Pilot-mustra: A mi kis falunk – 1×01

Általában a hazai sorozatok sorsa nem a pilottól függ, azonban A mi kis falunk azért kerülhetett az RTL Klub műsorára, mert az RTL-esek (gondolom, más csatornák képviselőivel együtt) látták a független forrásból készített pilotot és berendelték belőle az első évadot. A döntés jó volt, hiszen jókora nézettséget szakítottak, és ez nyilván azt is feltételezi, hogy a pilotnak jónak kell lennie, és/vagy el kell tudnia adni a sorozatot, illetve annak a koncepcióját.

Nos, A mi kis falunk pilotja valóban jó lett. Sőt, amikor egy éve láttam, akkor, miután a második felén többször is őszintén felröhögtem, azt mondtam ez már majdnem 8/10-es szint volt. Most, hogy megnéztem másodjára ennél lejjebb lőttem be (pont oda, ahova a Csak színház és más semmi-t), de még így is abszolút pozitív a véleményem.

A MI KIS FALUNK – 1×01 – 6,5/10 (8/10)

Pilot-mustra: A mi kis falunk – 1×01

A szlovák alapokra építkező sorozat komédia (csak éppen hosszú formátumú, 40+ perces), így alapvetően nincs komolyabb története, inkább karakterei vannak, és persze egy helyszíne, egy Pajkaszeg nevű falu.

Persze én naivan azt hittem, hogy a pilotban bedobott polgármester-választásos (a regnáló öreg motorost a falu kvázi bolondja hívja ki és szorongatja meg) sztori lesz az egész szezonra kihúzva (eskü, érdekelt volna), meg is lepődtem kicsit, mikor a rész végére elrendezték a dolgokat. Éppen ezért abban sem vagyok biztos, hogy van a sorozatnak központi figurája (a pilotnak leginkább Laci), vagy hogy több egyenrangú szereplő van – utóbbi fele hajlok,

Pilot-mustra: A mi kis falunk – 1×01

Hosszabb formátumú komédiát nem egyszerű csinálni. Amerika ezt úgy oldotta meg, hogy inkább drámaibb történeteket álcáz komédiának, itthon (és KKEU-ban) viszont valahogy meg kellett oldani azt, hogy történetmesélés is legyen egy részben, illetve viccmesélés, konkrét, fizikai és verbális poénokra kihegyezett (mini)jelenetek – A mi kis falunkban a sztori, illetve a sztoriból fakadó vicces pillanatok nálam magasan verték a poénokat a poénok kedvéért.

Persze ez utóbbiakkal sem volt gond, hiszen másodlagos funkciójuk alapján javarészt karakterizáltak a polgármestertől a kihívóig, a hely menő csávótól az ütődött rendőrig, a kikapós kocsmárosnőtől a vénlányságtól rettegő asszisztens és a jópasi papig. És minderre nagyon is szükség volt, mert A mi kis falunkat egyértelműen a szereplői adhatják el, akiket egy vagy két kivétellel sikerült elég gyorsan megkedvelnem.

Pilot-mustra: A mi kis falunk – 1×01

És ha ezeket a karaktereket jól kezelik, nem mennek át feltétlenül börleszkbe vagy idiotizmusba, hanem megtalálják azt a vékony határvonalat, mely mentén még sikerül hús-vér figurákká tenni őket karikatúrák helyett, akkor nagyon működhet a sorozat, akár olyan jirimenzel-i, nagyon szerethető háztáji komédia szintjén.

Ehhez kellene megtalálni azokat a történeteket (oké, tudom, hogy ha az eredetit vesszük, ezek már adottak), amikben nem csak vicc van, hanem szív és némi mélység is. Ha sikerül, akkor nálam simán nézős lesz A mi kis falunk.

Pilot-mustra: A mi kis falunk – 1×01

A kezdés tehát engem kifejezetten meglepetésként ért, hogy ennyire bejött, mert ez a műfaj sokszor nem működik nálam. Lehet, hogy ehhez tényleg csak annyi kellett, hogy pár tipikusan magyaros figura, magyaros probléma tűnjön fel, amiket viccesen lehet tálalni, hogy utána kvázi magunkon mosolyoghassunk. (Ami nem ugyanaz, mintha kiröhögnénk magunkat.)

Tovább...