Énekelj! (2016) – kritika

Az illumination srácok a kényelmes talajon maradva, ismét egy állatokkal illusztrált animációs történettel rukkoltak elő. Ezen a területen már többször is bizonyítottak úgy, mint a Kis kedvencek titkos élete, Gru, Minions, vagy akár a Lorax, ezek után szinte borítékolható volt a siker.
A legújabb alkotásuk az  Énekelj! (Sing) a tehetségkutatók műsorát vette alapul, amik eléggé közismertek és elterjedtek, többek közt kis hazánkban is, és persze nagy rajongótáborral is rendelkeznek, ebből kifolyólag ez egy jó alap egy ilyen mese számára. Filmes oldalról már megannyi alkotás készült, ahol az ének van középpontban, így várható volt, hogy az animációs oldal is jelentkezik egy ilyen jellegű alkotással (bár én korábban számítottam rá).  Na de nézzük, mivel is van most dolgunk!

Adott nekünk Buster Moon a koala akinek veszélyben a színháza, mivel már nem tudja fizetni a számláit, és ha ez így marad akkor bizony a bank teszi rá a kezét de, hogy megmentse egy olyan ötlete támad, hogy rendez egy tehetségkutató versenyt, ahol bárki megmutathatja tudását, ezzel felvirágoztatva a jobb napokat is látott színházat. Viszont hű asszisztensének Miss Crawlynak, aki elég ügyetlen és koros is, sikerül a versenyért járó eredetileg 1000 dolláros összdíjazású jutalmat megtoldani néhány kéretlen nullával, ezzel megalapozva a konfliktust. Ebből pedig az következik, hogy a kisváros apraja-nagyja indul a versenyen.

Viszont mivel Buster tudja, hogy egyetlen esélye van, megtartja a válogatást, mellette pedig a pénz megszerzésén dolgozik.

El is kezdődnek a meghallgatások amik után marad többek közt egy gorilla, egy egér, néhány malac, és egy elefánt is, akik a mesés 100.000 dollár fődíjért hajtanak, miközben nem is sejtik, hogy az a pénz bizony nem is létezik. Innentől pedig olyan mintha beleshetnénk a kulisszák mögé, végignézhetjük, hogy mennyi mindent kell megtenniük vagy épp feláldozniuk a siker érdekében. bemutatja, ahogy a személyes problémák tömkelege nehezíti az érvényesülésüket, amik a családi tragédiáktól a párkapcsolati válságig terjednek,de önmagukkal is meg kell küzdeniük természetesen.

Végignézve láthatóvá válik,hogy akad aki csak pénzt hajtja, van olyan, aki a szürke hétköznapokból szeretne kitörni és több lenni, vagy aki a szülői negatív útmutatás ellen küzd, és akad köztük olyan is, aki komoly önbizalomhiányban szenved. Ebből is látszik, hogy az írók nem mentek messzire amikor alapanyagot kerestek a karaktereikhez. Persze végül minden turpisság kiderül, mindenki számot vet magával és amikor már úgy tűnik, hogy lehetetlenné vált a helyzet, minden nehézséget és akadályt leküzdve eldöntik, hogy összefognak és előadják a show-t, megmutatják mit is tudnak, így bizonyítva önmaguknak is és világnak.

Ez a történet inkább szól arról, hogy mennyire fontos az összefogás és a kitartás, sokkal inkább, mint a versengés.

Azt sajnáltam, hogy a legtöbb konfliktus lezárását elég kurtán oldották meg, jobb lett volna, ha kicsit hosszabb kifutást hagynak a megoldásoknak. Ha gyerekszemmel nézzük, akkor jó eséllyel tetszeni fog, de ha felnőttként már egy elég sablonos egyveleget kapunk. A történtet nézve a tehetségkutató ugyan csak egy keretként funkcionál ettől függetlenül, úgy gondolom nem használták ki eléggé a benne rejlő lehetőségeket.

A stúdió munkájára ezzel szemben nem lehet rosszat mondani, az animáció szép és jól kidolgozott, a történetvezetés egyszerűségéből fakadóan jó a kisebb hiányosságok ellenére is, ezek mellett pedig számtalan sláger csendül fel a film elejétől a végéig.Összefoglalva nem egy rossz alkotás, de nem is volt mersze messzire menni a témában. Akik szeretnék megnézni, javaslom, hogy csak gyerekkel együtt menjenek moziba, egyébiránt nem biztos, hogy megér egy mozijegyet a film.

The post Énekelj! (2016) – kritika appeared first on Hessteg.

Tovább...