America’s Next Top Model: kezdett a 23. évad

Az ANTM sokáig volt zászlóshajója a CW-nak, de az elmúlt években csak vergődött, és már a vegyes szezonok meg a nézői szavazások sem tudták kirántani a mélypontról a modellkereső reality-t – vagy talán épp az volt a baj, hogy kábé a 16. évad óta mindenféle gimmick-ben látták a megoldást. (Mondjuk az is igaz, hogy pár nézhetetlen és általam kaszált szezon után a legutóbbit valamiért fogyaszthatónak találtam.)

A megérdemelt kasza után a valóságshow a VH1-on kötött ki, ami már Tyra Banks-nek is sok, vagyis kevés lett volna, így érkezett a helyére a kedves, de színtelen és olykor utószinkronra szoruló Rita Ora, valamint három új zsűritag, egy modell (Ashley Graham) és a két Jay-re színben és stílusban is stimmelő kreatív emberke.

America’s Next Top Model: kezdett a 23. évad

A legérdekesebb talán az a kérdés volt, hogy mennyit változott a kötözéssel a reality. A kezdés kicsit kábeles, tehetségkutatós volt (ld. Project Runway), de az évadnyitó, amikor talán 28-ból hogy szűrik ki a 14-et, annyira nem jellemző az összképre. (Pár random interjú után, szokás szerint aki több terepet kapott tovább jutott – szokás szerint egy kiesővel. Papírforma volt, bár az ikreket még a 23×02 után sem értem, de az is meglepett, hogy a románcot kilőtték.)

A tovább mögött spoilerek nélkül folytatom.

És az én felületes szememnek annyira a második rész sem ütött el a régitől felépítésileg (talán csak a sok fehér hátteres interjúban), maximum szerkezetileg lehet majd egy kicsit más – itt már az elején sok volt a “járkálás”, meg a go-see is meglepett a startnál. (Mondjuk azt azért megnézném, hogy milyen lenne az ANTM az egyre inkább tolakodó és folyton váltakozó zene nélkül.) A premier végén a listás továbbjutás jópofa volt.

America’s Next Top Model: kezdett a 23. évad

“Mondanivaló” terén azért megpróbál a maga ura lenni ez a szezon. S bár voltak jobb húzások, de ez a folytonos erőltetett boss-ozás (+brand és business) nagyon hamar unalmassá vált – negyedik B-nek meg bejött a blőr, olykor elképzelni nem tudtam, hogy mit kellett kitakarni. A közösségi média nyomása és a Tyra-dumák elhagyása érthető húzás, az, hogy mindenki fashion icon, már kevésbé.

America’s Next Top Model: kezdett a 23. évad

A második részben mind a mellék-, mind a főfeladat elég felejthető volt, a zsűri az egyéni értékeléssel még csak-csak hozott valamit (azt hittem, hogy a fehér hajú szemetebb lesz), de a pár másodperces közös kidumálás teljesen felesleges és funkciótlan volt. Idővel talán nagyobb lesz a hozzáadott értékük, mint hogy pretty boy-ként bókolnak az egyik lánynak – és nem Kyle-nak.

America’s Next Top Model: kezdett a 23. évad

A közepes összhatást (se íze, se bűze, de fogyasztható, maradhat?) Stacey McKenzie dobta fel a 23×02-ben, valamint az, hogy találtak egy remek narrátort a reality-nek Giah személyében – komolyan olyan érzésem volt, mintha mindvégig ő mesélne. De jól csinálja.

America’s Next Top Model: kezdett a 23. évad

Két rész után nem nagyon emelkedik ki nálam még egy modelljelölt sem, Giah mellett Kyle, Paige, Courtney – de ők sem feltétlenül azért, mert annyira jók lennének. A kezdetekben inkább csak szimpátia alapján tudok választani. (Oké, a kieső egyértelmű volt, tényleg bénázott. Kár érte.)

Tovább...