Ezt nézzük a moziban januárban
Most, hogy felocsúdtunk a szilveszteri sokkból, s ólmos lassúsággal elindult az újév első hete, lassan érdemes elgondolkodni valami minőségi szórakozáson, ami egy kicsit kiránt minket a januári depresszióból és elfeledteti velünk, hogy milyen messze van még a tavasz. Naná, hogy egy jó mozizásra gondolok, s bár nem feltétlen a január szokott lenni a legerősebb a filmes felhozatal terén, véleményem szerint nincs okunk panaszkodni, ebben a hónapban is mindenki megtalálhatja a számára kedves filmet.

Lássuk, hogy mit tartogat számunkra az év első hónapja. Az első hét legnagyobb durranásának egyértelműen A Nagy Fal számít, minden idők legdrágább kínai filmje (135 millió amerikai dollárt tapsoltak el) monumentális látvánnyal várja a nézőket, kritikánk hamarosan érkezik, annyit azért elöljáróban elmondanék, hogy ha egy látványos akcióra vágysz, akkor jó helyen jársz, nem fogsz csalódni. Aki békésebb vizekre evezne, annak ott a dramedy François Cluzet-tel, A pótolhatatlan Werner doktor személyében, ami egy kedves kis vidéki történet, igazi szívmelengető. Rajtol egy vígjáték is, a Pattaya, igazi francia agymenésnek tűnik, csak bátraknak ajánlom. A kicsik sem maradnak szórakozás nélkül, Ozzy, a beagle kalandja nekik szól, a szülők Állati nagy szökés néven keressék a mozipénztárakban.

Január második hete valamivel több választási lehetőséggel kecsegtet. A hét filmje címet kétségkívül Az utazók kapja, Jennifer Lawrence és Chris Pratt űrkalandja érdekesnek ígérkezik, noha az első vélemények nem túl bizakodóak. A gyerkőcök duplán örülhetnek, hiszen két mese is debütál: az egyik a teljesen dialógusmentes A vörös teknős, a másik pedig a Vigyázz, kész szörf 2. A legérdekesebbnek talán az orosz Mártírok tűnik, ami egy vallási fanatikus diák és az őt körülvevő felnőttek viszonyát boncolgatja. Kapunk még egy olasz drámát (Madeleine) valamint egy romantikus dramedy-t, Őrült boldogság címmel, ez utóbbi tűnik érdekesebbnek.

A harmadik héten sem maradunk otthon, hisz egyrészt Vin Diesel visszatér, mint Xander Cage, az xXx: Újra akcióban című filmmel, másrész James McAvoy 24 személyisége komoly galibákat okoz a Széttörve című thrillerben. Érdekesnek tűnik még A számolás joga is, amiben három afro-amerikai nő harcát boncolgatják az első ember világűrbe juttatásának idején. Ezen kívül még  vár ránk egy német (Utazás apánkkal), illetve egy francia (Ez csak a világ vége) keményvonalas dráma, kimondottan a műfaj szerelmeseinek ajánlva. A héten a kicsiknek a Balerina lesz a kedvencük, egy árva lány álmai teljesülnek be az 1880-as évek Franciaországában.

Január utolsó hete is tartogat meglepetéseket: érkezik A Kaptár: Utolsó fejezet (már ha a címnek hinni lehet persze), és Az éjszaka törvénye, Ben Affleck új filmje, amiben nem csak főszereplő, de a rendezést is magára vállalta. A menekültkérdést boncolgatja kevésbé komoly formában az Üdvözöljük Norvégiában!, a fiataloknak pedig ismét jut egy animációs film, az Életem Cukkiniként, ami egy árva kisfiú kalandjait meséli el.Ez vár ránk januárban, azt hiszem nyugodtan kijelenthetem, hogy lesz miből válogatni ebben a hónapban is, noha az már most látszik, hogy február már jóval izgalmasabb lesz – természetesen februári összefoglalónkkal jövünk egy hónap múlva. Addig is: jó mozizást!

Tovább...