A könyvelő (2016) – kritika

Ben Affleck a 2016-os évben négy mozifilmben is játszott, mellette produceri munkákat is végzett, így mondhatni elég termékeny éve volt. Az új Batman szerepében debütált, majd ezt egy rövid kis pofavizittel az Öngyilkos osztag követte, ezután a soron következő a Könyvelő illetve az Éjszaka törvénye.
A könyvelő egy remek kis akció lett, amiben több híres színésztársával együtt tűnik fel, ha csak a stáblistát vizsgáljuk, az már önmagában is garancia a sikerre. A filmet Gavin O’Connor rendezte (többek között a nevéhez fűződik a Warrior – A végső menet c. film is Tom Hardyval) és a producerkedésben is szerepet vállalt.

Ben Affleck egy Christian Wolff álnevű férfit alakít, aki az átlagos emberektől eltérően, az autizmus egy formájában éli az életét. A főszereplő színészi játékára kifogás nem lehet, végig pókerarccal mutatja be, hogy különleges színészkedés nélkül is kedvelhető a szerepe. Nem az első olyan játéka, ahol valamilyen “fogyatékossága” ellenére kihozza magából a maximumot és a céljait ezzel el is éri (gondoljunk a Daredevil-re).

Foglalkozását nézve könyvelő, mint kiderül eléggé ügyes és okos is, emiatt persze elég sok alvilági figurával is üzletel, igazi nehézfiúk is a kliensei.

Egy nap teljesen legálisnak tűnő megbízásból felkéri egy cég vezetője (John Lithgow – aki úgy tűnik kortalan, mert 10 éve is hajszálra ugyanígy néz ki), hogy nézze át a könyvelést, mert az egyik alkalmazott hibát talál benne (Anna Kendrick, aki az Alkonyat óta is az egyszerűségével színesíti a filmvásznat).

A könyvelő könyvel – de ez néha veszélyes vállalkozás

A könyvelő ennek a felkérésnek eleget is tesz. Egy éjszaka alatt –  átnézve 15 év könyvelési anyagát – természetesen rájön a hibára, hogy a cégből elég sok pénz hiányzik. Ezzel a momentummal indul el a történések lavinája.

A filmben emellett párhuzamosan fut egy másik szál is, ahol egy FBI-nál levő nőt megbíz a vezetője (a Whiplash című filmért Oscar-díjjal jutalmazott J.K. Simmons alakításában), hogy kapjon el egy számukra ismeretlen, ámde profi bűnözőt… a könyvelőt. Elindul a nyomozás és a nő egyre közelebb jut a megoldáshoz.

A történet alatt a főhős gyerekkoráról is egyre többet megtudunk, ami a szálak összeérésével a film csúcspontjában végül egy egészet alkot. Érdemes még megemlíteni a The Walking Dead-ból Shane-ként megismert Jon Bernthalt is, akinek a figurája lényeges lesz, hogy a utolsó puzzledarab is a helyére kerüljön.A film végig pörgős és akciódús, ahogy a műfaj megkívánja, a rendezői és operatőri munka is kihozza belőle a maximális nézői élményt.

The post A könyvelő (2016) – kritika appeared first on Hessteg.

Tovább...