A majmok bolygója: Háború előzetes érkezett
Talán senki sem gondolta több, mint ötven évvel ezelőtt, hogy Pierre Boulle regénye ekkora siker lesz majd, mert bár a történetbe több helyen belenyúltak – átírták, de az alapok változatlanok maradtak az öt évvel későbbi, 1968-as mozifilmhez.

A filmhez, ami akkora siker lett, hogy öt év alatt négy folytatást kapott (erősen változó minőségűeket), 2001-ben pedig Tim Burton is feldolgozta a maga sajátságos stílusában Marky Mark főszereplésével. Én nem szégyenlem, és férfiasan bevallom, hogy se a régi szériát, se a Burton féle verziót nem különösebben szeretem, s nem azért, mert rossz filmeknek gondolom bármelyiket is, egész egyszerűen nem nagyon ragadt magával a téma. Épp ezért jött derült égből a villámcsapásként 2011-ben A majmok bolygója: Lázadás.

Rupert Wyatt rendezése, James Franco és Caesar Igen-je együtt egy olyan hármast alkotott, ami a legmerészebb elvárásaimat is felülmúlta, és minden adott volt, hogy okosan folytatva egy nagyszerű trilógiát kapjunk. S ugyan tudom, hogy most sokan fogtok nem egyet érteni velem, de 2014-ben a A majmok bolygója: Forradalom nem tudta továbbvinni azt a minőséget, amit az előd. A felvázolt globális katasztrófa lokálissá változott, ezzel együtt jelentéktelenné, s ezen az amúgy remek megvalósítás sem tudott változtatni.

Most pedig a szem a trilógia befejező részére szegeződik, ettől várom, hogy visszataláljon az első által vágott ösvényre. A most érkezett előzetes alapján -ahogy mondani szokás- az egyik szemem sír, a másik nevet, de egyelőre inkább arra hallgatok, amelyik nevet.

Kezdjük azzal, hogy Woody Harrelson. Imádom a fazont és már most biztosra veszem, hogy ő lesz a film egyik legjobb eleme. Nem csak azért, mert benne tényleg ritkán csalódtam eddig, hanem azért is, mert már ebben a pár másodpercben meggyőzött, hogy ő lesz az a kopasz vezető, aki őrült módjára nekimegy majd a majomhadnak.

Apropó nekimegy: az látszik, hogy az akcióval nem spóroltak a készítők, de valahogy nekem ez alapján az összevágott anyag alapján nem nagyon áll össze ez egy kétesélyes háborúvá – aztán persze majd cáfoljanak rám, azt kívánom, de most még vannak kétségeim.

Mindenesetre tűkön ülve várom, hogy végre július legyen és lássam a harmadik filmet. Azt pedig csak remélni merem, hogy a történetet nem degradálják le egy ócska lövöldévé, mert persze az is kell, de a majmok ellen vívott háború nem csak erről kell, hogy szóljon.


Halkan jegyzem meg, őszintén remélem, hogy nem így lesz, mert első pillantásra a CGI azért nem feltétlen mondható elsőosztályúnak. Mindegy, meglátjuk, én bizakodó vagyok.

Tovább...