Íme a 89. Oscar jelöltjei – vannak meglepetések
A 89. Oscar-díjátadó gálára február 26-án kerül majd sor, a házigazda ezúttal pedig Jimmy Kimmel lesz. Az utóbbi években sokszor előfordult, hogy a jelöltek listájára tekintve az ember értetlenül állt, viszont idén valahogy úgy érzem, hogy nem sok okunk van a panaszra, ráadásul ismét izgulhatunk egy magyar alkotás sikeréért, no de erről majd az idejében.

Szóval listák meglehetősen erősek, elöljáróban nagyon nem is tudnánk tuti tippeket mondani, egyedül talán a La La Land sikere megkérdőjelezhetetlen, de az, hogy 14 jelölést is begyűjtött, az már önmagában hatalmas szenzáció. Van azonban még egy valami, amiről érdemes pár szót ejteni, mielőtt belevetjük magunkat a jelöltek listájába és a fő kategóriák előzetes kiértékelésébe, ez a valami pedig egész pontosan inkább valaki, méghozzá Mel Gibson.

Úgy tűnik, hogy a hosszú évekig tartó száműzetése véget ért és bekövetkezett az, ami elképzelhetetlennek tűnt az elmúlt időszakban, miszerint a Álomgyár visszafogadta berkeibe. Hogy ez az állapot mennyire lesz tartós, az persze jó kérdés, reméljük a legjobbakat, hiszen már így is rengeteg esztendő a kukában landolt és mi, nézők jó pár Mel Gibson filmtől lemaradtunk. A fegyvertelen katona ezen az állapoton enyhített valamelyest, az pedig, hogy végül 6 kategóriában is jelölték, az jelzésértékű. Bízzunk benne, hogy Mel tartózkodik a hangos véleménnyilvánítástól a jövőben és ha így lesz, akkor még jó pár hasonló minőségű mozit láthatunk tőle, rendezőként és színészként egyaránt. No de ennyit róla, lássuk akkor, hogy milyen jelölésekért izgulhatunk, kezdjük a fő kategóriákkal.

A 89. Oscar jelöltjei a főbb kategóriákban

Legjobb film díj jelöltjei (katt és lenyílik a lista)

A legjobb film kategóriában idén elég erős a felhozatal, ehhez nem sok kétség férhet azt hiszem. A La La Land tűnik a legnagyobb esélyesnek, persze érhetnek meglepetések, de a legvalószínűbb az, hogy a Kaliforniai álom lesz a befutó. Ezzel együtt a lista minden elemét érdemes végignéznetek, amint lesz rá lehetőségetek, mert idén nem igen jutott olyan film a TOP9-be, amire azt mondanánk, hogy érdemtelenül van ott a legjobbak között. Dev Patel Lion-ja és A számolás joga (Hidden Figures) is mindenképp ajánlott néznivaló. Tavaly a Spotlight nyert.

Legjobb rendező díj jelöltjei (katt és lenyílik a lista)

A legjobb rendező ötös listája idén úgy sikerült, hogy szívünk szerint mind az öt direktornak odaadnánk a szobrot. Az Érkezés végre újra vért pumpált a keményvonalas sci-fi-be, Mel Gibson visszatért, Chazelle-ről már beszélni sem kell, és bizony a Régi város, és a Holdfény is iszonyatosan jó kritikákat kapott. Kiélezett verseny várható, de itt is ugyanazt tudom mondani, amit a legjobb film esetében: a favorit itt is a La La Land. Tavaly Alejandro G. Iñárritu nyert, a Visszatérővel.

Legjobb színész díj jelöltjei (katt és lenyílik a lista)

A legjobb színész díj elnyeréséért idén is nagy lesz a harc, hogy vajon Ryan Gosling behúzza, vagy esetleg meglepetésben lesz-e részünk, az február végén kiderül, én mindenesetre most gonosz leszek (és nem a Kaliforniai álom ellen beszélek), de drukkolok, hogy Viggo Mortensen behúzza a szobrot. Bizonyára emlékszünk, hogy tavaly felrobbant az internet, amikor Leonardo DiCaprio végre megkapta a neki régóta kijáró szobrot a Visszatérőért.

Legjobb színésznő díj jelöltjei (katt és lenyílik a lista)

A legjobb színésznő kategóriájában is Emma Stone-ra raknám a tippem, ha feltétlen mondanom kellene győztest, aztán persze ki tudja. Tavaly Alicia Vikander nyerte a szobrot a Dán lányért, idén is többesélyesnek tűnik a dolog, akár Portman is befuthat Jackie Kennedy megformálásáért, az mindenesetre meglepetés lenne, ha Meryl Streep nyerné (negyedszer), noha az alakítása valóban kifogástalan volt, a Tökéletes hang nem volt annyira emlékezetes, még miatta sem.

További kategóriák jelöltjei

Legjobb forgatókönyv díj jelöltjei (katt és lenyílik a lista)
Legjobb mellékszereplő díj jelöltjei (katt és lenyílik a lista)
Legjobb mellékszereplő nő díj jelöltjei (katt és lenyílik a lista)
További kategóriák jelöltjei (katt és lenyílik a lista)

A tavalyi hatalmas siker után, ezúttal nincs magyar jelölt a legjobb idegennyelvű filmek között, a Saul fia sikerét tehát idén másik honi alkotás nem fogja megismételni, pedig sokáig szurkoltunk, hogy Till Attila remek filmje, a Tiszta szívvel odaérjen. Mégis van okunk izgulni idén is, még akkor is, ha nem valamelyik külföldi alkotásért rajongunk, hanem egy magyar sikerért drukkolnánk.

A Mindenki ugyanis ott van az öt jelölt közt a legjobb rövidfilm kategóriában. A filmhez sajnos még nem volt szerencsénk, de a vélemények rendkívül pozitívak – és ha valamiért az nem lenne elég ok az izgalomra, hogy magyar, akkor nézzétek meg hogy örültek a jelölésnek a készítők és tutira ott fogtok drukkolni hajnalban azért a szoborért.Nos elöljáróban ennyi, a többi, a lényeg majd február 26-án, a 89. Oscar-díj átadón derül ki. Lesz-e új rekorddöntés, a La La Land beelőzi-e a mostani csúcstartókat és behúz-e legalább 12 díjat a 14 jelölésből, vagy marad a Titanic, Ben-Hur, Király visszatér a trónon, illetve lesz-e idén is magyar Oscar? Nemsokára kiderül. Ti melyik filmeknek, jelölteknek adnátok a szobrokat?

 

The post Íme a 89. Oscar jelöltjei – vannak meglepetések appeared first on Hessteg.

Tovább...