Once Upon a Time: pihenőre vonult a 6. évad – írta Qedrák

Nem volt hiány ígéretekben a veterán sorozatának új évadja előtt. Tudtuk, hogy érkeznek karakterek a Land of Untold Stories világából, fogadkoztak, hogy nem hagyják el Storybrooke-ot és visszatérnek az első évados szerkezethez, meg így tovább, értelemszerűen az S1-et állítva maguk elé mérceként.

De ez nem biztos, hogy szerencsés ötlet volt, hiszen a kezdetekben sokak által nagyon szeretett sorozat bája határozottan megkopott az eltelt idő alatt, az egyre vékonyodó nézettség pedig minduntalan emlékeztethet minket arra, hogy egyszer minden történet véget ér. (A kaszaindex egyelőre nem jelez bajt).

Once Upon a Time: pihenőre vonult a 6. évad – írta Qedrák

Mindez persze az eltelt tíz részre is rányomta a bélyegét: kínosan egyensúlyoztak, nehogy valami végleg elidegenítse a nézőket a sorozattól. Jellemző módon a Land of Untold Stories hőseivel történt a beharangozó, de ők egyszer csak „elfogytak”, és a világukból sem ismertünk meg túl sok mindent, a félévad második felében pedig az Emmára váró sors körül forogtak az események.

Ez a szerkezet egyébként egy kicsit emlékeztetett a Sötétség Királynőivel meghirdetett félévadra, ahol a plakátszereplők szintén viharos gyorsasággal tűntek el, hogy utána egy teljesen más történet fonalát vegye fel a sorozat.

Once Upon a Time: pihenőre vonult a 6. évad – írta Qedrák

A Land of Untold Stories közepes (Nemo kapitány) és kifejezetten gyenge (Monte Cristo grófja) történeteket is elhozott, talán nem is baj az, ami Jekyll és Hyde-dal történt, noha a két egymásból származó karakter színeváltozása számomra kissé hirtelen volt. Viszont a félévad fináléja szerintem kifejezetten jól sikerült, még akkor is ha… És innentől spoilerekkel folyatom.

Szóval, még akkor is, ha Robint visszahozták.

Once Upon a Time: pihenőre vonult a 6. évad – írta Qedrák

Bevallom, hogy sosem voltam nagy rajongója az OutlawQueen párosnak, mivel kissé féloldalasnak éreztem a történetüket, de arra azért nem gondoltam, hogy ha már ilyen kurtán-furcsán kiírták a történetből Robint, akkor a hátsó ajtón keresztül visszahozzák.

(Hogy a távozása elég hirtelen történt, arra az őt játszó Sean Maguire is utalt egy interjúban, hozzátéve, hogy nem esett túl jól neki, mert az állandó szerep miatt költözött át az Egyesült Államokba. Intő jel lehet a jövőre nézve, hogy a rajongók kiszolgálása már erre a szintre jutott el.)

Once Upon a Time: pihenőre vonult a 6. évad – írta Qedrák

A finálé leginkább azért maradt emlékezetes, mert a kívánságvilágba száműzött Emmát kereső Regina újabb és újabb mélységekbe merül a tetteivel, mikor ismét el kell játszania a Gonosz Királynőt. Hiába nem volt tétje a dolgoknak, azért mégiscsak megölte a Charming-házaspárt. A záróepizód szépen felépített, csavarokkal megfelelően teletűzdelt történetvezetése reményt adhat a jövőre nézve, mert a lezárás úgy sikerült, hogy a folytatás érdekes lehet.

Nem lehet azonban elmenni amellett, hogy a sorozat a fentebb említett egyensúlyozás miatt szerintem kissé érdektelen részeket szállított hétről hétre. Az ide-oda pingpongozás a Gonosz Királynő és a strorybrooke-i csipetcsapat között csak egy ideig volt szórakoztató, utána kifejezetten önismétlővé vált.

Once Upon a Time: pihenőre vonult a 6. évad – írta Qedrák

A Jekyll és Hyde történet helyett megkapott másik szál pedig szintén kissé féloldalasra sikerült számomra: a Jázminnal ugyan kevés gond volt, de azt már nehezen hittem el, hogy Aladdin és közötte bármilyen érzelmi viszony lett volna. Ha minden igaz, őket még viszont látjuk a szezon második felében.

A Belle-Rumpi páros több figyelmet kapott most, leginkább azért, mert utóbbi pontosan úgy viselkedett, ahogyan azt jelezte a párjának, és az ebből származó konfliktusból keletkezett Morpheus, vagy Gideon.

Once Upon a Time: pihenőre vonult a 6. évad – írta Qedrák

Rumpi anyjának, a Fekete Tündérnek a behozása egyelőre jó ötletnek tűnik, bár sok szerepet eddig nem kapott azon kívül, hogy kinevelt egy anti-Megmentőt.

Igen, azt, ugyanis, ahogy azt sejteni lehetett, Gideon látható a csuklya alatt Emma álmában, vagyis ő lesz a leendő gyilkos, már ha tényleg bekövetkezik, amit a képernyőn többször láttunk. (Szinte biztos, hogy nem úgy fog megtörténni, ahogyan most megmutatják).

Once Upon a Time: pihenőre vonult a 6. évad – írta Qedrák

Az egyik legnagyobb probléma, amire a kibeszélős kommentekben én is, de mások is többször utaltak, az az, hogy túl sok az állandó szereplő.

Emlékszünk még Rubyra, mikor állandó volt? Vagy Willre és Robinra? Az ő súlyuk most Zelenára testálódott át, akinek nagyjából húsz mondata volt tíz rész alatt, ráadásul a karakterét teljesen kiherélték, önálló döntése szinte nem is volt, csak sodródott az árral.

Once Upon a Time: pihenőre vonult a 6. évad – írta Qedrák

A többiekre is az a jellemző, hogy kapnak egy-egy részt, mint például Henry, vagy Hook, a többiben pedig a háttérbe húzódó biodíszletek sorát gyarapítják. Az egyébként ötletes fordulat a milliomodszor felhasznált álomátokkal a Charming-házaspár megjelenési gondjait részben megoldotta, de ők például elmehetnének valami mesebeli királyságot igazgatni, vélhetően nem tiltakoznának úgy a rajongók, mint Robin távozása ellen.

A fináléban felvetett irányok, és Regináék kívánságvilágban ragadása érdekessé tehetik a folytatást, amely remélhetőleg jobb lesz, mint az évad első fele.