Krízisben a Denuvo?

2016-ban a játékfeltörés és az internetes kalózkodás addig nem látott ellenfélre akadt. Az osztrák készítésű Denuvo ugyanis olyan anti-tamper technológiát tett az asztalra, amit addig még senki sem látott.
Annyira jó volt, hogy a Kínai cracker csapat, a DRM, azt állította, hogy ha ez így megy tovább 2018-ra feltörhetetlenek lesznek a játékok. Azonban szépen lassan kezdtek megjelenni a megoldások. Az elején csak kikerülték a rendszert, de nagyjából fél évvel a játékok megjelenése után már sikerült teljesen feltörni őket. Ez viszont még megérte a játékot kiadó cégeknek, hiszen sokan nem várnak néhány hónapot arra, hogy ingyenesen játszhassanak a játékkal, így hát a kiadóknak minden egyes “töretlen” perc, rengeteg pénzt jelentett.

2016 nyarán az olasz crackelő csapat, a CONSPIR4CY (CPY) kezdett rácáfolni a kínaiak által előbb-utóbb törhetetlennek tartott rendszerre, ugyanis a Playdead által kiadott Inside-ot mindössze 6 hét alatt sikerült feltörni. Ezután sorra adták ki a Denuvoval védett játékok feltört verzióját, úgy mint a Doom-ot, Mirror’s Edge-et és a Deus Ex-et. Annak ellenére, hogy itt is néhány hónapig tartott a feltörés, a Denuvoba fektetett bizalom kezdett megrendülni.

Ez így ment az utóbbi fél évben. Kiadtak egy Denuvoval védett játékot, a CPY néhány hónap alatt feltörte. Ezzel teljesen elégedettek voltak a kiadók, hiszen ez idő alatt rengetegen vették meg a játékaikat, akik amúgy letöltötték volna.

Viszont január 29-én, csupán öt nappal a Resident Evil 7 megjelenése után, a CPY feltörte a játékot. A Denuvo védelmére szóljon, hogy ők sosem állították, hogy a rendszerük feltörhetetlen. Ezzel nem is volt gond, hiszen néhány hónap védelem jóval több mint a semmi, viszont öt nap már nem sokkal. Hozzá kell tennem, hogy a Denuvo rendkívül drága. Ilyenkor el kell gondolkodniuk a kiadóknak, hogy tényleg megéri-e számukra ez a védelem.

Lehet, hogy a CPY rájött a titokra, és megtalálta a Denuvo Achilles-ínját? Vagy lehet, hogy csak szerencséjük volt? Egyelőre nem tudjuk, azonban hamarosan kiderül, hogy a Denuvo mégis mekkora akadályt képes a crackerek elé állítani. Egy dolog viszont biztos. A CPY úgy látszik sikeresen cáfolja a kijelentést, hogy a játékok 2018-ra feltörhetetlenek lesznek, persze addig van idő, hogy csiszoljanak a szoftveren, a tendencia viszont azt mutatja, amit eddig is sejtettünk: nincs feltörhetetlen védelem.


Így már csak egy kérdés maradt: Mi történik, ha a Denuvot teljesen legyőzik, és többé már nem tart hetekig – hónapokig a feltörés? Vajon lesz-e még kihívója a kalózkodásnak, vagy az elmúlt évtized mottója ismét visszatér? – “Minden játék ingyenes, csak van aki fizet érte”
-Barninho-

The post Krízisben a Denuvo? appeared first on Hessteg.

Tovább...