Westworld – 1×09: Hideous fiction

Wouldn’t you rather speak man-to-man?

Folytatódott a mézkeresés, történtek nagy felfedezések, csak azt nem tudom, hogy azt a saját hibámnak rójam fel, vagy a sorozaténak, hogy nehezen tudok elképzelni olyasmit, ami komolyan sokkolna vagy meglepne. Ez persze nem baj, mert egy sorozat nemcsak akkor lehet jó, ha efféle dolgokat ér el a nézőnél, de úgy érzem, hogy a sok rejtélyeskedésnek ez az eredménye.

Westworld – 1×09: Hideous fiction

Bár még nincs vége a szezonnak, most az jár a fejemben, hogy egy más szerkezet mentén nem lehetett volna-e akár ütősebben vagy hatásosabban tálalni ezt a történetet? Mert igazából az bosszantott ebben a részben, hogy sok érzelmileg túltöltött jelenet (a zene miatt gondolom, azok voltak) ismét nem működött olyan hatásfokkal, mint ahogy szánták volna őket.

Például azért, mert itt már nem is robotokról van szó, hanem robotok által elképzelt robotokba táplált robotemlékképekről, amik végképp nem tudom, hogy mire “jók”. Meta módon megközelítve a sorozat írói olyan jeleneteket pötyögnek nekünk, amikben a sorozatban lévő programozók által bepötyögött szövegek által kiváltott képeknek kellene lecsapódnia bennünk valamiféle hatást kiváltva.

Westworld – 1×09: Hideous fiction

Talán éppen ezért a Teddy-s részek (Bastards!) továbbra is csak lógnak a levegőben számomra, komolyan nem tudom, hogy mikor lesz bármi értelme is a figurának (nyilván idővel), így bármit is tesznek vele, csupán vállrándítást vált ki belőle. Voltak hatásosabb részek is, de még Bernard és Ford beszélgetése sem hozott akkora katarzist (nem ez a jó szó). Nálam, legalábbis. Mintha valami nem lenne még mindig a helyén, kizárt, hogy ez ne működhetne jobban.

A rész korrekt volt egyébként, ha valaki erre kíváncsi (nem hiszem, inkább én vagyok kíváncsi mások véleményére), bár, ha már szerkezetről beszélek, megint sikerült bizonyos, végkifejlet szempontjából engem speciel jobban érdeklő fejleményeknek egy-egy jelenetet adni, hogy majd valamikor kiderüljön a folytatás – e téren mintha kezdenének a ló túloldalára esni a készítők. Illetve más, egyértelmű dolgokat (ld. William) elhúzni.

Westworld – 1×09: Hideous fiction

Pár részlet a helyére is került, de más húzásokkal még mindig nem tudok mit kezdeni, mint ahogy azzal sem, hogy bizonyos szereplőknek vajon tényleg csak akkora szerepet szántak-e, mint ami a látszat? (Már csak ezért is, le a kalappal a színészek előtt, akik közül néhánynak lehet, hogy fogalma sincs arról, hogy mit miért mond.)

Egyébként ebben a robotparkban minden karakternek komplex karakter és részletes háttérsztorit írnak? Mert ha igen, akkor nem semmi meló lehetett.


© winnie for Sorozatjunkie, 2016. | Permalink | 19 comments | Add to del.icio.us
Post tags:

Feed enhanced by Better Feed from Ozh

(A cikk további részéért kattints ide...)