettel rendelkezik.

Így született meg Slenderman karaktere; vékony alkatú, hosszú végtagokkal rendelkező, arctalan személy fekete öltönyben, a hátából pedig csápok állnak ki. Surge története szerint Slendert többször is lencsevégre kapták egy csapat gyerek közelében, ám a fényképen szereplők és a készítők is mind eltűntek–valószínűleg mindannyian meghaltak.

Slender azonban fizikailag nem bánt senkit, csupán figyel. Állandóan ott van, képtelenség szabadulni tőle, ha egyszer valaki észreveszi őt. Minél sűrűbben gondol rá valaki, annál többször jelenik meg, amíg szép lassan bele nem őrül az áldozata.

A paranoid képzelgések úrrá lesznek a kiszemeltjén, és onnan már nincs visszaút, megállíthatatlanul süllyed mind mélyebbre a téboly posványos ingoványába.
2014 májusában a wisconsini Waukeshaban riasztották a rendőrséget egy borzalmas eset miatt. Két tinédzser – Anissa Weier és Morgan Geyser – tizenkilenc késszúrással akart véget vetni barátnőjük életének. A tizenkét éves lány azonban megmenekült, így az elkövetőket elfogták és bíróság elé állították. Elmesélték, hogy mindezt Slendermanért tették, akire az interneten bukkantak rá, ezzel szerettek volna a kedvében járni, illetve féltették a családjaik testi épségét is tőle.

A szintén tizenkét éves Anissa nem volt egy átlagos lány. Gyakran bántották, kiközösítették, sokat sírt magányossága miatt. Éppen ezért az ideje egy részét az internetezésnek szentelte, ahol rátalált Slendermanre, innentől kezdve rengeteget olvasott róla, teljesen a megszállottja lett. Különcsége ellenére – vagy talán éppen emiatt –barátkozott össze Morgannel, akinek mesélt Slenderről, ezáltal ő is a hatása alá került. Ezután nem sokkal kezdetét vette a gyilkosság kitervelése, miszerint közös barátnőjüknek, Paytonnek meg kell halnia. Bár Morgan szúrta le Paytont, a felbujtó mégis Anissa volt, ő beszélte rá barátnőjét, hogy ezt muszáj megtenniük, hiába akart volna Morgan visszalépni az utolsó pillanatban.

A dokumentumfilmben megszólalnak az elkövetők családtagjai, a Slender kultuszban járatos fiatalok, valamint Anissa és Morgan is. A kihallgatás, valamint az interjúk során kiderül, hogy Morgan édesapja skizofrén, amely betegségben lánya is szenved. Azt, hogy nem úgy reagál egyes dolgokra, mint ahogy az elvárható, már egészen kiskorában észrevették, mégis csak a gyilkossági kísérlet után realizálták, hogy ő is mentális zavarokkal küzd. Mindkét lány szülei gondoskodó felnőtteknek tűntek, akik igyekeztek szabályozni lányaik internetezési szokásait, ám valahol mégis kicsúszott a kezükből az irányítás, aminek ilyen súlyos következménye lett. Gyermekeikkel csupán telefonon értekezhetnek, a személyes találkozás minden formájában meg tiltva.

Érdekes hallgatni a szülők megszólalásait, akik ugyanolyan feltétlen szeretettel beszélnek a gyerekeikről, mint ahogy korábban is tették.

A gyerekek viszont megdöbbentően szenvtelenül beszélnek a vallatás közben, a megbánás legkisebb jelét sem mutatva, ez teszi még súlyosabbá a történetüket. Azonban nem lehet csupán az internetes tartalmakat, a skizofréniát, vagy a szülőket hibáztatni, hisz mindezek együttvéve alakították az események láncolatát. Az egyetlen hiányossága a filmnek az, hogy az áldozat és családja nem nyilatkozik az ügyben.Payton azóta felépült sérüléseiből, ám lelkileg korántsem tudta kiheverni a történteket. Morgan önként vállalta a pszichiátriai kezelést, így átszállították egy állami kórházba, Anissa pedig változatlanul a fiatalkorúak börtönében tölti a hivatalos ítéletig az idejét. A bíróság úgy döntött, hogy felnőttként kezeli a lányokat, a tárgyalásra még ez évben sor kerül majd.

The post Slenderman: Az internet réme életre kel (2016) – kritika appeared first on Hessteg.

Tovább...